PsychologyNow Team

Φιλοφρονήσεις: Δίνουν φως στη ζωή μας – ας τις εκφράζουμε απλόχερα

Φιλοφρονήσεις: Δίνουν φως στη ζωή μας – ας τις εκφράζουμε απλόχερα

PsychologyNow Team
άτομο δέχεται φιλοφρόνηση και δίνει φως στη ζωή του
Image credit: Brooke Cagle / unsplash.com

Ένα όμορφο, αυθεντικά θετικό σχόλιο, είναι αρκετά ισχυρό για να αλλάξει τη διάθεσή μας. Μη φοβάστε να το δώσετε.


Μια ιδιαίτερη πτυχή της κοινωνικής ζωής είναι τα κοπλιμέντα. Δημιουργούν θετική ενέργεια που μπορεί να κάνει θαύματα στη ζωή μας. Η ενέργεια των ανθρώπων και η ατμόσφαιρα των συναισθημάτων, μάς προδιαθέτουν αναλόγως στις συναναστροφές μας.

Είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνει κανείς ένα θετικό σχόλιο και να μπορεί να το εκφράζει σε κάποιον άλλο. Ο καθένας χρειάζεται να γνωρίζει πώς να κάνει και τα δύο, είτε λεκτικά είτε με μια χειρονομία ή ένα χαμόγελο.

Ο λόγος μας καλλιεργεί ένα θετικό αποτέλεσμα

Οι αξιέπαινες καταστάσεις και προσπάθειες όταν αποσπούν θετικά σχόλια ενισχύουν την επίγνωση και τη συνείδηση. Επομένως, είναι απαραίτητο να καλλιεργούνται οι θετικές εξελίξεις γύρω μας. Όταν παρατηρούμε καταστάσεις που είναι άξιες θαυμασμού, είναι σημαντικό να εκφράζουμε την εκτίμησή μας με λέξεις. Με άλλα λόγια, ένα θετικό σχόλιο χρειάζεται να διατυπωθεί ξεκάθαρα.

Συνήθως οι άνθρωποι εκφράζουν επαίνους και επωφελούνται από το αντικείμενο των κοπλιμέντων, ωστόσο το να είναι κανείς ο εκφραστής των φιλοφρονήσεων ενέχει επίσης οφέλη. Ο δέκτης βλέπει πως οι πράξεις του έχουν αντίκρισμα και δίνει μεγαλύτερη αξία στην εξέλιξή του. Συνεπώς, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσει κανείς να κάνει πράγματα που προκαλούν τον έπαινο.

Τα θετικά σχόλια βελτιώνουν τη διάθεσή μας

Απλώς και μόνο το να εστιάζουμε στις θετικές πτυχές του κόσμου γύρω μας ενισχύει την καλή μας διάθεση. Επιπλέον, είναι ένα είδος εξάσκησης της προσοχής το να εκπέμπουμε θετικότητα και ταυτόχρονα να λαμβάνουμε τη θετική ανταπόκριση των άλλων, ενισχύοντας έτσι τη θετική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αλληλεπιδρούμε.


Διαβάστε σχετικά: Η τέχνη της επικοινωνίας


Οι έπαινοι ενισχύουν την αίσθηση της προσωπικής μας αξίας

Τα θετικά σχόλια είναι μικρά δώρα αγάπης. Δίνουν το μήνυμα στους άλλους ότι είναι άξιοι παρατήρησης και η παρουσία τους είναι σημαντική. Ωστόσο, τα σχόλια αυτά πρέπει να είναι ειλικρινή και να αντανακλούν τις σκέψεις μας χωρίς φίλτρα και εξαναγκασμό, διαφορετικά, εάν δεν είναι αυθεντικά, μπορεί να βγουν σε κακό, κάνοντας τον ομιλητή να φαίνεται αναξιόπιστος και δημιουργώντας υποψίες γύρω από τα αληθινά του κίνητρα.

Σημαντικές ανταμοιβές

Η έκφραση θετικότητας είναι μία μορφή τέχνης εκτός από δεξιότητα και δεν απαιτείται ειδική εκπαίδευση αλλά το μυστικό είναι η αυθεντικότητα. Τα κοπλιμέντα στην ουσία είναι ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσει κανείς περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες με άμεση και σημαντική ανταπόδοση. Η ροή σε μια συζήτηση και η ανεπτυγμένη επικοινωνία διευκολύνουν τις κοινωνικές συναναστροφές αυξάνοντας τη δεκτικότητα, πράγμα που με τη σειρά του βελτιώνει τη συνομιλία με τους άλλους.

Η ακρίβεια στα λόγια μας είναι το κλειδί

Ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος αν όλοι μάθουμε να εκφράζουμε θετικά σχόλια με ειλικρίνεια. Όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα σχόλιά μας, τόσο πιο εύκολο είναι να διαχειριστούμε και να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

Η επίδραση των φιλοφρονήσεων στα συναισθήματά μας

Οι φιλοφρονήσεις που είναι ανεπιτήδευτες και ειλικρινείς αποδίδουν περισσότερο στον κατάλληλο χώρο και με την κατάλληλη διατύπωση. Τα θετικά σχόλια για την εμφάνιση των άλλων τους κάνουν να νιώθουν υπέροχοι και τους χαλαρώνει στις κοινωνικές συναναστροφές.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο, τα σχόλια αυτά δεν έχουν κάποια σημασία. Για παράδειγμα, μια φιλοφρόνηση σε έναν/μία συνάδελφο για την όμορφη εμφάνιση του/της είναι γενικά κάτι καλό, εκτός αν γίνει στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής συνάντησης – ένα θετικό σχόλιο είναι αρκετά ισχυρό για να αλλάξει τα συναισθήματα.


Nat Pap
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...