PsychologyNow Team

Έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών δικτύων και διαφορετικών πτυχών της ψυχικής υγείας

Έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών δικτύων και διαφορετικών πτυχών της ψυχικής υγείας

PsychologyNow Team
έρευνα σε υπολογιστή αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών δικτύων και διαφορετικών πτυχών της ψυχικής υγείας
Image credit: DCStudio / freepik.com

Σύντομα θα μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως πώς οι αλλαγές στον εγκέφαλο σχετίζονται με τις αλλαγές στην ψυχική υγεία κάνοντας είναι ένα σημαντικό βήμα προς πιο στοχευμένες θεραπείες ψυχικής υγείας.


Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μίριαμ Κλείν-Φλουγκ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και τα δεδομένα ψυχικής υγείας από σχεδόν 500 άτομα. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τη συνδεσιμότητα της αμυγδαλής - μιας περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή για τη σημασία της στην επεξεργασία των συναισθημάτων και της ανταμοιβής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να εξετάσουν επτά μικρές υποδιαιρέσεις της αμυγδαλής και τα σχετικά τους δίκτυα, αντί να συνδυάσουν ολόκληρη την περιοχή μαζί, όπως έκαναν προηγούμενες μελέτες.

Η ομάδα υιοθέτησε επίσης μια πιο λεπτομερή προσέγγιση των δεδομένων σχετικά με την ψυχική ευεξία, εξετάζοντας μια μεγάλη ομάδα υγιών ανθρώπων και χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που κατέγραφαν πληροφορίες σχετικά με την ευεξία στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα, στον ύπνο και τον θυμό. Αυτό δημιούργησε πιο ακριβή δεδομένα από πολλές έρευνες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευρείες διαγνώσεις όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα.

Η έρευνα, δείχνει πώς το βελτιωμένο επίπεδο λεπτομέρειας τόσο για τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου όσο και για την ευημερία, κατέστησε δυνατό να διασαφηνιστούν τα ακριβή εγκεφαλικά δίκτυα που σχετίζονται με αυτές τις ξεχωριστές πτυχές της ψυχικής υγείας. Οι εγκεφαλικές συνδέσεις που είχαν μεγαλύτερη σημασία για τη διάκριση του κατά πόσον ένα άτομο πάλευε με προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, έμοιαζαν πολύ διαφορετικές από εκείνες που μετέφεραν πληροφορίες σχετικά με την κοινωνική του ευημερία.


Διαβάστε σχετικά: Το άγχος τραυματίζει τα κινητικά κέντρα του εγκεφάλου


Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μίριαμ Κλείν-Φλουγκ του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας, δήλωσε: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στον εγκέφαλο σχετίζονται με τις αλλαγές στην ευημερία είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς πιο στοχευμένες θεραπείες ψυχικής υγείας.

Εξετάσαμε τον εγκέφαλο σε πολύ πιο λεπτές υποδιαιρέσεις από προηγούμενες έρευνες, οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με τον τρόπο οργάνωσης του εγκεφάλου και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί μια μέρα να είναι δυνατόν να αναπτυχθούν πολύ ακριβείς και μη επεμβατικοί τρόποι για τη στόχευση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, καθιστώντας τις μελλοντικές θεραπείες πολύ πιο εκλεπτυσμένες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η φύση των εντοπισμένων εγκεφαλικών δικτύων διέφερε. Για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι η συνδεσιμότητα στα εξελικτικά παλαιότερα υποφλοιώδη κυκλώματα σχετιζόταν πιο έντονα με την τάση να βιώνει κανείς αρνητικά συναισθήματα, ενώ η συνδεσιμότητα της αμυγδαλής τόσο με νεότερα φλοιώδη όσο και με παλαιότερα υποφλοιώδη κυκλώματα συνέβαλε σαφώς στην κοινωνική ευημερία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν το πιθανό όφελος από την εξέταση της ψυχικής ευημερίας και των εμπλεκόμενων εγκεφαλικών δικτύων σε πιο λεπτή κλίμακα από ό,τι προηγουμένως - μια κλίμακα που ταιριάζει περισσότερο με τη λειτουργική οργάνωση του εγκεφάλου.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, στο μέλλον ίσως καταστεί δυνατό να στοχεύσουμε τις θεραπείες στα εγκεφαλικά κυκλώματα που είναι πιο σημαντικά για τα βασικά συμπτώματα ενός ατόμου. Αυτή η δυνατότητα γίνεται πιο απτή με την τρέχουσα πρόοδο στις μη επεμβατικές μεθόδους βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης, όπως για παράδειγμα οι υπέρηχοι.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...