PsychologyNow Team

Πώς να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύουμε

Πώς να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύουμε

PsychologyNow Team
γυναίκα περπατάει μέσα σε ένα λιβάδι με πορτοκαλί λουλούδια

Αντί να αναρωτιέστε πότε θα είναι οι επόμενες διακοπές σας, ίσως θα έπρεπε να χτίσετε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύετε- Σεθ Γκόντιν (συγγραφέας).


Το γνωμικό το εκτιμούν οι περισσότεροι από όσους το διαβάζουν. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι λίγοι που διαφωνούν.

Υποστηρίζουν πως οι διακοπές είναι διασκεδαστικές και πως τα ταξίδια τους κάνουνε καλό. Βεβαίως δε διαφωνώ με κανένα από τα δύο επιχειρήματα. Ο στόχος του γνωμικού δεν είναι να αμφισβητήσει την αξία των διακοπών και των ταξιδιών.

Ο στόχος αυτού του γνωμικού είναι μάλλον να μας μετατοπίσει την εστίαση από το να απολαμβάνουμε τη ζωή στις διακοπές και τα σαββατοκύριακα στο να φτιάξουμε μια ζωή που να θέλουμε να τη ζήσουμε – κάθε μέρα της εβδομάδας.

Από το να βλέπουμε τις διακοπές ως μια ευκαιρία να δραπετεύσουμε από τη ζωή μας… στο να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν θα χρειάζεται να δραπετεύσουμε.

Φυσικά και δεν πρόκειται για απλή υπόθεση. Δεν είναι δεδομένο πως είναι εύκολο να γίνει. Στην πραγματικότητα, το έχω επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Απολαμβάνω την κάθε μέρα της ζωής μου. Δεν μετράω μέρες ως το σαββατοκύριακο κι απολαμβάνω την Δευτέρα τόσο, όσο και την Παρασκευή.

Παρακάτω προτείνω εννιά τρόπους για να ξεκινήσετε να χτίζετε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται να δραπετεύετε:

1. Δώστε προτεραιότητα στις σχέσεις σας

Το παλιό ρητό είναι πάντοτε επίκαιρο Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος στη ζωή, το να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Οι σχέσεις από καρδιάς φέρνουν χαρά μες στη ζωή μας και δεν εξαρτώνται από τα εισοδήματα, τους τίτλους ή τις επαγγελματικές επιτυχίες. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τεράστια σημασία και αξίζουνε τον κόπο. Είναι διαφορετικών ειδών οι σχέσεις που επηρεάζουν το ευ ζην μας. Πρώτον, αυτές οι οποίες λαμβάνουμε αγάπη από τους άλλους. Δεύτερον, αυτές οι οποίες θρέφουμε εμείς με αγάπη. Προσπαθήστε ώστε να έχετε και από τις δύο.

2. Απαλλαγείτε από άχρηστα αντικείμενα στη ζωή και στο σπίτι σας

Τα υλικά αγαθά συχνά αποτελούν εμπόδιο στη ζωή μας. Απαιτούν χρόνο, ενέργεια, χρήματα και μας αποσπούν από άλλα πράγματα που ίσως να μετράνε παραπάνω. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε απόλυτα με ποιόν τρόπο τα υλικά αγαθά γίνονται εμπόδιο στη ζωή μας, έως ότου αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε από αυτά. Αντίθετα από ότι ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ, αποκτώντας περισσότερα αγαθά δε θα γίνετε και περισσότερο ευτυχισμένοι. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Το πρώτο βήμα για να χτίσετε τη ζωή που ονειρεύεστε, είναι να απαλλαγείτε από οτιδήποτε δεν θέλετε.

3. Μετατρέψτε την δουλειά σε εργασία

Η συγγραφέας Βίκι Ρόμπιν, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Simple Money Magazine σκιαγραφεί την διαφορά ανάμεσα στην «δουλειά» και την «εργασία». Ως «δουλειά», ορίζει ό,τι κάνουμε για να κερδίσουμε χρήματα ώστε να εξασφαλίσουμε στέγη, ένδυση και τροφή. Ως «εργασία» από την άλλη ορίζει όσα κάνουμε για να προσφέρουμε στην κοινότητα, τον αγώνα μας για όσα μας παθιάζουν και για το αποτύπωμα που ευχόμαστε να αφήσουμε στον κόσμο. Όταν η δουλειά μας συμπίπτει με την εργασία μας, τότε έχουμε πετύχει έναν σημαντικό στόχο στη ζωή.

4. Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε την δουλειά σας ως μέρος της εργασίας σας

Φυσικά, δεν είναι πάντοτε εύκολο και για όλους τους ανθρώπους. Κάποιες φορές, η εργασία μας δεν μας προσφέρει οικονομικά οφέλη και το να ακολουθήσουμε το πάθος μας ως καριέρα δεν είναι πάντοτε εφικτό. Άλλες φορές πάλι, εξαιτίας των απαιτήσεων της ζωής, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκπεραιώσουμε την δουλειά που έχουμε ώστε να συντηρήσουμε αυτούς που αγαπάμε. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να χτίσετε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται αν δραπετεύσετε. Απαιτεί όμως να επανεξετάσετε την φύση της δουλειάς σας εστιάζοντας στα θετικά και αναγνωρίζοντας πώς εξυπηρετεί την εργασία σας με άλλους τρόπους.

5. Διαφυλάξτε τον χρόνο σας

Δεν αξίζουν όλοι οι στόχοι την ίδια σπατάλη ενέργειας. Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να είναι συνειδητός στο τι αξίζει πραγματικά για αυτόν ώστε να ξοδέψει τον πολύτιμο χρόνο της σύντομης ζωής του. Όσοι έχτισαν μια ζωή που αγαπούν δεν λένε «ναι» σε κάθε πρόσκληση. Το πέτυχαν με το να διαφυλάσσουν αυστηρά τον χρόνο τους για όσα μετράνε περισσότερο. Ας μάθουμε λοιπόν να λέμε ευγενικά μερικά «όχι».

6. Φροντίστε τον εαυτό σας

Δεν θα βρούμε μεγάλη χαρά σε μια ζωή επικεντρωμένη αποκλειστικά στον εαυτό μας. Αυτό που μετράει στο τέλος της ζωής δεν είναι το σπίτι στο οποίο ζήσαμε, το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε ή τα αγαθά τα οποία αποκτήσαμε. Αυτό που θα μετρήσει είναι το πώς σχετιστήκαμε με τους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γεμίσουμε από ένα φλυτζάνι άδειο. Αν θέλουμε να είμαστε δοτικοί, πρέπει να μάθουμε πως το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι το πρώτο βήμα για να φροντίσουμε και τους άλλους. Ανάπαυση, άσκηση και υγιεινές συνήθειες είναι απαραίτητα ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

7. Εκτιμήστε την εποχή της ζωής την οποία διανύετε

Όπως και οι εποχές του χρόνου έρχονται και φεύγουν, έτσι και οι εποχές της ζωής. Κάποτε ήμασταν παιδιά, μετά ήρθε το πανεπιστήμιο, παντρευτήκαμε, μεγαλώσαμε παιδιά, ζήσαμε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, γίναμε παππούδες, φροντίσαμε τους γηραιότερους και πάει λέγοντας. Εκείνοι οι οποίοι φαίνονται να είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους είναι όσοι εκτιμούν την παρούσα περίοδο που διανύουν και την αξιοποιούν στο έπακρο. Δεν ανυπομονούν για την επόμενη ούτε επιδιώκουν να παρατείνουν την προηγούμενη. Αποδέχονται την πραγματικότητα της εναλλαγής των εποχών και αγκαλιάζουν την κάθε μία με χαρά.

8. Κατανοείστε την αξία των δυσκολιών στη ζωή

Ο καθένας από εμάς είτε βρίσκεται στο μέσο μια δοκιμασίας είτε μόλις βγήκε από αυτήν ή κατευθύνεται προς την επόμενη. Οι δοκιμασίες και οι καταιγίδες της ζωής έρχονται και φεύγουν – μερικές φορές ως αποτέλεσμα άστοχων επιλογών και άλλες ως αποτέλεσμα του να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι ο παράδεισος. Οι δυσκολίες τις ζωής είναι ίσως ό,τι θα θέλαμε να αποφύγουμε περισσότερο σε αυτό τον κόσμο – και είναι φυσιολογικό. Δεδομένων των συνθηκών όμως, πώς μπορούμε να μάθουμε να εκτιμούμε την ζωή ακόμη και εν μέσω δοκιμασιών; Κατά πρώτον, αποδεχόμαστε την φύση της ζωής. Κατά δεύτερον, αναζητούμε τα διδάγματα και τα θετικά στοιχεία ακόμη και μες στις δυσκολίες (ακόμη και αν φαίνεται πολύ δύσκολο να τα διακρίνουμε).

9. Αναζητείστε την ευτυχία στην κάθε μέρα

Η ευτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε, είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε. Αν θεωρείτε πως θα κατακτήσετε την ευτυχία μετά από συγκεκριμένες αλλαγές, δεν πρόκειται ποτέ να τη βιώσετε. Η πιο σκληρή αλήθεια σχετικά με την ευτυχία είναι συγχρόνως και η πιο ελπιδοφόρα: μπορούμε να τη βιώσουμε κάθε μέρα ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Όπως υποστήριξε κάποτε και ο ζωγράφος Τόμας Κινκέιντ Η πραγματική απλότητα ξεκινάει όταν μαθαίνεις να απολαμβάνεις την αφθονία που σου προσφέρουν όσα ήδη έχεις.

Αν θέλουμε να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δε θα χρειάζεται να δραπετεύουμε, μπορούμε να το επιτύχουμε. Μπορεί να απαιτεί να αλλάξουμε οπτική, στόχους, εστίαση ενέργειας, αλλά αξίζει τον κόπο παρόλα αυτά.


marmaggv3

 

Πηγή: becomingminimalist.com
Συγγραφέας: Joshua Becker
Απόδοση: Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια

 

Ετικέτες: ζωή, στόχοι, ευτυχία
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...