psychologist-banner-2
banner1
thumb

Πώς να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα

Διαβάστε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε αποτελεσματικές τεχνικές για τη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων.


Η διαχείριση των έντονων συναισθηματικών αντιδράσεων είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν διδαχθεί τους κατάλληλους τρόπους διαχείρισης.

Ευτυχώς όμως, αυτή η δεξιότητα μπορεί να σμιλευθεί ανεξαρτήτου ηλικίας ή εμπειριών του παρελθόντος.

banner1

Η ενεργοποίηση ενός έντονου συναισθήματος μπορεί ενδεχομένως να προέλθει από μία διαφωνία, από την αξιολόγηση μιας κακής επίδοσης, από ένα μικροατύχημα, από ένα σαρκαστικό σχόλιο ενός συναδέλφου ή από μια σειρά στρεσσογόνων γεγονότων. Όλα αυτά δύναται να μας προκαλέσουν οργή, στεναχώρια, ντροπή, σε σημείο μάλιστα που να αισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η καρδιά μας χτυπά όλο και πιο γρήγορα, οι παλάμες μας ιδρώνουν και το πρόσωπό μας γίνεται κατακόκκινο.


Διαβάστε σχετικά: Αποδεχθείτε τα αρνητικά συναισθήματα, αντί να παλεύετε με αυτά


Αισθανόμαστε υπερβολικά άβολα και αν μπορούσαμε θα «βγαίναμε από το σώμα μας».

Οι ψυχολόγοι μοιράζονται στη συνέχεια του άρθρου μερικές από τις στρατηγικές που οι ίδιοι προτείνουν για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση τέτοιου είδους συναισθηματικών αντιδράσεων.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα… αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες σας και το στρες θα αρχίσει να διαχέεται στο σώμα σας. Η ανάσα αυτή θα γεμίσει οξυγόνο τον εγκέφαλό σας και έτσι θα ξεκινήσετε να σκέφτεστε πιο καθαρά τα επόμενα βήματα και τις αποφάσεις που θα κληθείτε να πάρετε.

Προσπαθήστε να κάνετε εξάσκηση στα παρακάτω 4 βήματα:

  1. Ονοματίστε το συναίσθημα, με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται. «Νιώθω θυμό», «Νιώθω απογοήτευση», «Ανησυχώ», «Ντρέπομαι».
  2. Αποδεχτείτε το συναίσθημα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό που νιώθετε. Έχετε δικαίωμα να βιώνετε οποιοδήποτε συναίσθημα.
  3. Εκφράστε το συναίσθημά σας με ασφάλεια, χωρίς να πληγώσετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο. Μπορείτε να μιλήσετε για αυτό που βιώνετε, να ζωγραφίσετε, να τραγουδήσετε ή να παίξετε πιάνο.
  4. Φροντίστε τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που θέλετε τη δεδομένη στιγμή. Ίσως έχετε ανάγκη να κλάψετε, να πάτε μια βόλτα, να παρακολουθήσετε ένα χαζό βίντεο. Φυσικά και κάθε στρατηγική που θα επιλέξετε σχετίζεται με το που βρίσκεστε τη δεδομένη περίοδο και πόσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας.

Εστιάστε στη σκέψη

Πρώτον, προσδιορίστε τη σκέψη που προκάλεσε το έντονο συναίσθημά σας καθώς υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ σκέψης και συναισθήματος: Αχ, δεν μπορώ να το χειριστώ αυτό, Αυτό είναι απαίσιο, Αυτό είναι αφόρητο, Αυτό είναι τόσο άδικο, Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί.

Στη συνέχεια, προσδιορίστε τι θα μπορούσατε να κάνετε με αυτή τη σκέψη. Μπορεί να την αμφισβητήσετε, να αποφασίσετε να την αφήσετε πίσω σας ή να την αναθεωρήσετε. Για παράδειγμα, αντί να λέτε επανειλημμένα στον εαυτό σας, Αυτό είναι αφόρητο, μπορείτε να πείτε: Αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα το καταφέρω ή Μισώ αυτό που μόλις συνέβη, όμως θα αφήσω να περάσει ένα λεπτό, να ηρεμήσω και μετά θα σκεφτώ τι θα κάνω.

Υπάρχει ακόμα ένα ακρωνύμιο, που δύναται να είναι αρκετά βοηθητικό στη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων, το «STOPP».

  • S (Stop) Σταματήστε οτιδήποτε κάνετε ή λέτε αυτή τη στιγμή.
  • Τ (Take a breath) Πάρτε μια βαθιά ανάσα, η οποία μπορεί να σταματήσει τη συναισθηματική κλιμάκωση και να βοηθήσει στη χαλάρωση.
  • O (Observe whats happening) Παρατηρήστε τι συμβαίνει, ίσως να ρωτήσετε απευθείας τον εαυτό σας Τι συμβαίνει τώρα, κάτι που βοηθά στη διατήρηση απόστασης από τη συναισθηματική φόρτιση.
  • P (Pause & take a second breath) Σταματήστε και πάρτε μια δεύτερη ανάσα, η οποία θα δράσει ενισχυτικά προς τη χαλάρωση.
  • P (Process wisely) Προχωρήστε με σύνεση. Μόλις μειωθεί η ένταση σταματώντας, αναπνέοντας και παρατηρώντας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε με έναν ορθολογικό τρόπο.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας όταν δεν έχουμε διδαχθεί τον τρόπο


Όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα, μπορεί να νιώσουμε ότι η μονή μας επιλογή είναι να εκραγούμε και νιώθουμε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο και ταυτόχρονα μάταιο.

Ωστόσο, δεν είμαστε θύματα των συναισθημάτων μας. Μπορούμε να μάθουμε να ρυθμίζουμε τη συναισθηματική θύελλα που ξεσηκώνεται μέσα μας. Παρά το γεγονός ότι η πρακτική εξάσκηση μπορεί να φαίνεται δύσκολη, να θυμάστε ότι το σημείο εκκίνησης είναι μια μόνο αργή αναπνοή και όσο περισσότερο εξασκήστε, τόσο ευκολότερη και πιο φυσική θα γίνεται αυτή η διαδικασία και τελικά τόσο καλύτερα θα νιώσετε.


apostolidoy anna
Πηγή: psychcentral.com

Απόδοση: Αποστολίδου Άννα, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια