PsychologyNow Team

5 Ενδιαφέροντα Δεδομένα για τα Όνειρα

5 Ενδιαφέροντα Δεδομένα για τα Όνειρα

PsychologyNow Team

Η αλήθεια είναι ότι τα όνειρα είναι ακόμα πιο περίεργα από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αν και οι επιστήμονες ακόμα δεν είναι σίγουροι γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται, έχουν ανακαλύψει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στη προσπάθεια να το καταλάβουν:


1. Εάν τα όνειρά σας έχουν χρώμα, εξαρτάται εν μέρει από το είδος της τηλεόρασης που παρακολούθησατε ως παιδί

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναφέρουν ότι ονειρεύονται με χρώματα, αλλά αυτό δεν γινόταν πάντα. Για ένα μεγάλο μέρος του εικοστού αιώνα, οι ερευνητές πίστευαν ότι όλοι ονειρεύονταν σε μαύρο και άσπρο.

Η διαφορά αυτή φαίνεται να προκύπτει από τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν τα όνειρά μας. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που μεγάλωσαν βλέποντας έγχρωμη τηλεόραση έχουν όνειρα με χρώματα, ενώ όσοι παρακολούθησαν ασπρόμαυρη τηλεόραση ως παιδιά εξακολουθούν να έχουν την τάση να βλέπουν όνειρα ε ένα σημαντικό μέρος της ζωής σε μονοχρωματικό κόσμο. Μερικοί άνθρωποι ακόμη αναφέρουν ότι ονειρεύονται αποκλειστικά σε μαύρο και άσπρο.

2. Το πιο κοινό όνειρο να βλέπεις ότι σε κυνηγούν

Τα όνειρα είναι περίεργα, αλλά δεν είναι πάντα μοναδικά. Ορισμένα είδη επαναλαμβανόμενων όνειρων, όπως να σας πέφτουν τα δόντια ή να είστε δημόσια γυμνοί, είναι πολύ συχνά. Το πιο κοινό από όλα φαίνεται να είναι το όνειρο στο οποίο σας κυνηγούν.

Ένας λόγος που αυτά τα όνειρα είναι τόσο συχνά είναι ότι σχεδόν κάθε είδους αγχωτική κατάσταση μπορεί να τα προκαλέσει. Για παράδειγμα, μια μελέτη στα όνειρα των  χρηματιστών μετά από μια πτώση των αγορών διαπιστώθηκε ότι το αναφερόμενο άγχος συσχετίστηκε με όνειρα που τους κυνηγούσαν και οι οικονομικές απώλειες των πελατών συσχετίστηκαν με όνειρα πτώσης.

3. Τα όνειρα μπορεί να είναι ένα είδος μάθησης

Ακόμα δεν είναι σίγουρο τί γίνεται στον εαυτό μας όταν κοιμόμαστε, όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μια λειτουργία των ονείρων είναι βοηθητική στη μάθηση.

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε ένα λαβύρινθο μέσω των ονείρων.

Στη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες που σκέφτηκαν τον λαβύρινθο ενώ ήταν ξύπνιοι και οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν λίγο αλλά δεν ονειρεύτηκαν το λαβύρινθο, δεν έδειξαν μεγάλη πρόοδο στις επιδόσεις τους. Όμως οι συμμετέχοντες που ονειρεύτηκαν το λαβύρινθο κατά τη διάρκεια του απογευματινού ύπνου τους, έδειξαν μεγάλη βελτίωση στην ικανότητά τους να λύσουν το λαβύρινθο.

Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ ονείρων και μάθησης, αλλά αυτή η γραμμή της έρευνας μας έχει ήδη δώσει κάτι σημαντικό: μία έτοιμη δικαιολογία για να πάρετε έναν υπνάκο οποιαδήποτε στιγμή.

4. Οι καταπιεσμένες σκέψεις εμφανίζονται στα όνειρά σας

Αναγκάζοντας τον εαυτό μας να ξεχάσει κάτι δεν είναι πολύ εύκολο.

Με κάποιο τρόπο οι καταπιεσμένες σκέψεις επανέρχονται μέσα από τα όνειρα. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να μην σκέφτεστε κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι το πράγμα αυτό να εμφανιστεί στα όνειρά σας.

Η ονειρική ανάκαμψη είναι ένα παράδειγμα ειρωνικής επεξεργασίας: η ιδέα ότι προσπαθούμε να μην σκεφτούμε κάτι, το κάνει πραγματικά δύσκολο να μην το σκεφτόμαστε.

5. Όταν ονειρεύεστε ότι θα αποτύχετε στις εξετάσεις, ίσως είναι πιθανότερο να τις περάσετε

Αν ονειρεύεστε ότι θα πάτε άσχημα σε εξετάσεις που θα έρθουν σύντομα, μην ανησυχείτε!

Μια έρευνα των ονείρων των μαθητών τη νύχτα πριν από εξετάσεις εισόδου στην ιατρική σχολή διαπίστωσε ότι το 60% των φοιτητών ονειρεύτηκαν τις εξετάσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ονείρων να είναι αρνητική. Παράλληλα, οι φοιτητές που ονειρεύονταν τις εξετάσεις κατέληξαν στην πραγματικότητα να έχουν υψηλότερο βαθμολογία.

Η αιτία και το αποτέλεσμα δεν είναι εντελώς σαφή εδώ. Θα μπορούσε να είναι ότι οι μαθητές που ονειρεύτηκαν περισσότερο τις εξετάσεις, ήταν πιο ανήσυχοι για αυτές και έτσι μελέτησαν περισσότερο εκ των προτέρων. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι μερικοί μαθητές μελέτησαν ακριβώς περισσότερο εκ των προτέρων, το οποίο τους έκανε πιο πιθανό να ονειρεύονται τις εξετάσεις. Ή θα μπορούσε να δείχνει ότι ονειρευόμενοι τις εξετάσεις οι μαθητές πραγματικά να ήταν πιο προετοιμασμένοι, μία δυνατότητα που τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το να ονειρεύεστε για κάτι κακό που θα συμβεί σε μια επικείμενη αγχωτική κατάσταση δεν είναι απαραίτητα ένας οιωνός ότι κάτι κακό πραγματικά θα συμβεί, θα μπορούσε ακόμη και να είναι ένα σημάδι ότι κάτι καλό ετοιμάζεται να συμβεί. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε για τα ονειρά σας.


Πηγή: blog.allpsych.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...