PsychologyNow Team

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου

PsychologyNow Team

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η διατροφή που περιέχει υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εγκεφάλου.


Ο μικρότερος εγκέφαλος στις μεγάλες ηλικίες, συνδέεται επίσης με προβλήματα όπως η άνοια. Η συρρίκνωση του εγκεφάλου συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer ή και με άλλους τύπους άνοιας.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, εκείνοι με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν μικρότερη εγκεφαλική χωρητικότητα σε βασικές περιοχές του ιππόκαμπου (που σχετίζεται με τη μνήμη) και της αμυγδαλής (που σχετίζεται με τα συναισθήματα και τη γνωστική λειτουργία).

Η συρρίκνωση και στις δύο αυτές περιοχές συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer ή και άλλων τύπων άνοιας.

Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Dr. Nicolas Cherbuin, δηλώνει: Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της συρρίκνωσης του εγκεφάλου και της εμφάνισης της άνοιας, αλλά δεν γνωρίζουμε αρκετά ακόμα για το αν και τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βιώνουν αυτές τις επιδράσεις.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει αυτή τη σχέση, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο Dr. Cherbuin συμπλήρωσε: Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και αναφορικά με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου τους. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά αυτά τα ευρήματα μπορούν να μας οδηγήσουν στην επανεξέταση της άποψης για τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και του προσδιορισμού του διαβήτη.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα: Higher normal fasting plasma glucose is associated with hippocampal atrophy-The PATH Study
Μετάφραση: Χρύσα Καριεντίδου, φοιτήτρια Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...