psychologist-banner-2
thumb

Ο αυξημένος χρόνος που περνάμε καθιστοί κατά την πανδημία συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους

Η έρευνα δείχνει μια συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο που περνάμε καθιστοί και στην ψυχική υγεία, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.


Καθώς οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν στους περιορισμούς τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι καθημερινές διαδρομές τους έγιναν μετακινήσεις ανάμεσα στο υπνοδωμάτιο και το καθιστικό. Έτσι, πολλοί βρέθηκαν ξαφνικά να κάνουν μια πιο καθιστική ζωή.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να περνούν αυξημένο χρόνο καθιστοί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 ήταν πιο πιθανό να έχουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

banner1

Το να κάθεσαι είναι μια ύπουλη συμπεριφορά. Είναι κάτι που το κάνουμε όλη την ώρα χωρίς να το σκεφτόμαστε, δήλωσε ο Τζέικομπ Μάιερ, επίκουρος καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Ο Μάιερ και η ομάδα του εξέτασαν το πώς η φυσική δραστηριότητα και οι καθιστικές συμπεριφορές σχετίζονται με την ψυχική υγεία και το πώς οι αλλαγές σε αυτές τις συμπεριφορές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν απαντήσεις από 3.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόση ώρα περνούσαν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως το να είναι καθιστοί, να κοιτούν μια οθόνη και να ασκούνται, και το πώς αυτές οι συμπεριφορές συγκρίνονταν με τη ζωή τους πριν την πανδημία. Επίσης, ανέφεραν αλλαγές στην ψυχική τους κατάσταση (κατάθλιψη, άγχος, στρες, αίσθημα μοναξιάς).

Τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τις Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας των ΗΠΑ (2,5-5 ώρες μέτρια με έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα) πριν την πανδημία, μείωσαν τη φυσική τους δραστηριότητα κατά 32%, αμέσως μετά την ενεργοποίηση των μέτρων περιορισμού. Οι ίδιοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερη κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά.


Διαβάστε σχετικά: Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη μέσω της σωματικής άσκησης


Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Environmental Research and Public Health. Η πρόσφατη εργασία του Μάιερ στο FrontiersinPsychiatry λειτουργεί ως μια συνέχεια, για να διαπιστωθεί αν οι συμπεριφορές και η ψυχική κατάσταση των συμμετεχόντων άλλαξαν στη διάρκεια του χρόνου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ίδιο ερωτηματολόγιο, κάθε εβδομάδα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Στη δεύτερη μελέτη, βρήκαμε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι είδαν την ψυχική υγεία τους να βελτιώνεται κατά την περίοδο των οκτώ εβδομάδων. Οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν στη ζωή στην πανδημία. Όμως, για εκείνους που συνέχισαν να περνούν πολύ χρόνο καθιστοί, τα συμπτώματα κατάθλιψης, κατά μέσο όρο, δεν μειώθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως των άλλων, δήλωσε ο Μάιερ.

Οι συμμετέχοντες που συνέχισαν να περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας καθιστοί παρουσίασαν μετριασμένη βελτίωση της ψυχικής υγείας τους. Ο ερευνητής επισήμανε ότι η εύρεση μια συσχέτισης ανάμεσα στον χρόνο που περνάμε καθιστοί και στην ψυχική υγεία, δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι η περισσότερο καθιστική ζωή προκαλεί κατάθλιψη. Επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας, τον οποίο δεν αναγνώρισαν οι ερευνητές.

Ο Μάιερ δήλωσε ότι το ξεκίνημα και η διακοπή μιας συνήθειας είναι πολύ δύσκολα, ακόμα και όταν κάποιος θέλει να αλλάξει τη συμπεριφορά. Αλλά ελπίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν το ότι ακόμα και λίγη κίνηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ψυχική υγεία, και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να την εντάξουν στην καθημερινή ζωή τους.

Ο ερευνητής προτείνει να κάνουμε μικρά διαλείμματα όταν καθόμαστε για μεγάλες περιόδους. Οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι μπορούν να κάνουν μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο πριν και μετά τη δουλειά, για να μιμηθούν τη μετακίνηση προς και από το γραφείο πριν την πανδημία. Αυτό θα τους ωφελήσει σωματικά και ψυχικά και θα προσθέσει δομή στην ημέρα τους.


Ism Tsox
ΈρευναJacob D. Meyer et al, High Sitting Time Is a Behavioral Risk Factor for Blunted Improvement in Depression Across 8 Weeks of the COVID-19 Pandemic in April–May 2020, Frontiers in Psychiatry (2021).

Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια