PsychologyNow Team

Αμφισβητείται η νευρογένεση στους ενήλικες εγκεφάλους

Αμφισβητείται η νευρογένεση στους ενήλικες εγκεφάλους

PsychologyNow Team

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος σταματά τη διαδικασία γέννησης νέων νευρώνων στην ενήλικη ζωή.


Ο όρος «νευρογένεση» μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για εσάς, αλλά η τελευταία έρευνα στον τομέα αυτό έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των νευροεπιστημόνων και τα νέα θα μπορούσε να είναι άσχημα για τους ενήλικους εγκεφάλους μας.

Για να κατανοήσουμε γιατί η πιο πρόσφατη μελέτη είναι σημαντική, χρειάζεται να έχουμε ένα υπόβαθρο σχετικά με αυτή την έννοια. Ο εγκέφαλός μας πιστεύεται ότι δημιουργεί νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα και τη μνήμη, σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση. Με βάση την προηγούμενη έρευνα, πιστεύεται ότι οι άνθρωποι δημιουργούν νέους νευρώνες ακόμη και ως ενήλικες, αν και οι περισσότεροι δημιουργούνται ήδη από τη στιγμή που γεννιόμαστε.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, δείχνει ότι αυτή η διαδικασία σταματά στην παιδική ηλικία. Και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται θεραπείες για την απώλεια μνήμης και ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συνέλεξαν εγκεφαλικό ιστό από ασθενείς που υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση για επιληψία ή από ασθενείς που είχαν πεθάνει σε διάφορες ηλικίες, από την παιδική ως την τρίτη ηλικία, μέχρι 77 ετών. Αναζήτησαν σημάδια νεαρών νευρώνων, που να σημαίνει ότι ήταν καινούργιοι και διαπίστωσαν ότι η νευρογένεση μειώνεται ένα χρόνο μετά τη γέννηση. Νέοι νευρώνες βρέθηκαν σε παιδιά ηλικίας 7 και 13 ετών, αλλά δεν βρήκαν ίχνη νευρογένεσης σε ενήλικες.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι η ιατρική κοινότητα θα έχει αρκετές ενστάσεις.

Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αμφισβητήσουν τα αποτελέσματά μας, δηλώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ο συμπεριφορικός νευροεπιστήμονας Τζέισον Σνάιντερ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά πειστικά. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες ή ίσως η καλύτερη μελέτη νευρογένεσης για τον άνθρωπο, είπε.

Φυσικά, υπήρξε ήδη η αναμενόμενη αντιπαράθεση. Γερμανοί ερευνητές δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους δείκτες που αναζητούσε η ομάδα, ήταν δύσκολο να εντοπιστούν στον ιστό του εγκεφάλου και ανέφεραν ότι ίσως να μην είναι παρόντες ακόμη και αν εμφανιστεί νευρογένεση.

Επίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να κρατήσουμε τους εγκεφάλους μας νέους. Αυτή η μελέτη έψαχνε μόνο τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο, οπότε αυτό δεν σημαίνει ότι οι νευρώνες δεν δημιουργούνται σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Επιπλέον, ο Σνάιντερ δήλωσε ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν κάποια μέρα να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέους νευρώνες ή να αποκαταστήσει τις βλάβες από την άνοια.

Νομίζω ότι είναι δυνατή η πιθανότητα πώς κάποια μέρα θα είμαστε σε θέση να αναζωογονήσουμε τον γήρανση του εγκεφάλου, ανέφερε.


Πηγή: Νewsweek.com
Έρευνα: Nature
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyΝow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...