PsychologyNow Team

Τρία συναισθηματικά λάθη που εγκλωβίζουν την ευτυχία

Τρία συναισθηματικά λάθη που εγκλωβίζουν την ευτυχία

PsychologyNow Team
γυναίκα που σηκώνει τα χέρια ψηλά
Image credit: Inspa Makers / unsplash.com

Αν κάνετε αυτά τα πράγματα στη ζωή σας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώθετε δυστυχισμένοι.


Τα συναισθήματά σας επηρεάζουν κάθε απόφαση που λαμβάνετε. Επηρεάζουν τις σχέσεις σας, τη δουλειά σας, την ψυχολογική σας ευεξία και τη σωματική σας υγεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι συναισθηματικές δεξιότητές σας, μπορούν ακόμη και να καθορίσουν πόσο επιτυχημένοι θα είστε.

Παρά την τεράστια σπουδαιότητα που παίζουν τα συναισθήματα στη ζωή σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα σκέφτεστε, να μην τα αναγνωρίζετε και να μην ανατρέχετε πολύ σε αυτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι άλλωστε παραβλέπουν τα συναισθήματά τους. Οι άνθρωποι σπάνια μιλούν για τα συναισθήματα και οι περισσότεροι από εμάς δεν διδάχτηκαν ποτέ πώς να τα διαχειριστούν. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι άνθρωποι - ακόμη και έξυπνοι, επιτυχημένοι άνθρωποι - κάνουν κάποια συναισθηματικά λάθη.

Αυτά είναι τα πιο κοινά συναισθηματικά λάθη στους ανθρώπους:

1. Αρνούνται να αισθανθούν

Αν είχατε χτυπήσει το πόδι σας, πιθανότατα θα τρέχατε να το φροντίσετε. Ως άνθρωποι έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε τις σωματικές πληγές μας χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, μπορεί να αρνηθείτε να δείτε ή να φροντίσετε τις συναισθηματικές πληγές σας.

Ίσως ελαχιστοποιείτε το συναίσθημά σας, λέγοντας: Πραγματικά δεν με νοιάζει που δεν πήρα αυτή τη δουλειά ή απλώς αρνείστε τα συναισθήματά σας λέγοντας: Όχι, δεν είμαι θυμωμένος. Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε μερικές φορές να ζήσουμε σαν να μην νιώθουμε καθόλου πόνο. Όμως, η υποτονικότητα των συναισθημάτων σας δεν θα τα κάνει να φύγουν.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι αν καταστείλουν τις συναισθηματικές τους πληγές, θα γίνουν αυτόματα διανοητικά ισχυροί. Στην πραγματικότητα, απλώς "παίζουν" τους σκληρούς. Μπορεί να σας είναι δυσάρεστο και ενοχλητικό να παραδεχτείτε τις δυσκολίες σας. Όμως, η αναγνώριση των συναισθημάτων σας είναι το κλειδί για να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις και είναι θεμελιώδες στην αντιμετώπιση του ψυχολογικού τραύματος με έναν υγιή τρόπο.

2. Αποφεύγουν τα δυσάρεστα συναισθήματα

Ο φόβος, η θλίψη, η αμηχανία και η απογοήτευση είναι μόνο μερικά από τα άβολα συναισθήματα που κανείς δεν θέλει να νιώσει. Όμως, ορισμένοι άνθρωποι προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό να αποφύγουν να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα και κατά συνέπεια, περιορίζουν τη ζωή τους.

Χρειάζεται να αφήσετε τον εαυτό σας να αισθάνεται άβολα για να εξελιχθεί ως πρόσωπο. Και πρέπει να βιώσετε τα αρνητικά συναισθήματα αν θέλετε πραγματικά να βιώσετε ολοκληρωμένα τα θετικά συναισθήματα. Λάβετε υπόψη ότι αν αισθανόσασταν συνέχεια ευτυχισμένος, δεν θα το εκτιμούσατε. 

Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε δυσάρεστες καταστάσεις, είναι μια ευκαιρία να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Όταν γνωρίζετε ότι μπορείτε να ανεχθείτε τη δυσφορία, θα είστε πιο πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να βγείτε έξω από την ασφάλειά σας.


Διαβάστε σχετικά: H ευτυχία έχει την αφετηρία της στις θετικές αναμνήσεις


3. Κυνηγούν την ευτυχία

Η ευτυχία είναι της μόδας αυτές τις μέρες. Ο καθένας μιλάει για όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε τώρα για να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι.

Το κυνήγι της ευτυχίας έχει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα. Η επιμονή να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι θα καταστρέψει τη στιγμή. Η ιδέα ότι δεν είστε αρκετά χαρούμενοι, ασκεί τρομακτική εσωτερική πίεση για να βιώστε περισσότερη χαρά στη ζωή σας. Και όταν τρέχετε από τη μια δραστηριότητα στην επόμενη, προσπαθώντας να εξαναγκάσετε την ευτυχία, τότε αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος για να αισθάνεστε χειρότερα για τη ζωή σας.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι ανταλλάσουν την άμεση ικανοποίηση για την μακροπρόθεσμη ικανοποίηση. Αν φάτε ένα δεύτερο γλυκό, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα για ένα λεπτό. Αν αναβάλλετε τη δουλειά σας, για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας εκπομπή, θα αποφύγετε να βαρεθείτε ή να απογοητευτείτε.

Όμως η άμεση ικανοποίηση και η υπερβολική έλλειψη θα σας κάνει να νιώθετε άσχημα μακροπρόθεσμα. Η αυτοπειθαρχία - η οποία απαιτεί να ανεχτείτε κάποιο επίπεδο δυσφορίας - θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Πώς να βελτιώσετε τις συναισθηματικές σας ικανότητες

Οι συναισθηματικές δεξιότητες είναι όπως οποιαδήποτε άλλη ικανότητα: μπορείτε να τις βελτιώσετε με την εξάσκηση. Όμως προτού προσπαθήσετε να τις βελτιώσετε, είναι σημαντικό να κάνετε μια λίστα με κάποια συναισθηματικά λάθη που μπορεί να κάνετε.

Τα καλύτερα νέα είναι ότι η εκμάθηση της ρύθμισης των συναισθημάτων, είναι βασικός παράγοντας της διανοητικής δύναμης. Η ενίσχυση των συναισθηματικών δεξιοτήτων σας, θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τον γνωστικό μυ που χρειάζεστε για να φτάσετε στις μέγιστες δυνατότητές σας.


Πηγή: PsychologyToday.com
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...