PsychologyNow Team

Η αδυναμία να συνειδητοποιήσω τις ανάγκες μου με ωθεί να στέλνω αντιφατικά μηνύματα και να εγκλωβίζομαι τελικά στη σιωπή #vgaltoapomesasou

Η αδυναμία να συνειδητοποιήσω τις ανάγκες μου με ωθεί να στέλνω αντιφατικά μηνύματα και να εγκλωβίζομαι τελικά στη σιωπή #vgaltoapomesasou

PsychologyNow Team
γυναίκα αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες της
Image credit: Brooke Cagle / unsplash.com

Αν δεν σου αρέσει κάτι μίλα, πες, ξέρεις δεν μου αρέσει αυτό ή δεν νοιώθω άνετα εδώ μήπως να δοκιμάζαμε κάτι άλλο;


Κάθομαι ώρες τυλιγμένη με την κουβέρτα μου στην πολυθρόνα κρατώντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο χέρι και ανακαλώ ακόμη μια ανάμνηση από παλιά συζήτηση που έγινε σε ανύποπτο χρόνο, με τον φίλο μου!

Ήμουν ένα όρθιο κουρέλι που φερόταν παράλογα και σπασμωδικά χωρίς κανείς στην παρέα να καταλάβει ακριβώς το γιατί. Έβλεπαν μόνο την απροσδιόριστη συμπεριφορά μου την οποία σαφώς υπήρχαν ορισμένοι που έκριναν πολύ αυστηρά. Η πιο αυστηρή κριτής του εαυτού μου όμως ήμουν εγώ. Και τα λόγια του φίλου μου χτυπούν σαν καμπάνες στα αυτιά μου. Μία συμβουλή που με έκανε να ψάξω μέσα σε όλα αυτά που είχα κρύψει κάτω από το πάπλωμα του χαρούμενου προσωπείου.

Για πόσο ακόμη θα υποκρίνεσαι πως μένοντας στη σιωπή μπορείς να κρατήσεις ανθρώπους δίπλα σου που νομίζεις ότι σε κάνουν ευτυχισμένη; Γιατί τελικά καταλήγεις δυστυχισμένη, αγκαλιά με την θλίψη και το αίσθημα της μοναξιάς, πέρα από τη ζεστή κουβέρτα σου δηλαδή, κι ας χτυπάει συνεχώς το τηλέφωνό σου από αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα.

Επικοινωνία.

«Επικοινωνία είναι η τέχνη της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία ολοκληρώνεται με την εδραίωση κατανόησης ανάμεσα στα άτομα».

Πόσο εύκολα γίνεται στις μέρες μας η επικοινωνία αλλά και πόσο δύσκολα επιτυγχάνεται αυτή η κατανόηση…

Αναρωτιέμαι, πόσο εύκολα μπορώ να εκφράσω αυτό που υπάρχει μέσα μου; Αυτό που αναζητώ και πώς το επιδιώκω να συμβεί; Για να γνωρίζεις αυτό που θέλεις πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, τα συναισθήματα σου. Μια διαδικασία που συνήθως ολοκληρώνεται στα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου. «Να έρχεσαι σε επαφή με όσα έχεις μέσα σου», μου έλεγε η ψυχολόγος μου και χάιδευε τρυφερά το μέρος της καρδιάς της.


Διαβάστε σχετικά: Έχεις νιώσει ποτέ πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει; #vgaltoapomesasou


Θυμάμαι ότι οι συνεδρίες μου τότε με τη Σόφη είχαν ως θέμα « Η αναγνώριση των συναισθημάτων μου και η κατάλληλη διαχείριση τους» και ήταν ακριβώς αυτό. Μαθαίνοντας από μικρή να φροντίζω τους άλλους παραμελήθηκα εγώ ως παιδί. Δεν είχα την καθοδήγηση που χρειαζόμουν, δεν είχα τη στήριξη που χρειαζόμουν, ήμουν βράχος για όλους και συναισθηματικά δεν έπαιρνα αυτά που είχα απόλυτη ανάγκη. Δεν μπορούσα καν να αναγνωρίσω τα ανθρώπινα συναισθήματα, ακόμη δυσκολεύομαι. Φροντίδα και αναγνώριση. Αυτό μου έλειπε πάντα. Η αναγνώριση.

Ήμουν χαϊδεμένο παιδί, είχα όμως ένα διαφορετικού είδους κανάκεμα μεγαλώνοντας, να έχω ελευθερίες και μία εμπιστοσύνη από τους γονείς μου που με έκαναν να νιώθω σούπερ γκερλ από κούνια! Οι δικοί μου άνθρωποι σαφώς και με αναγνωρίζουν και χωρίς τις μάσκες μου! Είμαι ανοιχτό βιβλίο και οι άνθρωποι που με αγαπούν κατά καιρούς μου το λένε αλλά εγώ αλλάζω θέμα! Ξέρω να χειρίζομαι ανθρώπους και καταστάσεις πολύ καλά! Είναι μία δεξιότητα που έχω κατακτήσει από παιδί! Όμως τώρα τι κάνω;

Με τον φόβο της εγκατάλειψης, της γελοιοποίησης, την αυστηρή κριτική και την ηθικολογία, δημιουργώ προβλήματα επικοινωνίας που οφείλονται στην κακή αυτοεικόνα μου. Η αδυναμία να συνειδητοποιήσω τις ανάγκες μου με ωθεί να στέλνω αντιφατικά μηνύματα και να εγκλωβίζομαι τελικά στη σιωπή. Αισθάνομαι άσχημα και στη σκέψη ότι θα μείνω μόνη δεν εκφράζω τελικά αυτό που νιώθω καταλήγοντας τελικά μόνη!

Η λύση θα έρθει από εμένα την ίδια. Αποκτώντας την ικανότητα να αντέχω την απογοήτευση και την αναστάτωση ώστε να μη χάνω τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μου. Να αποδεχτώ τον εαυτό μου είναι το πρώτο βήμα στην σκάλα της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού, ώστε να καταφέρω να αντιμετωπίσω μία κατάσταση που δημιουργεί άγχος στη ζωή μου.

Για να μπορέσω λοιπόν να βγω από το βάλτο και να προχωρήσω, το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να με αγκαλιάσω, να με αποδεχτώ, να με αγαπήσω όπως είμαι, να έρθω επιτέλους σε επαφή «με το μέσα μου», να μιλήσω γι' αυτό και να κάνω θετικές αλλαγές στη ζωή μου.

Γιατί θα γίνουν. Γιατί θα τα καταφέρω. Θα μάθω να μιλώ, να χαμογελώ στο φως και τελικά ότι ζω, να το ζω όπως θέλω!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...