PsychologyNow Team

Η μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου περιορίζει την πίστη στο Θεό και την προκατάληψη προς τους μετανάστες

Η μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου περιορίζει την πίστη στο Θεό και την προκατάληψη προς τους μετανάστες

PsychologyNow Team

Η «απενεργοποίηση» ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου με διακρανιακή μαγνητική διέγερση, μπορεί να μειώσει την πίστη ενός ατόμου στον Θεό και την αρνητικότητα προς τους μετανάστες, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Social Cognitive and Affective Neuroscience”.


Η έρευνα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο και ερευνητών από το UCLA.

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (Transcranial magnetic stimulation - TMS) είναι μια παρέμβαση που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Λειτουργεί με τη χρήση μαγνητικής ενέργειας που διεγείρει τα νευρικά κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της διάθεσης.

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, ωστόσο, ο Δρ.Keise Izuma, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του York και οι συνάδελφοί του, ξεκίνησαν για να δοκιμάσουν τοTMS σε μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου: στον οπίσθιo έσω μετωπιαίο φλοιό, ο οποίος σχετίζεται με την ανίχνευση και επίλυση προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον Δρ.Izuma, ο σκοπός της μελέτης ήταν να καθοριστεί εάν η στόχευση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την επίλυση των προβλημάτων, θα μπορούσε να σχετίζεται και με την ιδεολογία, δεδομένου ότι πολλά άτομα στρέφονται στην τελευταία όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με ορισμένα διλήμματα ή απειλές.

Συγκεκριμένα, η ομάδα επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή του TMS στο οπίσθιo έσω μετωπιαίο φλοιό επηρέαζε τις θρησκευτικές και εθνικιστικές πεποιθήσεις ενός ατόμου.

Οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε TMS είχαν λιγότερες πιθανότητες να πιστεύουν στο Θεό, τους αγγέλους και τον παράδεισο

Στη μελέτη συμμετείχαν 39 μαθητές, τους οποίους οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα έλαβε μια «εικονική» θεραπεία που δεν επηρέασε τον εγκέφαλο, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε την TMS παρέμβαση σε επίπεδα που μείωναν τη δραστηριότητα στον οπίσθιo έσω μετωπιαίο φλοιό.

Στη συνέχεια, η ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τις πεποιθήσεις τους για το διάβολο, τους δαίμονες και τη κόλαση, καθώς και τις πεποιθήσεις τους για το Θεό, τους αγγέλους και τον ουρανό.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την υπενθύμιση του θανάτου στους ανθρώπους, επειδή η προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι στρέφονται προς τη θρησκεία για παρηγοριά όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο», σημειώνει ο Δρ. Izuma.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια καλούνταν να διαβάσουν δύο κείμενα που είχαν γραφεί από μετανάστες που είχαν πρόσφατα φτάσει στις ΗΠΑ. Το ένα ήταν επικριτικό απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ το άλλο ήταν εγκωμιαστικό για τη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος, όταν ακούει επικρίσεις για τις αξίες της ομάδας που ανήκει, τις επεξεργάζεται ως ένα ιδεολογικό είδος απειλής, κυρίως όταν προέρχονται από ένα πρόσωπο που τον αντιλαμβάνεται ως ξένο», λέει ο Δρ.Izuma. «Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών είναι ο διπλασιασμός των αξιών της ομάδας, αυξάνοντας την αφοσίωση των μελών της σε αυτές, αντιδρώντας έτσι περισσότερο αρνητικά στην κριτική».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν πριν το πείραμα, προκειμένου να καθοριστούν οι θρησκευτικές και εθνικιστικές πεποιθήσεις τους.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν την «εικονική» θεραπεία, όσοι έλαβαν την παρέμβαση TMS, ανέφεραν μείωση 32,8% στην πίστη στο Θεό, τους αγγέλους και τον παράδεισο. «Όπως ήταν αναμενόμενο, βρήκαμε ότι όταν κάναμε την πειραματική παρέμβαση στον οπίσθιo έσω μετωπιαίο φλοιό, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να ζητήσουν παρηγοριά στις θρησκευτικές ιδέες παρά την υπενθύμιση του θανάτου», εξηγεί ο Δρ. Izuma.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρέμβαση TMS οδήγησε σε αύξηση 28,5% σε μια θετική στάση απέναντι στον μετανάστη της επικριτικής επιστολής. «[...] Είδαμε μια λιγότερο αρνητική, λιγότερο ιδεολογικά κινητοποιημένη αντίδραση στον κριτικό συγγραφέα και τις απόψεις του», σημειώνει ο Δρ Izuma.

Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι εγκέφαλοί μας χρησιμοποιούν τα ίδια «ψυχικά μηχανήματα», ανεξάρτητα από το ποια προβλήματα ή απειλές ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Colin Holbrook, του UCLA, προσθέτει:

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά και συνάδουν με την ιδέα ότι οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που εξελίχθηκαν για σχετικά βασικές λειτουργίες απάντησης σε απειλές, μπορούν να αναδιαμορφωθούν για την παραγωγή και ιδεολογικών αντιδράσεων».

Ωστόσο, λένε οι συγγραφείς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση ως προς το γιατί η παρέμβαση TMS μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές και εθνικιστικές πεποιθήσεις ενός ατόμου.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: www.medicalnewstoday.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...