PsychologyNow Team

Τι σημαίνει να ονειρεύεσαι το παλιό σου σχολείο;

Τι σημαίνει να ονειρεύεσαι το παλιό σου σχολείο;

PsychologyNow Team
άτομο ονειρεύεται το παλιό του σχολείο με τους φίλους του
Image credit: freepik/ freepik.com

Έχετε ονειρευτεί ποτέ ότι βρίσκεστε ξανά στο σχολείο που πηγαίνατε όταν ήσασταν παιδί; Μήπως είδατε τον εαυτό σας εκεί πίσω με εκείνους τους πραγματικά ξεχωριστούς παιδικούς φίλους; Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία ερμηνείες για τα όνειρα της επιστροφής στο σχολείο.


Ένα όνειρο που συνδέεται με την παιδική σας ηλικία μπορεί μερικές φορές να σας ανακουφίσει. Άλλες φορές, μπορεί να είναι ενοχλητικό. Από ψυχολογική άποψη, γνωρίζουμε ότι η λειτουργία των ονείρων είναι σχεδόν πάντα να μας επιτρέπουν να επεξεργαζόμαστε ορισμένα συναισθήματα. Έτσι, θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το λόγο που ονειρεύεστε το παλιό σας σχολείο.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι το αίσθημα νοσταλγίας και η λαχτάρα να επιστρέψετε σε εκείνο το στάδιο όπου όλα φαίνονταν δυνατά και ήσασταν πιο αισιόδοξοι. Από την άλλη πλευρά, ίσως βιώσατε τραύματα στα σχολικά σας χρόνια. Αυτού του είδους οι εμπειρίες μπορεί να παραμένουν άλυτες. Το ασυνείδητό σας θα σας δώσει ενδείξεις για τυχόν ψυχολογικές πραγματικότητες που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε.

Γιατί ονειρεύεστε το παλιό σας σχολείο;

Τα όνειρα είναι νοητικές αφηγήσεις που άλλοτε βγάζουν νόημα και άλλοτε αγγίζουν τα όρια του σουρεαλισμού. Πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε τα παλιά μας σχολεία. Μπορεί να βλέπουμε τον εαυτό μας στα όνειρά μας να ξαναζεί εμπειρίες από το παρελθόν μας. Για παράδειγμα, φιλίες, τον πρώτο έρωτα, ίντριγκες, απογοητεύσεις και αξέχαστες περιπέτειες.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Turku (Φινλανδία) υποστήριξε ότι η μορφή και το περιεχόμενο των ονείρων δεν είναι τυχαία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνδέονται με στοιχεία της ξύπνιας ζωής. Εδώ, θα εξερευνήσουμε τα είδη των ονείρων που μπορεί να βλέπετε για το παλιό σας σχολείο και τους πιθανούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτά.

1. Σας λείπει αυτό το στάδιο της ζωής σας

Σε στιγμές άγχους, το ασυνείδητό σας μπορεί να σας μεταφέρει πίσω σε πιο ευτυχισμένες στιγμές από το χθες. Αν τα σχολικά σας χρόνια ήταν εμπλουτισμένα και με νόημα, μπορεί τότε αυτός να είναι ένας τρόπος να συνδεθείτε με το παρελθόν σας και να σας φέρει συναισθήματα ηρεμίας και αισιοδοξίας. Είναι σαν να κοιτάζετε στον καθρέφτη της δικής σας ύπαρξης. Σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή αποτελείται από στάδια και κάποια από αυτά είναι καλύτερα από άλλα.

Αν ονειρευτήκατε το παλιό σας σχολείο και το όνειρο ήταν ικανοποιητικό, μείνετε με αυτό το συναίσθημα. Μπορεί να σας δώσει ενθάρρυνση και ενίσχυση στο παρόν.

2. Ανεπίλυτα ζητήματα

Η παιδική ηλικία είναι η πιο καθοριστική φάση στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, οι πρώιμες εμπειρίες σας, καθόρισαν ένα μεγάλο μέρος αυτού που είστε τώρα. Επιπλέον, το σχολείο σας έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Έτσι, αν πέσατε θύμα εκφοβισμού, είναι πιθανό αυτή η πληγή να σας συνοδεύει ακόμα.

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Warwick (Ηνωμένο Βασίλειο) υποστηρίζει ότι ο εκφοβισμός έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις και είναι σύνηθες τα θύματα να φτάνουν στην ενήλικη ζωή εξακολουθώντας να υποφέρουν από τα σημάδια του. Χωρίς αμφιβολία, ο εκφοβισμός είναι ένα τραυματικό γεγονός που εκδηλώνεται και στα όνειρα και στους εφιάλτες.

Για την ακρίβεια, οποιοδήποτε σύνθετο ή δυσάρεστο επεισόδιο βιώσατε σε αυτά τα χρόνια μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στο σύμπαν των ονείρων σας. Αντιπροσωπεύουν κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε.


Διαβάστε σχετικά: Η θεραπευτική δύναμη των ονείρων


3. Φιλίες που θα θέλατε να ανακτήσετε

Το όνειρο για το παλιό σας σχολείο, ίσως να κρύβει την επιθυμία σας να επανασυνδεθείτε με συγκεκριμένες φιγούρες με τις οποίες ήσασταν ευτυχισμένοι. Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε ορισμένες παιδικές φιλίες που ήταν καθοριστικές για την ανακάλυψη του κόσμου και του εαυτού μας. Για παράδειγμα, ίσως έχετε υπέροχες αναμνήσεις από τον μαγικό πρώτο σας έρωτα.

Ευτυχώς, σήμερα που κυριαρχούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρείτε παλιούς συμμαθητές. Γιατί να μην το δοκιμάσετε;

4. Εγκαταλελειμμένα σχέδια που θα θέλατε να ξαναρχίσετε

Όταν ήσασταν μικροί, το μυαλό σας τρέφονταν με σχέδια και εικόνες για το πώς θα ήσασταν στο μέλλον. Ωστόσο, καθώς μεγαλώσατε, ίσως αντιμετωπίσατε τη μία απογοήτευση μετά την άλλη και ανακαλύψατε ότι δεν μπορούσατε να πετύχετε όλα όσα λαχταρούσατε ως παιδί.

Επομένως, όταν ονειρεύεστε το παλιό σας σχολείο, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι θέλετε να συνεχίσετε ορισμένα σχέδια που εγκαταλείψατε τότε. Εκείνα που, λόγω της αναποφασιστικότητάς σας, δεν ξεκινήσατε καν. Ίσως εγκαταλείψατε το σχολείο ή ξεκινήσατε την εκπαίδευση λόγω της πίεσης της οικογένειάς σας. Αλλά, στην πραγματικότητα, δεν το θέλατε. Να θυμάστε, ποτέ δεν είναι αργά για να γίνετε αυτό που κάποτε θέλατε. Φροντίστε να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα.

5. Δεν αισθάνεστε προετοιμασμένοι για ορισμένα πράγματα

Ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να ονειρεύεστε το παλιό σας σχολείο και ξαφνικά να βλέπετε τον εαυτό σας στη μέση μιας εξέτασης. Κάθεστε στο θρανίο σας και έχετε εξετάσεις στα μαθηματικά, την ιστορία ή για ένα μάθημα για το οποίο δεν έχετε διαβάσει. Όπως είναι φυσικό, το άγχος και η αγωνία σας είναι τεράστια. Όμως, γιατί ο εγκέφαλός σας παίζει αυτά τα παιχνίδια μαζί σας;

Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους τα όνειρα τείνουν να υποδηλώνουν ότι δεν εργάζεστε αρκετά σκληρά για τους στόχους σας. Επιστρέφετε στην παιδική σας ηλικία ως σημείο εκκίνησης και ως άσκηση προβληματισμού. Ίσως, λοιπόν, πρέπει να ανακτήσετε τις ελπίδες του παρελθόντος και να προσπαθήσετε περισσότερο για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες και τα σχέδιά σας.

Τι να κάνετε αφού ονειρευτείτε το παλιό σας σχολείο

Τα όνειρα που συνδέονται με την παιδική ηλικία έχουν συχνά μια ιδιαίτερη σημασία. Συχνά συνοδεύονται από υψηλή συναισθηματική φόρτιση, είτε θετικής αποτίμησης είτε, αντίθετα, κάτι λιγότερο φιλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι διαδεδομένα φαινόμενα και καλό είναι πάντα να τα αναλύετε και να αναρωτιέστε τι μήνυμα προσπαθούν να σας μεταφέρουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστούμε τα ακόλουθα βήματα:

  • Καταγράψτε το όνειρό σας σε ένα ημερολόγιο. Προσπαθήστε να περιγράψετε όλες τις λεπτομέρειες και τα συναισθήματα που βιώσατε.
  • Αναζητήστε στοιχεία που, κατά τη γνώμη σας, σχετίζονται με την παρούσα στιγμή.
  • Αναρωτηθείτε τι θα μπορούσε να σας λέει το όνειρο.
  • Γράψτε όλες τις ιδέες που σας έρχονται στο μυαλό σχετικά με τις ερμηνείες σας.
  • Αξιολογήστε και προβληματιστείτε σχετικά με το αν το όνειρο σας καλεί να κάνετε αλλαγές.

Εν κατακλείδι, ο Σίγκμουντ Φρόυντ αποκάλεσε την ερμηνεία των ονείρων "βασιλικό δρόμο" προς το ασυνείδητο. Σίγουρα δεν βλάπτει ποτέ να εντρυφήσετε σε αυτόν τον κόσμο και να μεσολαβήσετε λίγο περισσότερο στην ευημερία και τη γνώση σας.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...