PsychologyNow Team

Οι θετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στον εγκέφαλο

Οι θετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στον εγκέφαλο

PsychologyNow Team
μαύρη σοκολάτα σε χαρτί δίπλα σε κανέλα
Image credit: Elena Leya / unsplash.com

Η συστηματική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να αντιστρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις του χρόνιου στρες απομόνωσης στη συναπτική ισχύ και την πλαστικότητα στον ιππόκαμπο. Αυτό με τη σειρά του θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη μνήμη όσο και στη μάθηση.


Η κατανάλωση σοκολάτας συνήθως αποθαρρύνεται από τους διατροφολόγους, καθώς μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη. Το κακάο, ωστόσο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας που προέρχεται από τον σπόρο του φυτού κακάο, έχει βρεθεί ότι έχει πολλές ιδιότητες που θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα, το καθαρό κακάο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, δηλαδή ουσιών που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή και εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια που παράγονται από το σώμα όταν ανταποκρίνεται σε περιβαλλοντικές πιέσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση και τις ασθένειες. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι το κακάο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης.

Παρά αυτές τις δυνητικά ευεργετικές ιδιότητες, οι μπάρες σοκολάτας σπάνια περιέχουν μόνο κακάο, αλλά και ζάχαρη, έλαια, βούτυρο και άλλα συστατικά που είναι ανθυγιεινά για τον οργανισμό. Ο πιο υγιεινός τύπος σοκολάτας είναι επομένως πιθανό να είναι η μαύρη σοκολάτα που αποτελείται από υψηλά ποσοστά κακάο.

Η έρευνα διερεύνησε την επίδραση διαφορετικών διατροφικών προτύπων μαύρης σοκολάτας στις συνάψεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου σε τρωκτικά, γνωστή ως περιοχή CA1 του ιππόκαμπου.

Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Nutritional Neuroscience, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο ατόμων που παρουσιάζουν χρόνιο στρες απομόνωσης.

Αν και το στρες προκαλεί δυσλειτουργία του εγκεφάλου, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει θετικές επιδράσεις στις εγκεφαλικές λειτουργίες, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε την επίδραση διαφορετικών διατροφικών προτύπων στη συναπτική ισχύ και την πλαστικότητα στην περιοχή CA1 του ιππόκαμπου, καθώς και στην πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος σε αρουραίους υπό χρόνιο στρες απομόνωσης.


Διαβάστε σχετικά: Το άγχος τραυματίζει τα κινητικά κέντρα του εγκεφάλου


Ουσιαστικά οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε διαφορετικούς βαθμούς επηρέαζε την ισχύ και την πλαστικότητα (δηλαδή την προσαρμοστικότητα με την πάροδο του χρόνου) των συνάψεων (δηλαδή των μικροσκοπικών κενών μέσω των οποίων διαφορετικοί νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους) στην περιοχή CA1 του ιππόκαμπου.

Για να το πετύχουν αυτό, πήραν 35 τρωκτικά και τους χώρισαν σε πέντε ομάδες των 7, κάθε μία από τις οποίες έτρωγε μαύρη σοκολάτα ενώ βίωνε χρόνιο στρες απομόνωσης, με κάθε ομάδα να ακολουθεί διαφορετικό διατροφικό πρότυπο. Τα τρία διατροφικά μοτίβα μαύρης σοκολάτας που δοκίμασαν ονομάστηκαν υποχρεωτικό στρες, προαιρετικό στρες και περιορισμένο στρες.

Τα τρωκτικά με υποχρεωτικό στρες έλαβαν μόνο μαύρη σοκολάτα και εκείνα σε προαιρετικό έλαβαν απεριόριστο φαγητό ή/και μαύρη σοκολάτα, έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. Επίσης, τα τρωκτικά με περιορισμένο στρες έλαβαν ο καθένας ελεύθερα μόνο 4g μαύρης σοκολάτας ημερησίως. Στη συνέχεια, η κλίση και το πλάτος των διεγερτικών μετασυναπτικών δυναμικών πεδίου (fEPSP) αξιολογήθηκαν με βάση τις καμπύλες εισόδου-εξόδου (I/O) και μετά τη μακροχρόνια ενδυνάμωση (LTP).

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος των τρωκτικών που εξέτασαν στην αρχή και στο τέλος του πειράματός τους. Είναι ενδιαφέρον ότι διαπίστωσαν ότι όλα τα διατροφικά πρότυπα μαύρης σοκολάτας μείωσαν τόσο την πρόσληψη τροφής των τρωκτικών όσο και το σωματικό τους βάρος. Οι ισχυρότερες επιδράσεις, ωστόσο, ήταν αυτές που προκλήθηκαν από τα υποχρεωτικά και τα περιορισμένα διατροφικά μοτίβα.

Η κλίση και το πλάτος της fEPSP στις καμπύλες I/O και μετά την LTP μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα του άγχους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. Αν και η κλίση και το πλάτος δεν έδειξαν σημαντική ενίσχυση στην προαιρετική δίαιτα μαύρης σοκολάτας, οι παράμετροι αυτές άλλαξαν σημαντικά τόσο στα υποχρεωτικά όσο και στα περιορισμένα διατροφικά πρότυπα μαύρης σοκολάτας σε σύγκριση με την ομάδα στρες. Επίσης, η πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος μειώθηκαν σημαντικά σε όλες τις ομάδες μαύρης σοκολάτας.

Συνολικά, τα πειράματα που διεξήγαγε αυτή η ομάδα ερευνητών υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να αντιστρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις του χρόνιου στρες απομόνωσης στη συναπτική ισχύ και την πλαστικότητα της περιοχής CA1 του ιππόκαμπου. Αυτό με τη σειρά του θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη μνήμη όσο και στη μάθηση.

Καθώς η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά, για να έχει εφαρμογή στους ανθρώπους, τα ευρήματά τους θα πρέπει να επικυρωθούν σε ανθρώπινο δείγμα συμμετεχόντων. Εάν τα αποτελέσματά τους επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες με τη συμμετοχή ανθρώπων, το έργο τους θα προσφέρει ισχυρές ενδείξεις για τις θετικές επιδράσεις του κακάο στον εγκέφαλο και στις γνωστικές ικανότητες.


Απόδοση: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...