PsychologyNow Team

Η επιστήμη του ύπνου: το μοίρασμα των ονείρων ενισχύει τον κοινωνικό δεσμό

Η επιστήμη του ύπνου: το μοίρασμα των ονείρων ενισχύει τον κοινωνικό δεσμό

PsychologyNow Team
ζωγραφιά απεικονίζει το μοίρασμα των ονείρων που ενισχύει τον κοινωνικό δεσμό
Image Credit: Julia Lockheart/Sleep Lab

Η επεξεργασία του ονείρου και η περιγραφή του σε άλλους ανθρώπους, προκαλεί αύξηση του επιπέδου ενσυναίσθησης.


Όταν ξυπνάτε από ένα περίεργο όνειρο που σας κίνησε το ενδιαφέρον, πόσο πιθανόν είναι το μοιραστείτε με άλλους; Ίσως να το αφηγηθείτε στον / στην σύντροφό σας κατά την διάρκεια του πρωινού ή να το στείλετε με μήνυμα σε έναν φίλο σας και να επεξεργαστείτε μαζί το νόημα του.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 15% των ονείρων που βλέπουμε τα διηγούμαστε σε άλλους, κυρίως σε συντρόφους, φίλους και συγγενείς μας. Εάν μέχρι τώρα δεν συνηθίζετε να μοιράζεστε τα όνειρά σας, ίσως να αναθεωρήσετε αυτή την αντίληψη, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η τακτική μπορεί να βελτιώσει την οικειότητα στις σχέσεις σας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από μια πρόσφατη μελέτη η οποία διεξήχθη από το Εργαστήριο για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου του Σουάνσι στην Ουαλία, η οποία έδειξε ότι το να μοιραζόμαστε τα όνειρα μας όπως και να ακούμε τα όνειρα των άλλων, αυξάνουν τα επίπεδα της ενσυναίσθησής μας. Πράγματι, βρέθηκε ότι όταν οι άνθρωποι διηγούνται τα όνειρα τους, αυξάνουν την ενσυναίσθησή τους απέναντι στα άτομα με τα οποία τα μοιράζονται.

Υπάρχουν πολλά ευρήματα που δείχνουν ότι ο ύπνος ωφελεί την επεξεργασία σημαντικών και συναισθηματικών αναμνήσεων. Έχουμε την τάση να ονειρευόμαστε τις συναισθηματικές εμπειρίες και τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα όνειρα διαδραματίζουν κάποιο ρόλο ή αντανακλούν τη νευρική επεξεργασία των συναισθηματικών και σημαντικών αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η έρευνα έδειξε ότι συζητώντας ένα όνειρο, για περίπου μία ώρα, με εκπαιδευμένους πειραματιστές μπορεί να οδηγήσει σε στιγμές «ξαφνικής ενορατικότητας». Τέτοιες στιγμές μπορεί να περιλαμβάνουν συνειδητοποιήσεις σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων του ονείρου, καθώς και μεταφορικές αναφορές σε συγκεκριμένες ανησυχίες, ζητήματα ή γεγονότα, τα οποία μπορεί να μην ήταν εύκολα αντιληπτά ή κατανοητά κατά την αφύπνιση.


Διαβάστε σχετικά: Ονειρευόμαστε για να ξεχάσουμε, και για να θυμηθούμε: η ονειρική νευροβιολογία


Ζωγραφίζοντας τα όνειρα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σουάνσι διαπίστωσαν πόσο πολύ αρέσει στους ανθρώπους να μοιράζονται τα όνειρά τους και στη συνέχεια έστησαν ένα εργαστήρι επιστήμης-τέχνης με εικονογραφημένα όνειρα προς συζήτηση, το οποίο ονομάστηκε DreamsID- Dreams Illustrated and Discussed.

Έπειτα, άρχισαν να διεξάγουν κοινωνικές εκδηλώσεις με συζητήσεις αναφορικά με συγκεκριμένα όνειρα. Παράλληλα με την κάθε αφήγηση, η καλλιτέχνιδα Τζούλια Λόκχαρτ, ζωγραφίζει κάθε όνειρο έτσι ώστε το άτομο να έχει μια μόνιμη ανάμνηση του ονείρου του. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο έχει την ευκαιρία να το συζητήσει στο σπίτι με τους συγγενείς και φίλους του.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ζωγραφική αποτύπωση ενός ονείρου στο πλαίσιο της έρευνας:

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ ανακάλυψε πρώτος τη σύνδεση μεταξύ ονείρων και μνήμης, και η Λόκχαρτ ζωγραφίζει πάνω σε σελίδες (με την άδεια του εκδότη) από το βιβλίο του Η Ερμηνεία των Ονείρων. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, το εργαστήριο συνεχίστηκε διαδικτυακά δίνοντας την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν άτομα απ’ όλο τον κόσμο.

Ένα παράδειγμα που απεικονίζεται παρακάτω, δείχνει το όνειρο μιας νοσοκόμας που αναρρώνει από τον COVID-19: Προσπαθούσα να προειδοποιήσω τους ανθρώπους για ένα πάρτι που γινόταν μέσα σε ένα επικίνδυνο δάσος, όμως αυτοί δεν με άκουγαν. Ύστερα, είδα ένα νεκρό σώμα μέσα σε έναν χώρο που έμοιαζε με δωμάτιο νοσοκομείου, έναν παλιό αναπνευστήρα και μια γάτα να πηδά πάνω στο πρόσωπο μου και να με πνίγει.

Η διήγηση και η συζήτηση των ονείρων αποτέλεσε την έμπνευση για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνα για τη σύνδεση ονείρων και ενσυναίσθησης. Αρχικά, η έρευνα βρήκε ότι το να μοιράζεται κανείς τα όνειρά του έχει ισχυρή επίδραση τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της οικογένειας και τους φίλους που τα ακούν. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν σχετικά με τη σπουδαιότητα του μοιράσματος των ονείρων στις σχέσεις.

EpisthmhYpnou e

Στενότερες συνδέσεις

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν ζευγάρια τα οποία είχαν ήδη μια ερωτική ή φιλική σχέση, με στόχο να εξεταστούν τα μεταξύ τους επίπεδα ενσυναίσθησης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια τα οποία περιλάμβαναν δηλώσεις είτε προς συμφωνία ή προς διαφωνία για τους συμμετέχοντες. Για παράδειγμα:

  • Τα συναισθήματα του φίλου / συντρόφου μου είναι αληθινά
  • Μπορώ να συμμεριστώ την άποψη του φίλου / συντρόφου μου
  • Μπορώ να καταλάβω τι περνάει ο φίλος / σύντροφος μου
  • Όταν μιλάω με τον φίλο / σύντροφο μου είμαι απόλυτα προσηλωμένος

Διαβάστε σχετικά: Τα όνειρα ως γρίφοι και δείκτες της επιθυμίας


Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων, ένα μέλος από κάθε ζευγάρι μοιραζόταν και συζητούσε ένα ή περισσότερα όνειρά του με το άλλο μέλος. Στη συνέχεια, μετά από κάθε συζήτηση, τα δύο μέλη συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο ενσυναίσθησης. Βρέθηκε ότι το άτομο το οποίο συζητούσε το όνειρο του, είχε αυξήσει σημαντικά την ενσυναίσθησή του απέναντι στο άλλο άτομο.

Η έρευνα δείχνει ότι η συζήτηση θεμάτων λογοτεχνικής φαντασίας, όπως ταινιών και θεατρικών έργων, μπορεί επίσης να αυξήσει την ενσυναίσθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο που απεικονίζεται από την οπτική των χαρακτήρων. Πιθανόν τα όνειρα να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, ως ένα αποκύημα της φαντασίας. Έτσι, όταν το άτομο διερευνά το όνειρό του και το περιγράφει σε άλλους, αυτό προκαλεί ενσυναίσθηση και απέναντι στις ίδιες τις συνθήκες ζωής του.

Το μοίρασμα των ονείρων ενισχύει τις συναισθηματικές αποκαλύψεις μεταξύ των ανθρώπων και επίσης η πτυχή της αφήγησης των ονείρων είναι βοηθητική, από μια εξελικτική προοπτική, καθώς ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς.


Alk Kais
Απόδοση: Καισαρίδου Αλκμήνη - Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...