psychologist-banner-2
banner2
thumb

Oι περισσότερες αποφάσεις μας λαμβάνονται ασυνείδητα

- Εγκέφαλος
26 Μαρτίου 2018

Η ασυνείδητη λήψη αποφάσεων δεν είναι απαραιτήτως κακή ή ελαττωματική. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλό μας.


Σκέφτεστε να αγοράσετε μία καινούρια τηλεόραση. Κάνετε μία έρευνα σχετικά με το ποια τηλεόραση να αγοράσετε και στη συνέχεια ψάχνετε στο διαδίκτυο ή στα μαγαζιά για την τελική σας αγορά. Γνωρίζετε όμως ποιοι είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην απόφασή σας;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι όταν παίρνουμε μια απόφαση, έχουμε ζυγίσει προσεκτικά και λογικά όλους τους σχετικούς παράγοντες. Στην περίπτωση της τηλεόρασης, έχουμε εξετάσει το μέγεθος της τηλεόρασης που λειτουργεί καλύτερα στο χώρο μας, τη μάρκα που έχουμε διαβάσει πως είναι η πιο αξιόπιστη, η ανταγωνιστική τιμή, αν πρέπει να πάρουμε τηλεόραση με HD ανάλυση κλπ.

Όμως έρευνες των ψυχολόγων σχετικά με τον τρόπο που παίρνουμε τις αποφάσεις μας, υποστηρίζουν ότι παρόλο που θέλουμε να πιστεύετε ότι η λήψη της απόφασής σας είναι μια συνειδητή, σκόπιμη διαδικασία, τελικά δεν είναι. Οι περισσότερες αποφάσεις γίνονται μέσω της ασυνείδητης πνευματικής επεξεργασίας.

Η ασυνείδητη λήψη αποφάσεων περιλαμβάνει παράγοντες όπως:

  • Τι αγοράζουν περισσότερο οι άλλοι άνθρωποι (κοινωνική επικύρωση): Βλέπω ότι μια συγκεκριμένη τηλεόραση πήρε υψηλές βαθμολογίες και κριτικές στην ιστοσελίδα.
  • Τι θα με κάνει να παραμένω συνεπής προς τον εαυτό μου (δέσμευση): Είμαι άνθρωπος που θέλει να αποκτά πάντα τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
  • Έχω οποιεσδήποτε υποχρεώσεις ή κοινωνικά χρέη που μπορώ να «ξεπληρώσω» με αυτή την αγορά (αμοιβαιότητα): Πηγαίνω στο σπίτι του αδερφού μου εδώ και ένα χρόνο για να παρακολουθήσουμε τους αγώνες επομένως νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μεταφερθούμε στο δικό μου.

και ούτω καθεξής…

Μην μπερδεύετε το ασυνείδητο με το παράλογο ή το κακό. Το μεγαλύτερο μέρος της ψυχικής μας επεξεργασίας είναι ασυνείδητο και το μεγαλύτερο μέρος της λήψης αποφάσεων μας είναι ασυνείδητο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ελαττωματικό, παράλογο ή κακό. Είμαστε αντιμέτωποι με μια συντριπτική ποσότητα δεδομένων (11.000.000 δεδομένα εισχωρούν στον εγκέφαλο μας κάθε δευτερόλεπτο!).

Και το συνειδητό μυαλό μας δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί όλα αυτά. Το ασυνείδητο μας εξελίχθηκε για να επεξεργαζόμαστε τα περισσότερα δεδομένα και να λαμβάνουμε αποφάσεις για εμάς σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κανόνες που είναι προς το συμφέρον μας τις περισσότερες φορές. Αυτή είναι η γένεση της φράσης «εμπιστεύομαι το ένστικτό μου» και τις περισσότερες φορές λειτουργεί.


Πηγή: businessinsider.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια