PsychologyNow Team

Ο εγκέφαλος δύναται να επουλωθεί κάνοντας restart σε εμβρυική κατάσταση

Ο εγκέφαλος δύναται να επουλωθεί κάνοντας restart σε εμβρυική κατάσταση

PsychologyNow Team
νευρώνας εγκεφάλου επουλώνεται κάνοντας restart σε εμβρυική κατάσταση
Image credit: geralt / pixabay.com

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τη συνεχή παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο και την υποκοιλιακή ζώνη, αναγεννώντας αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.


Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, αναφέρουν ότι η επιστροφή σε πρώιμη κατάσταση προωθεί την ικανότητα των κυττάρων για την εκ νέου ανάπτυξη νέων συνδέσεων οι οποίες, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η αποκατάσταση βλαβών στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ιατρική επιστήμη. Μέχρι πρόσφατα, η διαδικασία αυτή φαινόταν αδύνατο να εκτελεστεί, ωστόσο η νέα μελέτη παρουσιάζει έναν μεταγραφικό χάρτη αναγέννησης του ενήλικου εγκεφάλου.

Αξιοποιώντας τα απίστευτα εργαλεία της σύγχρονης νευροεπιστήμης, της μοριακής γενετικής, της ιολογίας και της δύναμης της υπολογιστικής, καταφέραμε για πρώτη φορά να εντοπίσουμε πώς το σύνολο των γονιδίων σε ένα ενήλικο εγκεφαλικό κύτταρο, κάνει restart προκειμένου να αναγεννηθεί. Αυτό μας προσφέρει μια θεμελιώδη εικόνα για τον τρόπο που προκύπτει η αναγέννηση σε μεταγραφικό επίπεδο, δηλώνουν οι ερευνητές.

Oι ερευνητές μελετώντας ποντίκια ανακάλυψαν ότι μετά από κάποιο τραυματισμό, οι ώριμοι νευρώνες των ενήλικων εγκεφάλων επανέρχονται σε μια εμβρυϊκή κατάσταση. Είκοσι χρόνια πριν, πιστεύαμε ότι ο ενήλικος εγκέφαλος παραμένει στατικός, οριστικά διαφοροποιημένος, πλήρως διαμορφωμένος και αμετάβλητος, επισημαίνουν οι ερευνητές.


Διαβάστε σχετικά: 7 τρόποι για να αναπτυχθούν νέοι νευρώνες σε οποιαδήποτε ηλικία


Οι ερευνητές διαπίστωσαν τη συνεχή παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο και την υποκοιλιακή ζώνη, αναγεννώντας αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η έρευνά μας μας ριζοσπαστικοποιεί περαιτέρω αυτήν την ιδέα. Η ικανότητα του εγκεφάλου να επιδιορθώνεται ή να ανανεώνεται δεν περιορίζεται σε δύο μόνο περιοχές. Αντίθετα, όταν ένα ενήλικο εγκεφαλικό κύτταρο του φλοιού υποστεί βλάβη, επανέρχεται (σε ​​μεταγραφικό επίπεδο) σε έναν εμβρυϊκό φλοιώδη νευρώνα. Και στη διάρκεια αυτής της επαναφοράς, μπορούν πλέον να αναγεννηθούν νευράξονες εφόσον παρέχεται ένα κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους, λένε οι ερευνητές.

Προκειμένου να παρέχουν ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον για την αναγέννηση του εγκεφάλου, οι μελετητές διερεύνησαν τον τρόπο που οι κατεστραμμένοι νευρώνες ανταποκρίνονται μετά από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν σημειώσει πρόοδο με τη δυνατότητα χρήσης νευρικών βλαστικών κυττάρων για να επισπεύσουν τις επισκευές του νωτιαίου μυελού και να αποκαταστήσουν τη χαμένη λειτουργία του, μέσω της ώθησης των νευραξόνων να επεκταθούν σε μια τραυματισμένη περιοχή, επανασυνδέοντας τα κατεστραμμένα νεύρα.


ViolGeorg
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...