PsychologyNow Team

Ψυχοθεραπεία στη θάλασσα: ανοίξτε πανιά με «Θεραπευτικό Σκάφος»

Ψυχοθεραπεία στη θάλασσα: ανοίξτε πανιά με «Θεραπευτικό Σκάφος»

PsychologyNow Team

Στον πυρήνα των υπηρεσιών του σκάφους «Sea Sanctuary» βρίσκεται η βαθιά πίστη στις αναζωογονητικές δυνάμεις της θάλασσας: η ικανότητά της να μας κάνει να ξεχνάμε, να χανόμαστε μέσα της, να στεκόμαστε στα πόδια μας.


Όταν ήταν παιδί, ο Τζο Σάμπιεν συνήθιζε να καταφεύγει στη θάλασσα. Η «σωτηρία» που έβρισκε στη θάλασσα αποτελεί πλέον τη βάση του έργου της ζωής του, ως ιδρυτής μιας πρωτοποριακής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Μπλε Υγείας» που χρησιμοποιεί την ιστιοπλοΐα ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο.

Σήμερα, είναι πλέον κλινικός ψυχολόγος που περνάει τα Σαββατοκύριακά του μαζί με την αστυνομία βοηθώντας ανθρώπους που έχουν αυτοκτονικές τάσεις να μην πέσουν από γέφυρες και γκρεμούς.

Το Sea Sanctuary, το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας που ίδρυσε ο Sabien το 2006, συνδυάζει τις εμπειρίες της ζωής του και το πάθος του για τη θάλασσα στην πληρέστερη έκφρασή τους.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από εκπαίδευση στην ιστιοπλοΐα, θαλάσσιες δραστηριότητες και ψυχοθεραπεία, η φιλανθρωπική οργάνωση επιδιώκει να βοηθήσει ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Sea Sanctuary καλωσόρισε μια νέα προσθήκη στο στόλο του: ένα εντυπωσιακό, ξύλινο πλοίο με το όνομα Irene. Κατασκευασμένο το 1907, έχει χώρο για οκτώ επισκέπτες, καθώς και ένα πενταμελές πλήρωμα (καπετάνιος, πρώτος ύπαρχος, βοηθός καταστρώματος, σεφ και ψυχολόγος).

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είτε παραπέμπονται από κάποιον επαγγελματία υγείας είτε υποβάλλουν αίτηση από μόνοι τους, περνούν τέσσερις ημέρες πλέοντας στην πανέμορφη ακτή του Κόρνις (ή στις εκβολές των ποταμών αν έχει κακοκαιρία).


Διαβάστε σχετικά: Πώς η φύση επιδρά θετικά στον εγκέφαλο;


Επικρατεί μια ατμόσφαιρα του τύπου "όλοι μαζί στο κατάστρωμα", ωστόσο καλούνται να συμμετάσχουν όσο θέλουν. Μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν το σκάφος αν θέλουν.

Κάθε τόσο, το πλήρωμα ρίχνει άγκυρα και ακολουθεί κάποια ομαδική εργασία. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας συμβαίνει μέσα από την "οικοδόμηση ουσιαστικών συνδέσεων" και τις χαλαρές ατομικές συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή του σκάφους.

Στον πυρήνα των υπηρεσιών του Sea Sanctuary βρίσκεται η βαθιά πίστη στις αναζωογονητικές δυνάμεις της θάλασσας- η ικανότητά της να μας κάνει να ξεχνάμε, να χανόμαστε μέσα της, να στεκόμαστε στα πόδια μας.

Υπάρχει κάτι στη θάλασσα που μας επιτρέπει να νιώθουμε συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας, αναφέρει ο Sabien.

Στην ιατρική, αυτό πιθανώς ακούγεται κάπως ασαφές και μη κλινικό. Εξ ου και οι κινήσεις της ερευνητικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια για την εξήγηση των φυσιολογικών επιπτώσεων του αλμυρού βυθού.

Οι θεωρίες είναι πλέον πολλές, από τα καταπραϋντικά οφέλη των "αρνητικών ιόντων" για την κατάθλιψη που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και φτάνουν μέχρι τις θεραπευτικές επιδράσεις της κίνησης της θάλασσας. Υπάρχει ακόμη και ονομασία γι' αυτό: "Μπλε Υγεία".

Παρά το κλινικό υπόβαθρο του Sabien, οι επιστημονικές εξηγήσεις της θάλασσας δεν τον ενοχλούν. Στην πραγματικότητα, η εξήγηση των βιολογικών μηχανισμών των οφελών της θάλασσας στην υγεία, αφαιρεί μέρος της μαγείας της, πιστεύει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν στη θάλασσα για να σερφάρουν ή να κολυμπήσουν… δεν στέκονται εκεί για να τη βιώσουν στο έπακρο. Δεν θέλουν να κατανοήσουν τη λειτουργία της. Αυτό που θέλουν είναι να χαθούν στη στιγμή, λέει.

Και ολοκληρώνει: Οι άνθρωποι δεν είμαστε πραγματικά «σχεδιασμένοι» για να βρισκόμαστε συνέχεια σε γραφεία με φθορίζοντα φωτισμό. Είναι πολύ καλύτερα να βρισκόμαστε στη φύση.


Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...