PsychologyNow Team

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των φίλων σας όταν σας σκέφτονται;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των φίλων σας όταν σας σκέφτονται;

PsychologyNow Team
η εικόνα του εγκεφάλου των φίλων σας όταν σας σκέφτονται

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει στους εγκεφάλους των φίλων σας όταν σας σκέφτονται, μια νέα μελέτη, ίσως σας δώσει την απάντηση.


Η μελέτη λοιπόν δείχνει ότι τα μοτίβα δραστηριότητας που παρατηρούνται στους εγκεφάλους των φίλων σας, όταν σκέφτονται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, μπορεί να είναι αξιοσημείωτα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στον εγκέφαλό σας, όταν σκέφτεστε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, οι φίλοι σας θα έχουν διαφορετικό μοτίβο δραστηριότητας εγκεφάλου όταν σκέφτονται κάποιον άλλον από τον κύκλο σας, ένα μοτίβο το οποίο θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με το μοτίβο εκείνου του ατόμου.

Μας προκάλεσε έκπληξη αυτή η στενή ομοιότητα στα εγκεφαλικά μοτίβα μεταξύ των ατόμων και των φίλων τους, δήλωσε ο Βάγκνερ, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Δεν περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα. Πιστεύαμε ότι ήταν εξίσου πιθανό να σκέφτεται ένας φίλος μου για μένα με τον ίδιο τρόπο που σκέφτομαι εγώ για τον εαυτό μου, αλλά ο τρόπος που ο εγκέφαλος κωδικοποιεί αυτήν την πληροφορία, είναι τελείως διαφορετικός, δήλωσε ο Βάγκνερ.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το εύρημα με τη χρήση ερευνητικού σχεδιασμού, που σπάνια είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε πειράματα λειτουργικής νευροαπεικόνισης. Οι συμμετέχοντες ήταν 11 άτομα που ήταν φίλοι μεταξύ τους σε διαφορετικό βαθμό. Ήταν μια αρκετά δεμένη ομάδα από το ίδιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα και κάνανε παρέα στο Πανεπιστήμιο καθώς και έξω από αυτό, δήλωσε ο Βάγκνερ.

Η καινοτομία της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυκλικές δοκιμές, όπου όλοι αξιολογούσαν τους άλλους και ακολούθως τους εαυτούς τους, με βάση χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Στις συνεδρίες, κάθε συμμετέχων αξιολογούσε κάθε έναν από τους άλλους 10 και τον εαυτό του με βάση τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, σε ένα γραπτό ερωτηματολόγιο. Σε μια άλλη ξεχωριστή συνεδρία, οι 11 συμμετέχοντες έκανα παρόμοιες αξιολογήσεις, ενώ βρίσκονταν σε έναν εν λειτουργία μαγνητικό τομογράφο (MRI).

Ο μαγνητικός τομογράφος αποτύπωνε εικόνες από τον εγκέφαλο κάθε ατόμου ενώ εκτελούσαν μια εργασία, παρόμοια με αυτή που είχαν κάνει νωρίτερα. Αξιολογούσαν κάθε έναν από τους φίλους και τους εαυτούς τους σε 48 χαρακτηριστικά, που περιλάμβαναν: μοναχικός, θλιμμένος, ψυχρός, τεμπέλης, υπερβολικά επικριτικός, αξιόπιστος, ενθουσιώδης, αδέξιος, μοδάτος, υποστηρικτικός, έξυπνος, ακριβής και χαριτωμένος.

Όπως αναμενόταν από προηγούμενες έρευνες, οι ερευνητές είδαν δραστηριότητα στον μεσαίο προμετωπιαίο φλοιό, (ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σκέψη για τον εαυτό και τους οικείους μας), καθώς οι συμμετέχοντες σκέφτονταν τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του εαυτού τους και των φίλων τους.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι για κάθε συμμετέχοντα, η συνδυασμένη εγκεφαλική δραστηριότητα των φίλων τους καθώς τους αξιολογούσαν, έμοιαζε πολύ με τη δική τους.

Αυτό δείχνει ότι προκειμένου να αντιληφθούμε με ακρίβεια κάποιο άλλο άτομο, η νευρωνική αναπαράσταση εκείνου του ατόμου –δηλαδή τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας για την ταυτότητά τους- πρέπει να ταιριάζει ουσιαστικά με το μοτίβο στον εγκέφαλο του άλλου ατόμου όταν σκέφτεται τον εαυτό του.

Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα στοιχεία τους υπόκεινται σε περιορισμούς, καθώς η ανάλυση εστίασε στη λήψη των εγκεφαλικών μοτίβων όλων των φίλων ενός ατόμου και την εξαγωγή μέσου όρου από αυτά. Αυτή είναι μια προσέγγιση που συνηθίζεται στις έρευνες προσωπικότητας και γίνεται χωρίς μαγνητικό τομογράφο, όταν συγκρίνεται η κρίση του ενός για τον άλλον.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κατά κάποιον τρόπο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη και συνέχισαν: Κάθε ένας από τους φίλους σας, βλέπει μια ελαφρώς διαφορετική πλευρά σας. Όταν τις προσθέσετε όλες μαζί, προκύπτει μια καλύτερη προσέγγιση της δικής σας εικόνας για τον εαυτό σας, που έχει προέλθει από ένα ξεχωριστό άνθρωπο.


Έφη Μεσιτίδου

 

Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...