PsychologyNow Team

Οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη συγκριτικά με τους κρεατοφάγους

Οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη συγκριτικά με τους κρεατοφάγους

PsychologyNow Team
γυναίκα χορτοφάγος είναι πιο πιθανό να έχει κατάθλιψη συγκριτικά με τους κρεατοφάγους
Image credit: Jason Briscoe / unsplash.com

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι χορτοφάγοι έχουν περίπου διπλάσια καταθλιπτικά επεισόδια από τους κρεατοφάγους.


Η μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία έρευνας από τη Βραζιλία, συμφωνεί με προηγούμενες έρευνες που διαπίστωσαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των ανθρώπων που δεν τρώνε το κρέας. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι η σχέση αυτή υπάρχει ανεξάρτητα από τη διατροφική πρόσληψη. Μπορεί να φαίνεται απλό να εξετάσουμε μια σχέση μεταξύ μιας διατροφής και συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας και να υποθέσουμε ότι η πρώτη προκαλεί τη δεύτερη μέσω κάποιας μορφής διατροφικής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, η νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, έλαβε υπόψη της ένα ευρύ φάσμα διατροφικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, της πρόσληψης πρωτεϊνών, της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών και του επιπέδου επεξεργασίας των τροφίμων. Αυτό υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των χορτοφάγων δεν οφείλονται στο διατροφικό περιεχόμενο της διατροφής τους.

Τι μπορεί λοιπόν να εξηγεί τη σχέση μεταξύ χορτοφαγίας και κατάθλιψης; Υπάρχει κάποιος μη διατροφικός μηχανισμός που κάνει την πρώτη συνθήκη να προκαλεί τη δεύτερη; Ή μήπως η σχέση αυτή οφείλεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό;

Πρώτον, είναι πιθανό η κατάθλιψη να προκαλεί στους ανθρώπους περισσότερες πιθανότητες να γίνουν χορτοφάγοι και όχι το αντίθετο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν την αναπόληση αρνητικών σκέψεων, καθώς και αισθήματα ενοχής. Υποθέτοντας ότι οι καταθλιπτικοί και οι μη καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι εξίσου πιθανό να αντιμετωπίσουν την ανατρεπτική αλήθεια των σφαγείων και των εργοστασιακών εκτροφών, είναι πιθανό οι καταθλιπτικοί άνθρωποι να είναι πιο πιθανό να αναπολούν αυτές τις σκέψεις και να αισθάνονται περισσότερες ενοχές για το ρόλο τους στη δημιουργία της ζήτησης.

Ο χορτοφάγος που έχει κατάθλιψη, σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει απαραίτητα άδικο όταν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Ενώ η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται μερικές φορές ως μη ρεαλιστικά αρνητική αντίληψη, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη έχουν πιο ρεαλιστικές κρίσεις για την έκβαση αβέβαιων γεγονότων και πιο ρεαλιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο και τις ικανότητές τους. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει πράγματι σκληρή μεταχείριση των ζώων στην παραγωγή κρέατος. Και αυτό προκαλείται πραγματικά από τη ζήτηση των καταναλωτών για φθηνό κρέας.

Δεύτερον, είναι πιθανόν η τήρηση μιας χορτοφαγικής διατροφής να προκαλεί κατάθλιψη για λόγους άλλους από τη διατροφή. Ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένα "ευτυχές θρεπτικό συστατικό" που λείπει από μια χορτοφαγική διατροφή, θα μπορούσε να ισχύει ότι η παραίτηση από το κρέας προκαλεί κατάθλιψη με άλλους τρόπους.

Για παράδειγμα, η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής δίαιτας μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και μερικές φορές μπορεί να συνδέεται με «πειράγματα» ή άλλες μορφές κοινωνικού εξοστρακισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη βασίζεται σε δεδομένα έρευνας που συλλέχθηκαν στη Βραζιλία, μια χώρα που φημίζεται για τη διατροφή της με πολύ κρέας. Ορισμένα στοιχεία ερευνών έχουν επισημάνει μια απότομη αύξηση της χορτοφαγίας στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια, η οποία από 8% το 2012 έφτασε στο 16% το 2018.

Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 14.000 Βραζιλιάνους και βρήκε μόλις 82 χορτοφάγους - μόλις και μετά βίας πάνω από το 0,5%. Αναρωτιέται κανείς αν η ίδια σχέση μεταξύ χορτοφαγίας και κατάθλιψης θα παρατηρούνταν στην Ινδία ή σε άλλες χώρες όπου η χορτοφαγία αποτελεί περισσότερο κοινωνικό κανόνα. Και το πιο σημαντικό, καθώς το ποσοστό της χορτοφαγίας αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δούμε τη σχέση αυτή να εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου;

Τέλος, είναι πιθανό ούτε η χορτοφαγία ούτε η κατάθλιψη να προκαλούν η μία την άλλη, αλλά και οι δύο να συνδέονται με κάποιον τρίτο παράγοντα. Αυτός θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε αριθμός χαρακτηριστικών ή εμπειριών που σχετίζονται τόσο με τη χορτοφαγία όσο και με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να είναι χορτοφάγοι και να βιώνουν κατάθλιψη. Ωστόσο, η βραζιλιάνικη μελέτη έλαβε υπόψη το φύλο, αποκλείοντας αυτή τη συγκεκριμένη τρίτη μεταβλητή.


Διαβάστε σχετικά: Η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει επίδραση για μια ζωή


Η μεταβλητή που δεν εξετάστηκε

Μια μεταβλητή που δεν εξετάστηκε, αλλά είναι εύλογο να συνδέεται τόσο με τη χορτοφαγία όσο και με την κατάθλιψη, είναι η έκθεση σε βίαιες εικόνες της βιομηχανίας κρέατος. Η αποτροπή της βάναυσης μεταχείρισης των ζώων είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος που οι χορτοφάγοι στηρίζονται για την αποφυγή του κρέατος.

Ντοκιμαντέρ όπως το Dominion και το Earthlings που απεικονίζουν τη σκληρότητα της βιομηχανίας κρέατος δεν μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως χαρούμενες ταινίες. Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ένα άτομο που στρέφεται σε αυτού του είδους την ενημέρωση, θα γινόταν και χορτοφάγος και καταθλιπτικός, ειδικά όταν οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τη σχέση μεταξύ χορτοφαγίας και κατάθλιψης. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι η αιτία της κατάθλιψης. Αντίθετα, η κοινωνική εμπειρία της χορτοφαγίας μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί αυξημένη πιθανότητα να γίνει κάποιος χορτοφάγος ή τόσο η χορτοφαγία όσο και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλούνται από μια τρίτη μεταβλητή, όπως η έκθεση σε βίαιες εικόνες της βιομηχανίας κρέατος.

Παρακολουθήστε το Earthlings εδώ:


Έρευνα: “Association between meatless diet and depressive episodes: A cross-sectional analysis of baseline data from the longitudinal study of adult health (ELSA-Brasil)” by Ingrid Kohl et al. Journal of Affective Disorders

Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...