PsychologyNow Team

Ένας διαφορετικός τρόπος για να αποδομήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες

Ένας διαφορετικός τρόπος για να αποδομήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες

PsychologyNow Team

Δίαιτα, υγιεινή διατροφή, αλλαγή τρόπου ζωής, όποιο όνομα και αν επιλέγετε για να χαρακτηρίσετε τον τρόπο εμπλοκής σας με το φαγητό, το σίγουρο είναι ότι  βασίζεται σε περιορισμούς, καθώς πάντα θα χρειαστεί να περιορίσετε κάτι – ένα συγκεκριμένο υλικό, το κρέας ή μια ολόκληρη ομάδα τροφών.


Συνήθως, αγνοείτε την πείνα σας τις βραδινές ώρες, μιάς και σας έχουν μάθει πως δεν πρέπει να τρώτε νύχτα, ή να παρακολουθείτε στενά τις θερμίδες. Πρέπει να περιορίζετε τη λαχτάρα σας για κάτι, μιας και γνωρίζετε πολύ καλά πως η μηλόπιτα ή ένα μήλο που τόσο θέλετε να φάτε, έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Έχετε μάθει να αντιμετωπίζετε το φαγητό ως καύσιμο, παρά ως πηγή διασκέδασης, ενθουσιασμού και έμπνευσης. Σας έχουν μάθει, πως το φαγητό είναι εχθρός σας: Αυτό το παγωτό θα με παχύνει. Ένα κομμάτι πίτσα θα μου χαλάσει τη δίαιτα. Δε θα καταφέρω ποτέ να είμαι αδύνατος/η, όμορφος/η, υγιής και επιθυμητός αν το φάω αυτό.

Χρειάζεται να ακολουθείτε πάντα αυστηρούς περιοριστικούς κανόνες, τους οποίους αν αγνοήσετε χαρακτηρίζεστε ως αποτυχημένοι: Έχετε μηδαμινή θέληση. Είστε αποτυχημένοι και προφανώς δε θέλετε να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς.

Η αποδόμηση της ιδέας της διατροφής, χρειάζεται κάτι παραπάνω από έναν απλό περιορισμό, κάτι που βρίσκεται περισσότερο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της απαγόρευσης. (Επίσης, χρειάζεται να αποδεσμευτείτε από την ιδέα ότι η απώλεια βάρους σημαίνει αυτόματα υγεία και ότι ο καθένας μπορεί και πρέπει να είναι αδύνατος, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο)


Διαβάστε σχετικά: Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία


Αυτό όμως που χρειάζεται στην πραγματικότητα είναι ευελιξία, ποικιλία επιλογών και ίσως να πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω, προσπαθώντας να επανακτήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας. Παρακάτω, θα βρείτε κάποιες ερωτήσεις, που μπορεί να αποτελέσουν εναρκτήρια οδό για την επαναξιολόγηση και αλλαγή της σκέψης, καθώς και την αναδιαμόρφωση της διατροφής σας.

  • Τι θα συμβεί αν αφήσετε τη λαχτάρα να σας οδηγήσει στην επιλογή του επόμενου γεύματος;
  • Τι θα συμβεί αν φάτε μετά τις 8 το βράδυ;
  • Τι θα συμβεί αν παραγγείλετε ένα παχυντικό γεύμα αντί για μια σαλάτα;
  • Τι θα συμβεί αν πετάξετε τα βιβλία δίαιτας και συνταγών;
  • Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να ακολουθείτε τους κανόνες που έχετε θέσει;
  • Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να μετράτε τις θερμίδες, που αυτές καθορίζουν το γεύμα σας;
  • Τι θα συμβεί αν σήμερα φάτε κάτι που λαχταράτε;
  • Τι θα συμβεί αν φάτε κάτι που σας ενθουσιάζει ή κάτι που αγαπούσατε ως παιδί;
  • Τι θα συμβεί αν σταματήσετε να χαρακτηρίζετε τα φαγητά ως υγιεινά και ανθυγιεινά και τον εαυτό σας ως καλό ή κακό, ανάλογα με το τι φάγατε σήμερα;
  • Τι θα συμβεί αν δώσετε στον εαυτό σας άνευ όρων άδεια, για να φάει ότι θέλει;

H φιλοσοφία της δίαιτας βασίζεται στον αυστηρό έλεγχο και την υπερεγρήγορση, απομακρύνοντας το άτομο από τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Τα διαιτητικά προγράμματα δομούνται πάνω στο προγραμματισμό του εαυτού σου και τελικά τείνουν πολλές φορές να τον αποδομούν.

Η γεμάτη ζωή και ο δρόμος για την πληρότητα του εαυτού μας χτίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι, αυτό της ευελιξίας, της ξεγνοιασιάς και της περιπέτειας. Η ζωή βασίζεται στην περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την ενεργητική ακρόαση του εαυτού μας, είτε σωματικά είτε ψυχικά.

Σκεφτείτε λοιπόν, τι θα συμβεί αν σήμερα ξεκινήσετε να λειτουργείτε έτσι;


apostolidoy anna

 

Πηγή: blogs.psychcentral.com
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...