PsychologyNow Team

Μια ανακάλυψη κυττάρων που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Μια ανακάλυψη κυττάρων που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

PsychologyNow Team

Μήπως η λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας βρίσκεται στον εγκέφαλό μας; Μία μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί.


Το ένα πέμπτο των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2025, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του περιοδικού The Lancet1.

Οι ερευνητές βρήκαν τα κύτταρα του εγκεφάλου που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της παρόρμησης της πείνας και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Η έρευνα ενισχύει την υπόθεση ότι η κατανάλωση φαγητού είναι μια εκπληκτικά πολύπλοκη βιολογική συμπεριφορά.

Έχουμε εντοπίσει δύο νέους πληθυσμούς κυττάρων στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν δραστικά την όρεξη, δήλωσε ο Alexander Nectow, ο οποίος δημοσίευσε τη μελέτη στο journal Cell2.

Η περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που διερευνήθηκε όπου βρίσκονται οι δύο αυτοί τύποι κυττάρων, είναι ο ραχιαίος πυρήνας της ραφής (dorsal raphe nucleus – DRN). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, μπορούν να δημιουργηθούν νέα φάρμακα θα μπορούσαν να στοχευθούν σε αυτά τα κύτταρα μέσω του ελέγχου των μηνυμάτων της πείνας που ωθούν τους ανθρώπους να αναζητούν και να καταναλώνουν φαγητό.

Ο Dr. Nectow, συνεργάτης-ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Princeton, διαπίστωσε ότι το τμήμα του ραχιαίου πυρήνα της ραφής του εγκεφάλου ενεργοποιείται σε πεινασμένους ποντικούς. Αυτό διαπιστώθηκε όταν λήφθηκαν εικόνες χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική που ονομάζεται iDisco3.

Η απεικόνιση άλλων ποντικών που λάμβαναν περισσότερη από την κανονική ποσότητα φαγητού, έδειξε ένα διαφορετικό μοτίβο δραστηριότητας του ραχιαίου πυρήνα της ραφής. Αποδείχτηκε ότι οι νευρώνες σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, είχαν σαφώς μια λειτουργία ως προς τη διατροφική συμπεριφορά. Φυσικά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί ποιοι τύποι νευρώνων, που συνθέτουν το DRN, εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχουν δύο πιθανότητες όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι τέτοιο, δηλώνει ο Dr. Nectow. Η μία είναι ότι τα κύτταρα ενεργοποιούνται από την πείνα αλλά στην πραγματικότητα δεν καθοδηγούν την διαδικασία πρόσληψης τροφής. Η άλλη πιθανότητα είναι ότι στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος του μηχανισμού της αίσθησης και της απόκρισης στην πείνα και στην περίπτωση αυτή, υποθέτουμε ότι ισχύει η τελευταία πιθανότητα.

 

Η ανακάλυψη της λεπτίνης

Μια πρωτοποριακή έρευνα για την παχυσαρκία στη δεκαετία του 1990 οδήγησε στην ανακάλυψη της επίδρασης της λεπτίνης στην όρεξη. Είναι μια ορμόνη που δρα σε νευρώνες στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου και καταστέλλει την όρεξη.

Η έγχυση της ορμόνης οδήγησε σε δραματική απώλεια βάρους σε ασθενείς με έλλειψη λεπτίνης, αλλά διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία επίδραση σε πολλούς ανθρώπους που υπέφεραν από παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία σχετίζεται γενικά με την αντοχή στη λεπτίνη, υποστηρίζει ο Dr. Friedman, το εργαστήριο του οποίου διεξήγαγε τη μελέτη. Και τα πρόσφατα δεδομένα μας δείχνουν, ότι η ρύθμιση της δραστηριότητας συγκεκριμένων νευρώνων μέσω της χορήγησης φαρμάκων, θα μπορούσε να παρακάμψει την αντοχή στη λεπτίνη και να προσφέρει ένα νέο μέσο για τη μείωση του σωματικού βάρους.

Τα νέα ερευνητικά ευρήματα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά για τη δημιουργία θεραπειών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και συναφή προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.


Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνες:
1. Trends in adult body-mass index in 200 countries from 1975 to 2014: a pooled analysis of 1698 population-based measurement studies with 19·2 million participants.
2. Identification of a Brainstem Circuit Controlling Feeding
3. iDISCO method
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...