banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η φύση βελτιώνει την ψυχολογία μας ακόμη και μέσα από την οθόνη

Φέρτε τη φύση και μαγευτικά τοπία από όλο τον κόσμο στο σπίτι σας με ένα κλικ.


Είστε αγχωμένοι ή εκνευρισμένοι κατά την διάρκεια του εγκλεισμού εξαιτίας του κορωνοϊού; Θέλετε συνεχώς να σηκώνεστε και να κινείστε; Ίσως χρειάζεστε λίγο χρόνο για να έρθετε σε επαφή με την φύση.

Τώρα είναι δύσκολο να βγείτε στην υπέροχη ύπαιθρο. Όμως, η έρευνα μας, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στο επιστημονικό περιοδικό Australian Forestry, υποδεικνύει ότι μπορείτε να βελτιώσετε την διάθεσή σας αν έρχεστε σε επαφή με την φύση μέσα σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε τοποθετώντας μια γλάστρα με ένα φυτό στην γωνία του δωματίου που χρησιμοποιείτε ως γραφείο ή απλώς κοιτάζοντας φωτογραφίες φυτών.

Το έργο μας λειτουργεί συμπληρωματικά σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική προσπάθεια που υποστηρίζει ότι η ψυχική μας υγεία ωφελείται άμεσα όταν βρισκόμαστε κοντά στην φύση.

Βιοφιλία

Οι δημόσιοι κήποι και τα πάρκα, οι λωρίδες πρασίνου στους δρόμους που αποτελούνται από δέντρα και θάμνους, ακόμη και οι κήποι στις ταράτσες μας ωφελούν ποικιλοτρόπως: ενισχύουν την σωματική μας υγεία, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εγκληματικότητα.

Όμως, μέσα στο δωμάτιο του σπιτιού σας που διαμορφώσατε βιαστικά ως γραφείο ή χώρο εκπαίδευσης, ίσως να μην μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πλήρως την φύση που υπάρχει στην πόλη.


Διαβάστε σχετικά: Η 20λεπτη επαφή με τη φύση μπορεί να μειώσει την ορμόνη του στρες


Η υιοθέτηση της νοοτροπίας της «βιοφιλίας» κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, δηλαδή της εγγενούς σχέσης του ανθρώπου με την φύση, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της αποδοτικότητας και της υγείας σας.

Η θεωρία της βιοφιλίας υποστηρίζει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι προέρχονται από την εξέλιξη εκατοντάδων γενεών προγόνων που για να επιβιώσουν ήταν απαραίτητο να μελετούν, να κατανοούν και να στηρίζονται στην φύση. Επομένως, η αποσύνδεση από την φύση σήμερα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους, όπως επιδείνωση της ψυχικής υγείας τους.

Στην πράξη, σύνδεση με την φύση μέσα στο σπίτι μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα παράθυρα με θέα στον κήπο. Επίσης, μπορείτε να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας έχοντας φυσικά υλικά στο δωμάτιο που χρησιμοποιείτε ως γραφείο ή ως χώρο εκπαίδευσης, όπως ξύλινα έπιπλα, φυσικούς λίθους και γλάστρες με φυτά.

Φυτά εσωτερικού χώρου

H έρευνά μας έχει δείξει ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός φυτών που κρέμονται σε μικρά γλαστράκια κατά μήκος ενός γεμάτου διαδρόμου, αρκούν για να επηρεάσουν την φυσιολογική και την ψυχολογική μας αντίληψη.

Αυτά τα φυτά προκάλεσαν ακόμη και συμπεριφορικές διαφορές, καθώς οι άνθρωποι θα άλλαζαν την διαδρομή τους εντός ενός κτιρίου για να έρθουν σε επαφή με τα φυτά του εσωτερικού χώρου.

Εξετάσαμε 104 άτομα και το 40% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η διάθεση και τα συναισθήματά του βελτιώθηκαν με την παρουσία φυτών εσωτερικού χώρου.

Ένιωσαν περισσότερο «χαλαροί και γειωμένοι» και ότι «ενδιαφέρονται περισσότερο». Η παρουσία πρασίνου σε εσωτερικούς χώρους προσφέρει ένα μέρος «χαλάρωσης από την ρουτίνα» και έκανε τον χώρο «σημαντικά πιο ευχάριστο για εργασία».

Όπως ανέφερε ένας συμμετέχων: όταν είδα για πρώτη φορά τα φυτά πάνω στον τοίχο, σχηματίστηκε ένα χαμόγελο στα χείλη μου.

Όποτε κατεβαίνω τις σκάλες ή περνάω από δίπλα, συνήθως νιώθω υποχρεωμένος να κοιτάξω τα φυτά στον τοίχο. Όχι με άγχος ή αρνητικές σκέψεις, αλλά επειδή είναι τόσο ευχάριστα και είναι μια υπέροχη ιδέα.

Φωτογραφίες της άγριας φύσης

Η έρευνά μας διερεύνησε επίσης, κατά πόσο το να βλέπει κανείς φωτογραφίες, αφίσες ή πίνακες που απεικονίζουν την φύση θα έκανε την διαφορά.

Φωτογραφίσαμε τα φυτά από γωνίες παρόμοιες με αυτές που έβλεπαν όσοι περπατούσαν στον διάδρομο. Η απόκριση των συμμετεχόντων που είδαν μόνο τις ψηφιακές φωτογραφίες ήταν σχεδόν η ίδια με εκείνων που είδαν τα φυτά στην πραγματικότητα.

Αν και δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεδομένης της σημασίας της όρασης για τον σύγχρονο άνθρωπο, μια φωτογραφία που «φαίνεται» όπως η φύση μπορεί να πυροδοτήσει μια βιοφιλική απόκριση.

Ωστόσο, η φυσική παρουσία κοντά στα φυτά είχε μια πιο δυνατή συμπεριφορική επίδραση. Για παράδειγμα, όσοι περπατούσαν στον διάδρομο ήθελαν να κοιτάζουν τα φυτά για περισσότερο χρόνο από εκείνους που είδαν τις φωτογραφίες και ήταν πιο πιθανό να ξαναεπισκεφτούν τα φυτά. Ίσως οι άλλες αισθήσεις, δηλαδή η αφή, η όσφρηση, ακόμη και η ακοή, να δημιούργησαν μια πιο δυνατή βιοφιλική απόκριση σε σχέση με την όραση μόνο.

Επομένως, τα καλά νέα είναι ότι αν δεν έχετε την δυνατότητα να επισκεφτείτε ένα φυτώριο ή αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα φυτά ζωντανά, μπορείτε να επωφεληθείτε κοιτάζοντας φωτογραφίες τους.


Διαβάστε σχετικά: Εκτιμήστε τη φύση που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας


Αν δεν έχετε τραβήξει δικές σας φωτογραφίες, υπάρχει μια πληθώρα φωτογραφιών που τις έχουν τραβήξει φωτογράφοι της άγριας φύσης όπως ο Νταγκ Τζίμσι, ο Φρανς Λάντινγκ και η Τάνια Στόλζναου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε ζωντανή αναμετάδοση από διάφορα περιβάλλοντα και να ταξιδέψετε σε μακρινά μέρη χωρίς να αφήσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Αν και δεν έχουμε εξετάσει την ενισχυτική επίδραση της ζωντανής αναμετάδοσης στην διάθεση, υποθέτουμε ότι η φυσιολογική και ψυχολογική επίδρασή τους δεν θα διαφέρει από αυτήν των ψηφιακών φωτογραφιών.

Παρακάτω αναφέρονται επτά μέρη που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

  • Η εφαρμογή επιστήμης των πολιτών Bush Blitz λάνσαρε ένα νέο εργαλείο. Το πρόγραμμα αποκατάστασης ειδών ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν την αυλή τους για να αναγνωρίσουν διαφορετικά είδη. (https://bushblitz.org.au/)
  • «Από τον βυθό της θάλασσας απευθείας στην οθόνη σας»: παρακολουθήστε την υποθαλάσσια ζωντανή μετάδοση από τον βραχώδη ύφαλο στο Πορτ Φίλιπ Μπέϊ της Βικτώριας. (https://www.natureaustralia.org.au/what-we-do/our-priorities/oceans/ocean-stories/reef-cam-underwater/)
  • Η ιστοσελίδα της εταιρείας Coastal Watch προσφέρει ζωντανή αναμετάδοση από παραλίες της Αυστραλίας. (https://www.coastalwatch.com/surf-cams-surf-reports)
  • Παρακολουθήστε το ποτάμι, τα δέντρα και την πανίδα που εμφανίζεται περιστασιακά στο Εθνικό Πάρκο Ρέντγουντ της Καλιφόρνιας. (https://explore.org/livecams/zen-den/live-redwood-cam-1)
  • Στην βουκολική Αυστραλία, πηγαίνετε για μια τετράωρη βόλτα στην ύπαιθρο κατά μήκος δρόμων που περιστοιχίζονται από δέντρα. (https://www.youtube.com/watch?v=qqYFgqN_q-w&feature=youtu.be)
  • Η οργάνωση Zoos Victoria έχει στήσει κάμερες που αναμεταδίδουν ζωντανά εικόνες των ζώων της σε φυσικό (ή που μοιάζει φυσικό) περιβάλλον από τον ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης και τον ζωολογικό κήπο Werribee Open Range Zoo. (https://www.zoo.org.au/animals-at-home/)
  • Το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν μπορεί να είναι κλειστό τώρα, αλλά υπάρχουν κάμερες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του πάρκου. (https://www.nps.gov/yell/learn/photosmultimedia/webcams.htm?sf174893829=1)


Petri Axyrv
Πηγή

Μετάφραση: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια, MA in Translation
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια