PsychologyNow Team

Οι κοινές λοιμώξεις σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής ασθένειας και μνήμης

Οι κοινές λοιμώξεις σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής ασθένειας και μνήμης

PsychologyNow Team

Οι μολύνσεις ζύμης ή Candida σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας.


Οι άντρες με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό μολύνσεων ζύμης ή Candida.

Οι γυναίκες με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή που είχαν επίσης μια λοίμωξη ζύμης ή Candida, ήταν πιο πιθανό να έχουν φτωχότερη μνήμη.

Η Δρ.Έμιλυ Σέβερενς, η κύρια συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει:

Είναι πολύ νωρίς να αναγνωρίσουμε ως αιτία για την εμφάνιση ψυχικής ασθένειας τη λοίμωξη ζύμης ή Candida ή αντίστροφα. Ωστόσο, οι περισσότερες λοιμώξεις από Candida μπορούν να αντιμετωπιστούν στα αρχικά στάδια τους και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν αν υπάρχουν τέτοιου είδους μολύνσεις στους ασθενείς τους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. 

Εντούτοις, η μελέτη υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν αποφασιστικής σημασίας σύνδεσμοι μεταξύ των ψυχιατρικών διαταραχών, των προβλημάτων μνήμης και των μολύνσεων ζύμης.

Οι λοιμώξεις από Candida μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστό πλύσιμο, με τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης καιτην αποφυγή περιττών αντιβιοτικών.

Το Candida albicans είναι ένας μύκητας, ο οποίος εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ζύμης.

Η Δρ. Σέβερενς δηλώνει:

Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να αποδείξουμε την άμεση σχέση μεταξύ της μόλυνσης από Candida και των φυσιολογικών διεργασιών στον εγκέφαλο, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι κάποιος παράγοντας που σχετίζεται με την λοίμωξη Candida και ενδεχομένως ο ίδιος ο οργανισμός, παίζει ρόλο επηρεάζοντας τη μνήμη των γυναικών με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή και πρόκειται για μία οδό που χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω.

Επειδή η Candida είναι φυσικό συστατικό του μικροβιώματος του ανθρώπινου σώματος, η υπερανάπτυξη ζύμης ή η μόλυνση στο πεπτικό σύστημα, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξουν την περιοχή του εντέρου.

Αυτή η διαταραχή σε συνδυασμό με ένα «ανισόρροπο» λειτουργικά ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούσαν να διαταράξουν συλλογικά εκείνες τις διαδικασίες του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη.


Πηγή: spring.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...