PsychologyNow Team

Ο εγωκεντρικός εγκέφαλος

Ο εγωκεντρικός εγκέφαλος

PsychologyNow Team
εγωκεντρικός εγκέφαλος

Μήπως φταίει ο εγκέφαλός μας για τις εγωκεντρικές αποφάσεις μας;


Είσαι στην μέση μιας συζήτησης και ξαφνικά γυρνάς το κεφάλι σου επειδή άκουσες το όνομά σου. Μην ανησυχείς, δεν είσαι αγενής. Οι εγκέφαλοι μας, έχουν την τάση να εστιάζουν αυτόματα την προσοχή όταν ακούν τα ονόματά μας ακόμη και σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο και στα πρόσωπά μας στις φωτογραφίες.

Κι ενώ αυτό το φαινόμενο, το να στρέφεται η προσοχή μας σε ερεθίσματα που μας αφορούν, είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν κάτι παρόμοιο συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας. Αν, για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη ιδέα σχετίζεται με τον εαυτό μας, την σκεφτόμαστε πιο γρήγορα απ΄ ό,τι άλλες σκέψεις; Εξετάζοντας αυτή την μεροληπτική στάση αυτοεστίασης στην εργαζόμενη μνήμη, ο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Duke αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον τρόπο που οι εγκέφαλοι μας, στρέφονται με φυσικό τρόπο στον εγωκεντρισμό.

Οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στον εαυτό τους όταν σκέφτονται, αναφέρει ο Τομπάιας Έγκνερ, ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης. Το ερώτημα είναι, πόσο αυτόματη είναι αυτή η ιεράρχηση; Είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις; Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Η εργαζόμενη μνήμη, γνωστή και ως βραχυπρόθεσμη μνήμη, είναι η επαφή μας με τον κόσμο. Για παράδειγμα, προκειμένου να διαβάσεις αυτήν την πρόταση, η εργαζόμενη μνήμη σου αποθηκεύει κάθε λέξη προσωρινά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η χρονική περίοδος ανάγνωσης. Επίσης, χρησιμοποιούμε την εργαζόμενη μνήμη για να πάρουμε σύνθετες αποφάσεις, τότε που πρέπει να σταθμίσουμε διαφορετικά στοιχεία μιας πληροφορίας και να τα συγκρατήσουμε, ώστε να καταλήξουμε. Αν τοποθετούμε πάντα πρώτες τις πληροφορίες που αφορούν στον εαυτό μας, τότε αυτή η μεροληπτική στάση θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποφάσεις μας σε μια πιο έντονη αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών και στην αγνόηση άλλων πραγμάτων στην βραχυπρόθεσμη μνήμη, όταν αξιολογούμε διαφορετικές επιλογές.

Η ερευνητική ομάδα για να μελετήσει την υπόθεσή της, δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα σε υπολογιστές και το δοκίμασε σε 102 συμμετέχοντες. Στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες έμαθαν να συνδέουν τα χρώματα μπλε, πράσινο και μωβ με τις ετικέτες φίλος, ξένος ή εαυτός σε ένα απλό παιχνίδι. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η εργαζόμενη μνήμη των συμμετεχόντων εστίασε στις συνδέσεις που είχαν την ετικέτα εαυτός.

Φαντάσου ότι έχεις δυο πράγματα στο μυαλό σου, είπε ο Έγκνερ. Αν σε εξετάζουν για ένα από αυτά και απαντάς με εγκυρότητα στο ένα πράγμα, πιο γρήγορα από το άλλο, τότε τα ιεραρχείς.

Σε μελλοντική έρευνα, οι ερευνητές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι άνθρωποι που έδωσαν προτεραιότητα στον εαυτό περισσότερο από τους άλλους, παίρνουν και πιο εγωιστικές αποφάσεις, συνδυάζοντας αυτό το πείραμα με πειράματα αλτρουισμού.


ViolGeorg

 

Πηγή: Shouhang Yin et al, Automatic Prioritization of Self-Referential Stimuli in Working Memory, Psychological Science (2019)
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολλάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...