PsychologyNow Team

Η εμπειρία μου ως τρανς γυναίκα

Η εμπειρία μου ως τρανς γυναίκα

PsychologyNow Team
η Corey Rae

Συνειδητοποίησα ότι δεν γεννήθηκα σε λάθος σώμα, όπως αναφέρουν πολλοί. Είμαι, στην πραγματικότητα, στο σωστό σώμα, τη σωστή στιγμή και είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να είμαι άνθρωπος.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 71% του πληθυσμού δεν έχει αλληλεπιδράσει ποτέ, εν γνώσει του, με τρανς άτομο, ή, όπως μου αρέσει να λέω, ένα «άτομο με διεμφυλική εμπειρία». Περιττό να πούμε πως υπάρχουν πολλές απορίες γύρω από αυτό.

Με την ελπίδα να φέρουμε πιο κοντά την κοινότητά μας και το ευρύ κοινό, έχω αφιερώσει την καριέρα μου στην προσπάθεια να γεφυρώσω το υπάρχον χάσμα και να βοηθήσω την κοινωνία να κατανοήσει καλύτερα τα τρανς άτομα.

Οι ερωτήσεις που ακούω συχνά αφορούν την αντιμετώπιση του θέματος από ιατρική σκοπιά. Ως διεμφυλική γυναίκα, έχω βιώσει, από πρώτο χέρι, την αλλαγή της κοινωνίας,  τόσο κοινωνικά όσο και ιατρικά, τα τελευταία 15 χρόνια. Είμαι η Κόρι Ρέι, και έχω υπάρξει ακτιβίστρια, ηθοποιός, μοντέλο, ομιλήτρια και συγγραφέας, όπως επίσης και η πρώτη τρανς βασίλισσα σχολικού χορού. Ήμουν ένα παιδί σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης που για τους περισσότερους ανθρώπους παίρνει μια ολόκληρη ζωή.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, εξέφραζα τη θηλυκότητά μου. Στην ηλικία των δύο ετών, ζήτησα από τη μαμά μου ένα φόρεμα Σταχτοπούτας και Μπάρμπι, που εκείνη μου έδωσε χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις. Αντιλαμβανόμουν, σχεδόν πάντα, ότι ήμουν διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους γύρω μου, αλλά δεν γνώριζα πώς να περιγράψω, με μια λέξη, πώς ένιωθα πραγματικά.

Η αρχή του ταξιδιού μου

Το 2006, όταν ήμουν περίπου 12 ετών, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό People, διάβασα τη λέξη τρανς (transgender) και ένα βιωματικό απόσπασμα από ένα τρανς έφηβο αγόρι που ανέφερε: «Νιώθω παγιδευμένος σε λάθος σώμα». Μέχρι εκείνη τη στιγμή, θεωρούσα ότι ήμουν το μόνο άτομο, σε ολόκληρο τον κόσμο, που ένιωθε έτσι: παγιδευμένος.

Αργότερα, έδειξα στη μητέρα μου το άρθρο και της είπα ότι ήθελα να γίνω κορίτσι. Όχι μόνο με δέχτηκε, αλλά και συνεργάστηκε μαζί μου, με ανιδιοτελή αγάπη και υποστήριξη, για να με βοηθήσει να κάνω τη μετάβαση. Είναι αυτονόητο ότι τότε δεν υπήρχαν πολλές σχετικές πληροφορίες, ειδικά για τρανς παιδιά και εφήβους.

Κάποια χρόνια αργότερα, ήμουν πια μαθητής πρώτης λυκείου. Ακόμα παρουσιαζόμουν ως άντρας και η καταπίεση που ασκούσα στον εαυτό μου άρχισε να με βαραίνει και να επηρεάζει την ψυχική μου υγεία.

Ξεκινώντας την αλλαγή μου

Τον Νοέμβριο, η μητέρα μου με ρώτησε αν ήθελα να αρχίσω να φοράω τα ρούχα της και, φυσικά, δέχτηκα. Εκείνη την περίοδο, είχε διαβάσει ένα άρθρο των New York Times που την οδήγησε σε κάποιους εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι την παρέπεμψαν σε άλλους, πιο εξειδικευμένους. Έπειτα από έναν ή δύο μήνες, που εγώ συνέχιζα να φοράω τα ρούχα της, η μητέρα μου βρήκε τη Δρ Μάρτζι Νίκολς, Ph.D., του Ινστιτούτου Προσωπικής Ανάπτυξης στο Νιου Τζέρσι.

Μετά την πρώτη μου συνεδρία, η Μάρτζι μου συνέστησε να ξεκινήσω, με αργό ρυθμό, την κοινωνική μετάβαση. Καθώς ήμουν αρκετά νέος για μετάβαση, ειδικά το 2009, και ήδη φορούσα περισσότερα ανδρόγυνα ρούχα, η Μάρτζι συνέστησε να κάνω το πρώτο βήμα προς την ιατρική μετάβαση, ξεκινώντας από έναν ενδοκρινολόγο. Μου είπε ότι, πιθανότατα, θα ξεκινούσε άμεσα με αναστολείς ορμονών, προκειμένου να σταματήσουν τα πρώιμα στάδια της εφηβείας που περνούσα.

Ο Δρ Γουάιλι Χέμπρι ήταν ένας μεγάλος σε ηλικία αλλά σοφός ενδοκρινολόγος στη Νέα Υόρκη, που έγραψε το βιβλίο για τη μετάβαση των τρανς. Μετά από τη συζήτησή μας, μου χορήγησε πράγματι αναστολείς ορμονών και με ενημέρωσε για τις παρενέργειες. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με τακτικούς ελέγχους.

Στην αρχή, δεν ένιωσα τίποτα, αλλά μέσα σε λίγους μήνες παρουσίασα κυκλοθυμική διάθεση, λιπαρά μαλλιά και λιπαρό δέρμα. Άρχισα επίσης να έχω άσχημη ακμή στο στήθος και στην πλάτη. Ουσιαστικά, περνούσα εφηβεία, την ίδια στιγμή που οι συμμαθητές μου έβγαιναν από αυτή.

Μέχρι τον Απρίλιο, είχα μακρύνει τα μαλλιά μου μέχρι τον ώμο και φορούσα μάσκαρα, σουτιέν, βερνίκι νυχιών και γυναικεία ρούχα. Τον Μάιο, αποφάσισα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να θέσω υποψηφιότητα για βασίλισσα του χορού. Κέρδισα και έγινα το πρώτο τρανς κορίτσι στον κόσμο που το έκανε.


Διαβάστε σχετικά: Tι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη Δυσφορία Φύλου


Παίρνοντας ορμόνες

Σχεδόν έναν χρόνο από όταν άρχισα να χρησιμοποιώ αναστολείς ορμονών, ήρθε η ώρα να κάνω το επόμενο βήμα στην ιατρική μου μετάβαση. Εκείνη την εποχή, ένα φύλο έπρεπε να επικρατήσει ως το «προτιμώμενο» φύλο για να πάρεις ορμόνες, κάτι που, σήμερα, δεν είναι πλέον απαραίτητο.

Τον Φεβρουάριο του 2011, έκανα την πρώτη ένεση οιστρογόνου στο γραφείο του Δρα Χέμπρι. Σύντομα, οι αλλαγές στη διάθεσή μου έγιναν πιο έντονες από ποτέ, τα μαλλιά μου ήταν ακόμη πιο λιπαρά και τα στήθη μου άρχισαν να αναπτύσσονται.

Ήταν οδυνηρό στην αρχή, αλλά το στήθος μου δεν μεγάλωσε ποτέ περισσότερο από το μέγεθος Α. Με τα χρόνια, έχω παρατηρήσει τις απίστευτες επιδράσεις που έχει το οιστρογόνο στο σώμα μου. Τα στήθη μου μεγαλώνουν όταν τρώω και προπονούμαι περισσότερο και τα μαλλιά μου είναι πιο λαμπερά. Το οιστρογόνο διατηρεί το δέρμα μου απαλό και «μαλακώνει» την όψη της δομής του προσώπου και του σχήματος του σώματός μου.

Πρόσφατα, άρχισα να παίρνω υπογλώσσια οιστρογόνα αντί να τα καταπίνω (υπό την επίβλεψη του γιατρού μου). Ως αποτέλεσμα, έχω παρατηρήσει μεγάλη αλλαγή στην ανάπτυξη του στήθους μου, καθώς και θετικές αλλαγές στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειάς μου.

Στο σπίτι, ένιωθα άβολα να κάνω την ένεση, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω, έτσι ώστε να μπορώ να είμαι και εξωτερικά το άτομο που ένιωθα μέσα μου. Γι' αυτό, συνέχισα να χορηγώ την εβδομαδιαία δόση που χρειαζόμουν με ένεση στον μηρό μου, όταν πήγα για σπουδές στο Πανεπιστήμιο.

Κάνοντας το χειρουργείο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών μου, η ζωή μου είχε σταματήσει. Δεν μπορούσα να βγω ραντεβού, να ασκηθώ, να χορέψω ή να κάνω πραγματικά κάτι έτσι όπως το ήθελα. Γι’ αυτό, η Μάρτζι, η οικογένειά μου και εγώ αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα για επαναπροσδιορισμό φύλου (σήμερα ονομάζεται και χειρουργική επιβεβαίωση φύλου).

Ευτυχώς, λίγο καιρό μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, με κάλεσαν από το γραφείο της Δρ Κριστίν Μαγκίν και πήγα αμέσως στο ραντεβού. Μου είπε ότι θα ήθελε πολύ να κάνει την επέμβασή μου και, χάρη σε μια θετική δύναμη ή στη μοίρα, η πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία ήταν η 4η Ιουνίου, η ημέρα των γενεθλίων μου. Το θεωρήσαμε σημαδιακό, κάτι σαν αναγέννηση.

Σε λιγότερο από πέντε μήνες που απέμεναν μέχρι το χειρουργείο έπρεπε να υποβληθώ σε ορισμένες απαραίτητες διαδικασίες. Αυτές ήταν μεν επώδυνες, αλλά άξιζε τον κόπο. Συνήθως, απαιτείται ηλεκτρόλυση στα γεννητικά όργανα για την αποτρίχωση και η βελόνα για το αναισθητικό ήταν βασανιστικά επώδυνη. Και πάλι όμως, άξιζε τον κόπο. Ούρλιαζα και προσπαθούσα να ηρεμήσω λέγοντας: Θα φορέσω μπικίνι. Θα έχω κόλπο.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ποτέ δεν αμφισβήτησα την απόφασή μου, ούτε καν στις χειρότερες στιγμές της θεραπευτικής διαδικασίας που ακολούθησε.

Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά η διαστολή, ήταν επώδυνη και δυσάρεστη. Έτσι συμβαίνει, μερικές φορές, με τη διαστολή. Μετά τον πρώτο χρόνο, οι ειδικοί προτείνουν διαστολή δύο φορές την εβδομάδα ή πιο συχνό σεξ για να διασφαλιστεί ότι το βάθος και το πλάτος του κόλπου παραμένουν.

Μετά από ένα καλοκαίρι ανάρρωσης, επέστρεψα στο πανεπιστήμιο έτοιμη να είμαι ο αληθινός εαυτός μου. Ωστόσο, ο πόνος δεν θα υποχωρούσε μέχρι να περάσει ένας ολόκληρο χρόνος από την επέμβαση. Θα καθόμουν στην τάξη ή στο γραφείο μου, πάνω σε ένα μαξιλάρι, και θα ένιωθα απότομους, σποραδικούς πόνους στον κόλπο μου. Ένιωθα κάτι σαν ηλεκτροπληξία στην κλειτορίδα, αλλά αυτό σήμαινε ότι οι νευρικές μου απολήξεις επέστρεφαν και έπιαναν δουλειά.

Ύστερα από περίπου έναν χρόνο, θεραπεύτηκα πλήρως. Εκεί ένιωσα ότι η ιατρική διαδικασία μετάβασής μου έβαινε προς ολοκλήρωση. Το να έχω κόλπο ήταν μεν η δική μου εκδοχή μου για πληρότητα, αλλά η χειρουργική επέμβαση δεν είναι προϋπόθεση για να είμαι τρανς. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι προσδιορισμού κάτω από την ομπρέλα τρανς.

Το φύλο είναι ένα φάσμα και ενώ μερικοί άνθρωποι θέλουν τη χειρουργική επέμβαση, άλλοι δεν νιώθουν αυτή τη δυσφορία με τα γεννητικά τους όργανα. Το πέος ή ο κόλπος δεν ισοδυναμούν με άνδρα ή γυναίκα.

Προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον

Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και η ιατρική έχει κάνει σίγουρα πρόοδο από τότε που άρχισα τη μετάβασή μου. Τώρα, μεγάλος μέρος της διαδικασίας που έπρεπε να περάσω έχει μειωθεί.

Το λεξιλόγιο έχει αλλάξει, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τα τρανς άτομα είναι διαφορετικός, ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουν οι νοσοκόμοι και οι γιατροί  είναι διαφορετικός, τόσο κοινωνικά όσο και ιατρικά. Τα άτομα με τρανς εμπειρία δεν χρειάζεται να βιώνουν καταστάσεις του παρελθόντος, όπως να ζουν ως το «αντίθετο» φύλο  πριν από τη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών.

Γράφω αυτό το άρθρο ζώντας σε μια χώρα με τόσα προνόμια. Εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να χρησιμοποιήσω το προνόμιό μου για να βοηθήσω όσους το χρειάζονται περισσότερο.

Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, τα μέλη της κοινότητάς μου ανησυχούν συνεχώς για το αν πρέπει να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, ακόμη και για να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Ως κάποια γυναίκα που έχει ζήσει μόνο στις ακτές των ΗΠΑ, συνειδητοποιώ πόσο τυχερή είμαι που έχω τη δυνατότητα να είμαι, ανοιχτά, μια τρανς γυναίκα.

Με συνεχή ώθηση και υποστήριξη –συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τις τουαλέτες, για τις αθλητικές ομάδες, για υγειονομική περίθαλψη και για ασφαλείς εργασιακούς χώρους– έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Αν και πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αγωνιζόμαστε για ισότητα και ισονομία.

Τελικά, με την πάροδο των χρόνων, συνειδητοποίησα ότι δεν γεννήθηκα σε λάθος σώμα, όπως ανέφερε το απόσπασμα του άρθρου στο περιοδικού People. Είμαι, στην πραγματικότητα, στο σωστό σώμα, τη σωστή στιγμή, και το να έχω μια τρανς εμπειρία είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να είμαι άνθρωπος.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή, Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...