PsychologyNow Team

Οι «εγωικές σκέψεις» μας εμποδίζουν να φτάσουμε στο επίπεδο της ευτυχίας που επιθυμούμε

Οι «εγωικές σκέψεις» μας εμποδίζουν να φτάσουμε στο επίπεδο της ευτυχίας που επιθυμούμε

PsychologyNow Team
άνδρας έχει «εγωικές σκέψεις» και τον εμποδίζουν να φτάσει στο επίπεδο της ευτυχίας που επιθυμεί
Image credit: wirestock / freepik.com

Οι «εγωικές σκέψεις» είναι σκέψεις για το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Σκεφτείτε τις ως το πώς θα τον βλέπατε αν φορούσατε ένα ζευγάρι γυαλιά. Ξαφνικά, το χρώμα των φακών επηρεάζει όλα όσα βλέπετε. Στην περίπτωση των εγωικών σκέψεων, είναι φακοί που μας κάνουν να βιώνουμε πόνο.


Για ορισμένους ανθρώπους, η εσωτερική ηρεμία προέρχεται λαμβάνοντας την έγκριση των άλλων. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πως αν όλοι τους αγαπούν και τους εκτιμούν, θα είναι ευτυχισμένοι. Άλλοι εξισώνουν την εσωτερική ηρεμία με την κατοχή υλικών αγαθών όπως αυτοκινήτων, ακριβών ρούχων ή ενός υπέροχου σπιτιού.

Ενώ μερικοί είναι πεπεισμένοι ότι αυτό σημαίνει να καταλήξουν σε μια δουλειά που τους δίνει μεγάλη ισχύ, να αποκτήσουν ένα πτυχίο πανεπιστημίου, να βρουν την αδελφή ψυχή τους, να έχουν υγιή παιδιά. H λίστα μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

Η μία κοινή κλωστή που υφαίνει όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι ότι βασίζονται σε εξωτερικές καταστάσεις. Με άλλα λόγια, η εσωτερική ηρεμία σε αυτές τις περιπτώσεις προέρχεται από έξω. Αλλά αν ήταν έτσι, γιατί υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες, στο παρελθόν και το παρόν, ανθρώπων που έχουν φτάσει οποιοδήποτε εξωτερικό στόχο έχουν θέσει, αλλά ακόμα βρίσκουν τους εαυτούς τους δυστυχισμένους;


Διαβάστε σχετικά: Γιατί δεν νιώθω ικανοποιημένος με τίποτα στη ζωή μου;


Σκεφτείτε τις διασημότητες που φαίνεται να έχουν φτάσει την κορυφή της επιτυχίας τους, όμως εξακολουθούν να βρίσκουν τους εαυτούς τους δυστυχισμένους και γίνονται αλκοολικοί, ναρκομανείς ή ακόμα και αυτοκτονούν.  

Τι θα γινόταν όμως αν όλα όσα ζητάτε, όλα όσα χρειάζεστε για να ζήσετε μια πραγματικά υπέροχη ζωή γεμάτη με ηρεμία και χαρά, τα είχατε διαθέσιμα εδώ και τώρα;

Για να πετύχετε αυτό το είδος της εσωτερικής ηρεμίας χρειάζεται μια απλή κατανόηση του πώς δουλεύει το μυαλό σας. Όταν γεννηθήκαμε, το μυαλό μας δεν χρειαζόταν να κρίνει το καλό ή το κακό. Ήμασταν λευκές σελίδες που αντιδρούσαμε στις άμεσες ανάγκες μας όπως πείνα ή ανάγκη για ύπνο.

Μέχρι περίπου την ηλικία των δυόμισι ετών, το μυαλό μας άρχισε να αντιλαμβάνεται περισσότερο το περιβάλλον του. Ερμηνεύαμε τις εμπειρίες μας με τη μορφή «μου αρέσει» - «δεν μου αρέσει». Όταν ερμηνεύαμε κάτι ως ευχάριστο, λέγαμε στους εαυτούς μας «θέλω περισσότερο από αυτό». Όταν βρίσκαμε μια εμπειρία ως μη ευχάριστη, λέγαμε «δεν το θέλω αυτό», και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το απομακρύνουμε.

Αυτές είναι «εγωικές σκέψεις». Είναι σκέψεις για το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Σκεφτείτε τις εγωικές σκέψεις ως το πώς θα τον βλέπατε αν φορούσατε ένα ζευγάρι γυαλιά. Ξαφνικά, το χρώμα των φακών επηρεάζει όλα όσα βλέπετε. Στην περίπτωση των εγωικών σκέψεων, είναι φακοί που μας κάνουν να βιώνουμε πόνο. Όταν γράφουμε «πόνο», δεν αναφερόμαστε στο τι βιώνουμε όταν καίμε το χέρι μας σε ζεστό μάτι από φούρνο.

Αντίθετα, περιγράφεται μια ψυχική κατάσταση που δημιουργείται από επιθυμίες και φόβους: Επιθυμία για χρήματα, την αδελφή ψυχή μας, σοφία, αυτοπεποίθηση, ή να είμαστε ένα πεφωτισμένο ον. Και φόβοι να χάσουμε οτιδήποτε από τα προηγούμενα αν τα έχουμε, ή να μην αποκτήσουμε ποτέ αυτό που θέλουμε αν δεν το έχουμε.

Οι εγωικές σκέψεις προκαλούν πόνο επειδή επιχειρούν να ελέγξουν ή να αλλάξουν οτιδήποτε συμβαίνει τώρα, αντί να αποδέχονται τις καταστάσεις όπως είναι στο παρόν. Οι εγωικές σκέψεις είναι μια ατέλειωτη ροή από νοητικά σχόλια που ονοματίζουν τις εμπειρίες ως καλές ή κακές, κάνοντάς μας να θέλουμε περισσότερο από συγκεκριμένα πράγματα και λιγότερο από άλλα.

Το κλειδί είναι να αναγνωρίζουμε τις εγωικές σκέψεις γι’ αυτό που πραγματικά είναι: είναι απλά σχήματα που αναπτύσσονται από νεαρή ηλικία. Αν το υπενθυμίζετε στον εαυτό σας, καθώς αυτές αναδύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, θα μειώσετε την ικανότητα τους να προκαλούν πόνο. Κρατήστε στο μυαλό ότι ακόμα και οι θετικές εμπειρίες προκαλούν πόνο επειδή επιθυμούμε περισσότερες από αυτές ή φοβόμαστε ότι αυτές θα τελειώσουν.

Με αρκετή εξάσκηση, θα μπορέσετε να βιώσετε πραγματική ηρεμία στο μυαλό σας ανεξάρτητα από τις σκέψεις σας. Θα αφοπλίσετε τις εγωικές σκέψεις σας από την ικανότητά τους να θέλουν περισσότερο ή λιγότερο από οποιαδήποτε επιθυμία ή φόβο προκύψει. Αντί να στηρίζεστε σε εξωτερικές καταστάσεις για να σας φέρουν ευτυχία, η εσωτερική ηρεμία θα έρθει πραγματικά από μέσα σας.


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...