PsychologyNow Team

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
γυναίκα αναγνωρίζει ότι η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Image credit: senivpetro / freepik.com

Η σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας είναι ένα σοβαρό θέμα και ψυχολόγοι, ψυχίατροι και διατροφολόγοι ερευνούν τους πιθανούς ρόλους της διατροφής στα αίτια, την αποκατάσταση και την πιθανή ανθεκτικότητα έναντι των ψυχιατρικών διαταραχών.


Οι ειδικοί συζητούν σχετικά με το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο "μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς και γιατί η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο και επομένως την ψυχική υγεία". Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια και συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο επιτρέπει τη συνεχή αμφίδρομη ανταλλαγή χημικών μηνυμάτων. Σήματα από ερεθίσματα στο έντερο μεταφέρονται από το πνευμονογαστρικό νεύρο στον εγκέφαλο.

Ορισμένοι τύποι τροφίμων μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και θα πρέπει να περιορίζονται, συμπεριλαμβανομένων, όπως είναι φυσικό, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, επεξεργασμένων τροφίμων, εξευγενισμένων υδατανθράκων, τεχνητών γλυκαντικών, καφές και αλκοόλ.

Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι αντιδράσεις είναι πολύ ατομικές. Το μικροβίωμα του καθενός είναι μοναδικό και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν σε ορισμένους τύπους τροφίμων, ενώ άλλοι όχι. Οι τροφές που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνουν φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, φρούτα και λαχανικά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γιαούρτι και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως kombucha, miso, τουρσιά, ξινολάχανο).

Οι ειδικοί αναφέρονται επίσης στα οφέλη συγκεκριμένων διαιτών και στη χρήση μικροθρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών. Η δίαιτα με τα περισσότερα στοιχεία για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης είναι η μεσογειακή δίαιτα. Αυτή η δίαιτα δίνει γενικά έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών, στη χρήση ελαιολάδου, στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και πουλερικών με μέτρο και στον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και των γλυκών. Δίνει επίσης έμφαση στην άφθονη άσκηση και στην απόλαυση των γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά -βιταμίνες και μέταλλα- είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη, την πρόληψη ασθενειών και την ευεξία. Παίρνουμε τα μικροθρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε, εκτός από τη βιταμίνη D, την οποία μπορεί να παράγει το σώμα μας μετά την έκθεση στον ήλιο. Αν και οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας είναι σημαντική.


Διαβάστε σχετικά: «Ψυχοβιοτική δίαιτα»: τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του στρες


Τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόνο ένας στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ καταναλώνει αρκετά φρούτα ή λαχανικά (τουλάχιστον 1½ έως 2 φλιτζάνια φρούτων την ημέρα και 2 έως 3 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα).

Αν και πολλές ασάφειες ακόμη παραμένουν, μεταξύ των μικροθρεπτικών συστατικών με πιθανά οφέλη για την ψυχική υγεία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9). Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι το φυλλικό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην κατάθλιψη σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Ένας συγκεκριμένος τύπος φυλλικού οξέος, το φυλλινικό οξύ (γνωστό ως λευκοβορίνη) έχει βρεθεί ότι έχει θετική επίδραση σε άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα για τα συμπτώματα του άγχους και τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Η βιταμίνη D υποστηρίζει πολλές νευροψυχιατρικές λειτουργίες, ωστόσο περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ήταν ευεργετική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...