PsychologyNow Team

Σε 13 λεπτά η μουσική διώχνει τη θλίψη και σε 9 λεπτά μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Σε 13 λεπτά η μουσική διώχνει τη θλίψη και σε 9 λεπτά μας κάνει πιο ευτυχισμένους

PsychologyNow Team
άντρας διώχνει τη θλίψη με τη μουσική
Image credit: Burst / pexels.com

Η μουσική έχει περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από αυτές που πιστεύουμε!


Αυτή η συναρπαστική έρευνα υποδεικνύει ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και υποστηρίζει ότι στο μέλλον, η μουσική θα μπορούσε να «συνταγογραφείται» για να μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε, να αισθανθούμε πιο ευτυχισμένοι, να χαλαρώσουμε και να ξεπεράσουμε τη θλίψη.

Έρευνα από την British Academy of Sound Therapy – BAST, έδειξε ότι υπάρχει μια κοινή δοσολογία για τη μουσική και αποκάλυψετο ακριβές χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένας άνθρωπος να ακούσει μουσική ώστε να υπάρξει θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Τα τελευταία χρόνια, οι ψυχολόγοι έδειξαν ότι η μουσική μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, οπότε οι ερευνητές του BAST θέλησαν να ανακαλύψουν αν θα ήταν δυνατό να «συνταγογραφείται» η μουσική για να μας βοηθήσει σε συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις.

Η έρευνά τους «Η μουσική ως φάρμακο» (Music as Medicine) στην οποία συμμετείχαν 7.581 συμμετέχοντες, έφτασε στο συμπέρασμα ότι το 89% πίστευε ότι η μουσική είναι ουσιαστική για την υγεία και την ευεξία τους, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή μας.


Διαβάστε σχετικά: Η αντικαταθλιπτική ιδιότητα της κλασικής μουσικής


Ενώ το 90,15% των συμμετεχόντων χρησιμοποίησαν τη μουσική για να χαλαρώσουν, το 81,80% τη χρησιμοποίησε για να αισθανθούν θετικά συναισθήματα ανάμεσά τους και η ευτυχία, το 46,5% για να επεξεργαστούν και/ή να ξεπεράσουν τη θλίψη και το 32,53% για να τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν.  

Η καλύτερη μουσική για χαλάρωση είχε αργό τέμπο, απλή μελωδία, χωρίς στίχους, με βέλτιστο χρόνο ακρόασης τα 13 λεπτά και αναφέρθηκαν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης μυϊκής έντασης, εξαφάνισης αρνητικών σκέψεων, αίσθησης γαλήνης και ευφορίας και καλύτερο ύπνο.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα έδειξε ότι απαιτούνται μόνο 9 λεπτά μουσικής (κυρίως τραγούδια με έντονο ρυθμό, γρήγορο τέμπο και θετικούς στίχους) για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν ανεβασμένοι.

Ένα εντυπωσιακό 89% είχε βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας, 65% γελούσαν περισσότερο και κάποιοι άλλοι αισθάνονταν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους ή ότι είναι ικανοί «να αναλάβουν τα πάντα», που είναι ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και γιατρούς που ψάχνουν νέους τρόπους να θεραπεύσουν ασθενείς με ψυχικές ασθένειες, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Σε μία άλλη μελέτη βρέθηκε ότι η πιο γρήγορη και έντονη μουσική ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια άσκησης. Σε γυναίκες που έκαναν γυμναστική ακούγοντας ποπ μουσική με πάνω από 170 παλμούς το λεπτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι προσπαθούσαν πιο έντονα, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ασκήσεων αντοχής, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία.

Ψάχνετε τρόπους να βελτιώσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας;

Στη δοκιμή του BAST όπου οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τη μουσική για αυτοσυγκέντρωση, 13 λεπτά ήταν αρκετά για να καθαρίσει το μυαλό, να τους βοηθήσει να αποδώσουν καλύτερα στην εργασία τους (91%) και να πάρουν πιο καθαρές αποφάσεις.

Τέλος, η μουσική με στίχους με την οποία μπορούσαν να συνδεθούν οι άνθρωποι (ξανά για 13 λεπτά) βρέθηκε ότι βοηθάει καλύτερα στη διαχείριση της θλίψης, οδηγώντας τους ακροατές σε μια αίσθηση ανακούφισης, λιγότερη αναστάτωση, περισσότερη σταθερότητα και μικρότερη πιθανότητα να εκνευριστούν από κάποιο θέμα.


Διαβάστε σχετικά: Πώς η μουσική και ο ρυθμός διαμορφώνουν την κοινωνικότητα του εγκεφάλου μας


Η Λιζ Κούπερ, ιδρύτρια του BAST είχε συνεργαστεί προηγουμένως με ένα συγκρότημα ατμοσφαιρικής μουσικής, το Marconi Union, για να παράγουν ένα μουσικό κομμάτι οκτώ λεπτών που σχεδιάστηκε για να χαλαρώνει τον ακροατή και να τον υποβάλει σε μια κατάσταση έκστασης.

Η Κούπερ εξήγησε ότι το μουσικό κομμάτι με τίτλο «Weightless» περιέχει έναν ρυθμό που ξεκινάει από τους 60 παλμούς το λεπτό και σταδιακά μειώνεται σε περίπου 50, που σημαίνει ότι ο καρδιακός παλμός του ακροατή θα επιβραδυνθεί για να ταιριάξει με τους παλμούς ανά λεπτό της μουσικής.

Η συναρπαστική μελέτη του BAST και η ηρεμιστική μουσική του Marconi Union είναι περαιτέρω απόδειξη ότι η μουσική πράγματι θεραπεύει και αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Ακούστε ολόκληρο το κομμάτι εδώ:


Efh mes3n
Πηγή: classicfm.com

Έρευνες: Music as Medicine & The Psychophysiological Effects of Different Tempo Music on Endurance Versus High-Intensity Performances
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...