PsychologyNow Team

Η ψυχική ασθένεια δεν είναι δικό σου λάθος

Η ψυχική ασθένεια δεν είναι δικό σου λάθος

PsychologyNow Team
γυναίκα αναγνωρίζει ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι δικό της λάθος
Image credit:  Zulmaury Saavedra / unsplash.com

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να σε κάνει να φέρεσαι σκληρά στον εαυτό σου όμως χρειάζεται να θυμάσαι ότι δεν είναι δικό σου λάθος.


Είναι δύσκολο να ζει κανείς με μια ψυχική ασθένεια. Πολλές είναι οι προκλήσεις που προκύπτουν, ενώ επηρεάζεται ο τρόπος που οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται. Η ψυχική ασθένεια είναι από μόνη της μια πρόκληση, ωστόσο αφήνει κι ένα αποτύπωμα που την κάνει ιδιαίτερα απαιτητική.

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να κάνει τα άτομα ιδιαίτερα σκληρά με τον εαυτό τους. Η αυτοκατηγορία και οι ενοχές είναι συχνές παράπλευρες απώλειες των ψυχικών ασθενειών. Ένα μέρος της θεραπείας είναι ο ασθενής να συνειδητοποιήσει και να πιστέψει πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για την ασθένειά του. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι κάποιο λάθος του ατόμου.

Τα σχόλια και οι σκέψεις αυτοκατηγορίας και υποτίμησης του εαυτού είναι απογοητευτικά, κι αυτό γιατί είναι αναληθή. Η ψυχική ασθένεια είναι απλώς μια συνθήκη που προκύπτει. Δεν καθορίζει το ποιος είναι κάποιος και δεν σημαίνει πως έκανε κάτι λάθος για να την προκαλέσει. Ούτε μπορεί ο ασθενής να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων.


Διαβάστε σχετικά: Ζώντας με μια αόρατη ασθένεια


Η ψυχική ασθένεια είναι ζήτημα περίπλοκο με πολλαπλές αιτίες. Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο, καθώς επίσης η λειτουργία και η χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που αλλάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και επιτείνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι πράξεις μας δεν μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση των ψυχικών ασθενειών και των συμπτωμάτων.

Προκειμένου να μπορέσει κάποιος να απαλλαγεί από την ενοχή, μπορεί να υπενθυμίζει στον εαυτό του τη στιγμή που σκέφτεται αρνητικά το εξής:

«Είναι κάτι με το οποίο ζω. Δεν το προκάλεσα εγώ». Η δήλωση αυτή είναι καλό να παραμείνει απλή και κατανοητή ώστε να εγγραφεί στη σκέψη. Όταν η αυτοκατηγορία αντικατασταθεί με μια τέτοια απλή δήλωση, το άτομο θα αρχίσει να πιστεύει στην αξία του.


Nat Pap
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα - Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...