PsychologyNow Team

Η υπερβολική οργάνωση μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητα

Η υπερβολική οργάνωση μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητα

PsychologyNow Team
πίνακας που απεικονίζει την οργάνωση μέσα στο χάος της δημιουργικότητας
Image credit: Steve Johnson / pexels.com

Δημιουργικοί ή οργανωτικοί;


Σύμφωνα με μία έρευνα, ενώ η οργάνωση είναι σημαντική για τη ροή των δραστηριοτήτων μας και στην κατανόηση του κόσμου μας, μπορεί όμως να εμποδίζει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Rotman School of Management του Τορόντο, διαπίστωσε ότι ενώ οι περισσότερες έρευνες για το management ισχυρίζονται ότι όταν οργανώνουμε την πληροφορία κάνουμε πιο εύκολη την πολυπλοκότητα και αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα, αυτή η πεποίθηση λειτουργεί τελικά σαν δίκοπο μαχαίρι.

Μια ιεραρχικά οργανωμένη δομή των πληροφοριών μπορεί επίσης να έχει μια σκοτεινή πλευρά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν λιγότερη δημιουργικότητα και γνωστική ευελιξία όταν τους ζητήθηκε να εργαστούν με τη χρήση κατηγοριοποιημένων συνόλων πληροφοριών, σε σύγκριση με εκείνους που κλήθηκαν να εργαστούν με στοιχεία που δεν είχαν οργανωθεί με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο.

Όσοι ήταν στην ομάδα με τις οργανωμένες πληροφορίες πέρασαν επίσης λιγότερο χρόνο στις εργασίες τους, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη επιμονή, ένα βασικό συστατικό για τη δημιουργικότητα, επεσήμαναν οι ερευνητές.


Διαβάστε σχετικά: H δημιουργικότητα ως αντίδοτο στη θνητότητα


Για τη μελέτη, οι ερευνητές έτρεξαν τρία πειράματα. Στα δύο πρώτα δόθηκε στους συμμετέχοντες μια ομάδα ουσιαστικών που ορισμένα ήταν οργανωμένα σε τακτοποιημένες κατηγορίες ενώ ορισμένα άλλα όχι και στη συνέχεια τους είπαν να φτιάξουν όσες προτάσεις μπορούσαν με αυτά.

Το τρίτο πείραμα χρησιμοποίησε τουβλάκια LEGO. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φτιάξουν έναν εξωγήινο από ένα κουτί με τουβλάκια που ήταν οργανωμένα χρωματικά και σχηματικά ή από ένα κουτί με τουβλάκια που ήταν ανακατεμένα. Στους συμμετέχοντες που ήταν στην οργανωμένη ομάδα απαγορευόταν να ρίξουν όλα τα τούβλα επάνω σε ένα τραπέζι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να έχουν εφαρμογή στους υπευθύνους των διεπιστημονικών ομάδων, οι οποίοι έχουν την τάση να εμφανίζουν ασυνεπή επίπεδα καινοτομίας, ίσως επειδή πιστεύουν ότι τα μέλη της ομάδας τους μπορεί να συνεχίσουν να οργανώνουν τις ιδέες τους, σύμφωνα με μια λειτουργική ομοιότητα, με μία περιοχή της εξειδίκευσής τους ή την πειθαρχία .

Προτείνουμε οι άνθρωποι να γράφουν τις ιδέες τους τυχαία σε ένα λευκό πίνακα και στη συνέχεια να σκέφτονται πώς να τις συνδέσουν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η τάση μας να κατηγοριοποιούμε τις πληροφορίες, αντί να επιδιώκουμε τη δημιουργικότητα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσέχουν όσοι εργάζονται σε δημιουργικές βιομηχανίες, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Organizational Behavior and Human Decision Processes.


Πηγή: University of Toronto Rotman School of Management
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...