PsychologyNow Team

Η καλή ψυχική υγεία των νέων είναι το όπλο κατά της χρήσης κάνναβης

Η καλή ψυχική υγεία των νέων είναι το όπλο κατά της χρήσης κάνναβης

PsychologyNow Team
άντρας κοιτάζει το ηλιοβασίλεμα

Η ψυχική ευεξία των νέων και ειδικά των μαθητών γυμνασίου και λυκείου πρέπει να είναι η νέα στρατηγική πρόληψης που θα βοηθήσει στον αγώνα κατά της χρήσης κάνναβης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς οι μέχρι σήμερα στρατηγικές αντιμετώπισης έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.


Οι μαθητές γυμνασίου με θετική ψυχολογία και καλή ψυχική υγεία έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση κάνναβης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Waterloo.

Πρόκειται για μία Εθνική Μελέτη Δημόσιας Υγείας με την ονομασία COMPASS, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από 6.550 μαθητές γυμνασίου στο Οντάριο του Καναδά και τη Βρετανική Κολούμπια με θερμοκρασίες 9-12 βαθμούς Κελσίου, τα ευρήματα της οποίας, δείχνουν ότι τα προγράμματα πρόληψης έναντι της χρήσης κάνναβης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της καλή ψυχικής ευεξίας των νέων.

Η μελέτη, με τίτλο «Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της κατάθλιψης, του άγχους, της ψυχικής υγείας και της χρήσης κάνναβης στη νεολαία», δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addictive Behaviours» από τους ερευνητές Alexandra Butler, Karen Patte, Mark Ferro και Scott Leatherdale.

Όπως ανέφερε η Alexandra Butler, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας του πανεπιστημίου, οι παρεμβάσεις με στόχο την αποχή από την κατάχρηση ουσιών έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Συνεπώς, οι στρατηγικές πρόληψης για τη χρήση κάνναβης στη νεολαία πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση της ψυχικής ευεξίας μεταξύ όλων των νέων, αντί να απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όπως καταγράφηκε στη μελέτη το 1/3 των συμμετεχόντων από το λύκειο ανέφεραν ότι είχαν δοκιμάσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους και πάνω από το 3% ήταν καθημερινοί χρήστες.

Επιπροσθέτως παρατήρησαν ότι, οι καθημερινοί χρήστες είχαν την υψηλότερη συχνότητα κατάθλιψης σε ποσοστό 65% και άγχος σε ποσοστό 54%. Το 65% κάπνιζε και το 88% έκανε υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα κορίτσια έκαναν πιο σποραδικά και μηνιαία χρήση ενώ, αντίθετα τα αγόρια ήταν πιο τακτικά χρήστες καθώς έκαναν χρήση κάνναβης εβδομαδιαία ή και καθημερινά.

Επιπλέον, τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια ήταν πιο εύκολα στο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους και να αναφέρουν αν νιώθουν κατάθλιψη ή έχουν άγχος.

Αναφερόμενος στη μελέτη ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο Waterloo, Scott Leatherdale, είπε ότι χρησιμοποιώντας τα μελλοντικά τα δεδομένα της μελέτης COMPASS, θα μπορέσουν να διερευνήσουν τον αντίκτυπο που είχε στην ψυχική υγεία η νομιμοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας και της χρήσης κάνναβης στον Καναδά.


Πηγή: naftemporiki.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...