PsychologyNow Team

Η αποτύπωση των ονείρων γίνεται πραγματικότητα

Η αποτύπωση των ονείρων γίνεται πραγματικότητα

PsychologyNow Team

Μία νέα, πρωτοποριακή μέθοδος δίνει ζωή στα όνειρά μας.


Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός επιστημονικού συνεδρίου για την έρευνα στα όνειρα;

Ο Daniel Ollis, συγγραφέας για τα συνειδητά όνειρα και σύμβουλος στην διαδικτυακή πλατφόρμα για τα όνειρα Dreams Cloud, παρουσιάζοντας το έργο του στο συνέδριο, ανέφερε ότι είχε πρόθεση να δημιουργήσει μια μέθοδο για τη σύλληψη και την προσομοίωση της συμπεριφοράς των κινήσεων στα όνειρα. Η παρουσίαση περιελάμβανε την επίδειξη ενός κινούμενου avatar σε ένα iPad που δημιουργήθηκε από πραγματικά δεδομένα ενός κοιμισμένου συμμετέχοντα και εμφανιζόταν να αποτυπώνει το όνειρο του στις κινήσεις του σώματος του.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κίνηση του σώματος στα όνειρα, συνδέεται με πραγματικά σήματα στους μύες του κοιμόμενου σώματος, σήματα που εμφανίζονται στους ίδιους μύες που εμπλέκονται στη συμπεριφορά των ονείρων. Ακόμα κι αν δεν βλέπουμε το σώμα να κινείται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι δυσδιάκριτες συσπάσεις και η δραστηριότητα του, εμφανίζονται σε ένα ηλεκτρικό επίπεδο στις μυϊκές ίνες του σώματος. Για παράδειγμα, το περπάτημα ή το τρέξιμο σε ένα όνειρο θα στείλει σήματα και συσπάσεις στους μύες των ποδιών και των ποδιών και ο χαιρετισμός ή το πιάσιμο στέλνει σήματα στο βραχίον, στον καρπό και τα χέρια.

Λόγω αυτού, οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες ηλεκτρομυογραφίας (EMG) για να μετρήσουν και να παρακολουθήσουν τις σωματικές κινήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια των ονείρων. Μόλις συλλεχθούν τα ηλεκτρομυογραφικά σήματα EMG από διάφορους μύες, το λογισμικό μπορεί στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει για να αποκρυπτογραφήσει και να ανακατασκευάσει τις ονειρικές κινήσεις που αντιπροσωπεύουν.

Για αυτή την μελέτη, τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το Cognitive Neuroscience Lab του Πανεπιστήμιου του Τέξας. Για μία νύχτα, δύο συμμετέχοντες κοιμήθηκαν ξεχωριστά στο εργαστήριο και οι ερευνητές παρακολουθήσαν τον ύπνο τους για να προσδιορίσουν πότε βρίσκονταν σε ύπνο REM. Ο ύπνος του κάθε συμμετέχοντα καταγράφηκε για ένα σύνολο επτά κύκλων REM. Τα σήματα EMG καταγράφηκαν από το δεξιό και αριστερό τετρακέφαλο στο άνω μέρος των ποδιών και τοποθετήθηκαν επίσης στον άνω βραχίονα (περιοχή του τρικέφαλου) και στο πηγούνι. Κατεγράφησαν επίσης και οι κινήσεις των ματιών.

dream 1

 

Οπότε οι ενδείξεις αποτυπώνονταν από τα μάτια, το πηγούνι, το μπράτσο και τα πόδια. Αρχικά, οι ενδείξεις ποδιού και μπράτσου «φορτώθηκαν» σε αντίστοιχες στήλες δεδομένων μυών του λογισμικού OpenSim, προκειμένου να απεικονίσουν απλές κινήσεις των ποδιών και των βραχιόνων.

Μετά από αυτή τη μέθοδο, ένας προγραμματιστής κλήθηκε να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της προσομοίωσης ολόκληρου του σώματος της κίνησης στο όνειρο. Προγραμμάτισε τα σήματα EMG των ονείρων-μυών να εμφανιστούν στο avatar, μετατρέποντας τις τιμές των μυών από τα μάτια, το πηγούνι, το δεξί χέρι και τα δύο πόδια σε χαρακτηριστικές γωνίες του σώματος ενός ανθρώπινου μοντέλου.

Δείτε το βίντεο:

 

Το έργο αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για την αποτύπωση των κινήσεων στα όνειρα και είναι ένα σχετικά απλό πρωτότυπο, αλλά πρόκειται να αποτελέσει μία απόδειξη της ιδέας για την προσομοίωση των κινήσεων στα όνειρα. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν πιο πολύπλοκες και ακριβείς μέθοδοι ψηφιακής καταγραφής και αναδημιουργίας εικόνων των ονείρων, ιδιαίτερα της συμπεριφοράς της κίνησης στα όνειρα.

Με λίγη τύχη, θα δούμε κάποιες εξελίξεις στο συνέδριο του επόμενου έτους.


Πηγή: Psychologytoday.com
Απόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Ετικέτες: όνειρα, συνέδριο, REM, EMG
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...