PsychologyNow Team

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου

PsychologyNow Team
μια ραγισμένη καρδιά που εξαφανίζεται σιγά σιγά

Ένας στους έξι ανθρώπους με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς έχει διαγνωσθεί με καρκίνο και είναι πιθανό να οδηγηθεί στο θάνατο πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή του, σύμφωνα με μία διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the American Heart Association”.


Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, επίσης γνωστό ως σύνδρομο takotsubo, παρουσιάζεται όταν ο βασικός θάλαμος άντλησης της καρδιάς μεγεθύνεται προσωρινά και δεν αντλεί σωστά.

Αν και το σύνδρομο μπορεί να μοιάζει με καρδιακή προσβολή, με θωρακικό πόνο και δύσπνοια, δεν παρουσιάζει καρδιακή μυϊκή βλάβη ούτε απόφραξη στις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκληθεί από συναισθηματικό ή σωματικό άγχος, αλλά αυτή η διεθνής μελέτη των ασθενών από 26 κέντρα παρέχει την ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ του συγκεκριμένου συνδρόμου και της εμφάνισης καρκίνου.

Οι ασθενείς με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορούν να ωφεληθούν αν κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο για καρκίνο ώστε να βελτιώσουν τα ποσοστά επιβίωσής τους, δηλώνουν οι ερευνητές.


Διαβάστε σχετικά: Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς»


Η μελέτη μας επίσης σκοπεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των ογκολόγων και αιματολόγων ώστε το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς να λαμβάνεται υπόψη σε ασθενείς που υποβάλλονται σε διάγνωση ή θεραπεία καρκίνου οι οποίοι παρουσιάζουν θωρακικό πόνο, δύσπνοια ή ανωμαλίες στο ηλεκτροκαρδιογράφημά τους, προσθέτουν.

Από τους 1.604 ασθενείς με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, εγγεγραμμένους στο Διεθνές Μητρώο Takotsubo, 267 ασθενείς ή 1 στους 6 (με μέση ηλικία 69,5 ετών, 87,6% γυναίκες) είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο. Ο συχνότερος τύπος κακοήθειας ήταν ο καρκίνος του μαστού, η εμφάνιση όγκων που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα, την αναπνευστική οδό, τα εσωτερικά όργανα, το δέρμα και άλλες περιοχές.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η εμφάνιση κακοήθειας και η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς χρειάζεται επίσης να διερευνηθεί προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για τη διερεύνηση των πιθανών καρδιοτοξικών επιδράσεων της χημειοθεραπείας.


Μελέτη: Clinical Features and Outcomes of Patients With Malignancy and Takotsubo Syndrome: Observations From the International Takotsubo Registry
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...