Σε κάποιες περιπτώσεις, η συνειδητή απόφαση να τα παρατήσουμε είναι ένδειξη δύναμης και μπορεί να έχει απροσδόκητα οφέλη.
Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι η παραίτηση σημαίνει έλλειψη δύναμης. Και ότι η προθυμία να υποφέρεις το οτιδήποτε για την επίτευξη ενός στόχου είναι σήμα τιμής. Όμως, η αντίληψη ότι πρέπει να επιτύχεις με κάθε κόστος είναι αρκετά επιβλαβής.
Μερικές φορές, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να απομακρυνθείς από έναν στόχο απ’ ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσεις πάση θυσία. Ακολουθούν πέντε περιπτώσεις στις οποίες το να τα παρατήσεις είναι σημάδι ψυχικής δύναμης.
1. Όταν ανακαλύπτεις ότι το ρίσκο υπερέχει της πιθανής ανταμοιβής
Το να αφήνεις έναν στόχο επειδή οι κίνδυνοι ξεπερνούν κατά πολύ τις πιθανές ανταμοιβές είναι σοφία, όχι αδυναμία. Αν και είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι σχετικά με τους κινδύνους πριν πάρεις ένα ρίσκο, δεν ξέρεις πάντα τι θα αντιμετωπίσεις. Αν σε κάποιο σημείο της διαδρομής ανακαλύψεις ότι η επίτευξη του στόχου θα σου στοιχίσει την υγεία σου, τις σχέσεις σου ή την ψυχική ηρεμία σου, ίσως συνειδητοποιήσεις ότι η παραίτηση είναι η καλύτερη επιλογή.
2. Όταν η ανταμοιβή δεν αξίζει την προσπάθεια
Κάποιες φορές, δεν είναι ότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, αλλά το ότι η ανταμοιβή είναι πολύ μικρή. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι υπερεκτίμησες το μέγεθος της ανταμοιβής ή τη σημασία της για σένα. Καθώς προσπαθείς για έναν στόχο, μπορεί να ανακαλύψεις ότι η επιτυχία δεν θα σου δώσει τη μεγάλη ανταμοιβή που ονειρευόσουν. Συνεπώς, μπορεί να μη θέλεις να επενδύσεις τον χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζεται, αν το όφελος δεν είναι και τόσο σπουδαίο.
3. Άλλαξαν οι στόχοι σου
Είναι αποδεκτό να αλλάζουν οι στόχοι σου. Στην πραγματικότητα, το να θέτεις νέους στόχους και να εγκαταλείπεις αυτούς που δεν σε εξυπηρετούν πια μπορεί να είναι το κλειδί για να ωριμάζεις και να μαθαίνεις.
4. Η διαδικασία δεν συμβαδίζει με τις αξίες σου
Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις τις αξίες σου για να αποδείξεις ότι μπορείς να επιτύχεις έναν στόχο. Είναι αποδεκτό να απομακρυνθείς από κάτι που σε αναγκάζει να σταματήσεις να κάνεις τα πράγματα στα οποία πιστεύεις πιο πολύ.
Διαβάστε σχετικά: Ψυχική Ανθεκτικότητα: Μια διαρκής διαδικασία αντοχής
5. Βρέθηκες παγιδευμένος
Απλώς επειδή αφιέρωσες άπειρες ώρες σε μια εργασία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να την τελειώσεις οπωσδήποτε. Είναι δύσκολο να αφήσεις κάτι για το οποίο δούλεψες σκληρά. Όμως, το να λες «Επένδυσα ήδη τόσα πολλά, πρέπει να συνεχίσω» δεν είναι λογικό. Είναι καλύτερο να παραιτηθείς πριν βρεθείς περισσότερο παγιδευμένος. Είναι δύσκολο να το κάνεις, όμως το να αποχωρήσεις νωρίτερα μπορεί να σε προφυλάξει από το να χάσεις ακόμα περισσότερα.
Πώς να αποφασίσεις πότε να παραιτηθείς
Η παραίτηση δεν πρέπει να είναι μια απόφαση που παίρνεις λόγω δυσφορίας, φόβου ή ντροπής. Επίσης, δεν είναι μια απόφαση που παίρνεις ελαφρά. Παρατήρησε προσεκτικά και τον εγωισμό σου. Θυμήσου ότι δεν έχεις να αποδείξεις κάτι σε κανέναν, και το να αλλάξεις γνώμη μπορεί να είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας.
Κάνε την επιλογή αφού πρώτα ζυγίσεις προσεκτικά το συναίσθημα με τη λογική. Σκέψου τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε περίπτωσης και αποφάσισε. Οι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητήσουν την απόφασή σου να τα παρατήσεις. Απλώς θύμισε στον εαυτό σου ότι το να αφήσεις κάτι σου επιτρέπει να κερδίσεις κάτι άλλο, όπως περισσότερο χρόνο ή καλύτερη ψυχική υγεία.
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*