Μαριανή Παπανικολάου

Κρατούν οι έρωτες του καλοκαιριού;

Κρατούν οι έρωτες του καλοκαιριού;

μια γυναίκα κάθεται σε ένα βράχο στη θάλασσα

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και πολλοί επιστρέφουν από διακοπές έχοντας ζήσει μια ιστορία έρωτα και πάθους. Κουβαλώντας αυτές τις όμορφες αναμνήσεις, το ερώτημα για το «τι γίνεται από δω και πέρα;» γεννιέται φυσικά και έρχεται να προβληματίσει τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν στο καλοκαιρινό κλίμα.


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, πριν δώσουμε απαντήσεις για το μέλλον και πώς αυτό διαγράφεται. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι λίγο πολύ γινόμαστε πιο ανέμελοι. Η άδεια και οι διακοπές σε κάποιο μέρος μακριά από τη βάση μας συνηγορούν σε αυτό.

Επιπλέον, η ζέστη, ο χαλαρός καιρός, το φως του ήλιου και οι μεγάλες μέρες ευνοούν τη διάθεση για διασκέδαση και νέες γνωριμίες. Οι νύχτες γίνονται πιο ρομαντικές, το αλκοόλ περισσότερο, τα σώματα διαγράφονται μαυρισμένα, γυμνασμένα και πιο αποκαλυπτικά λόγω ελαφρών ρούχων και η σεξουαλική διάθεση αυξάνεται.

Το καλοκαίρι μπορεί να αναζητούμε να ερωτευτούμε τη συνθήκη του έρωτα και όσα αυτός προσφέρει στο τοπίο που φτιάχνει. Για αυτό τον λόγο οι επιλογές μας γίνονται υπό το πρίσμα της χαλαρής διάθεσης και της ερωτικής επιθυμίας, ενώ οι αντιστάσεις μας και τα συνηθισμένα κριτήρια που βάζουμε ως προς την επιλογή συντρόφου κάμπτονται.

Επιλέγουμε έναν σύντροφο όμορφο, ελκυστικό, με διάθεση για διασκέδαση και περιπέτεια. Μαζί του ζούμε την απόλυτη ιστορία με φόντο τη φύση, τα σοκάκια ενός νησιού ή τους καταρράκτες ενός βουνού και νιώθουμε ότι πρωταγωνιστούμε σε ρομαντική ταινία.

Όταν όλα αυτά μοιραία τελειώσουν, αρχίζει η αγωνία για το τι θα γίνει από το φθινόπωρο. Η εξέλιξη της σχέσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως σε κάθε περίπτωση που δυο άνθρωποι γνωρίζονται και ζουν μια όμορφη ιστορία σε κινηματογραφικές συνθήκες. Καταρχήν, χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να επιθυμούν να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Συχνά, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο καλοκαιρινός έρωτας είναι ακριβώς αυτό που λέει το επίθετο που τον προσδιορίζει και δεν είναι διατεθειμένοι να τον παρατείνουν. Ζουν τη στιγμή γνωρίζοντας ότι θα τελειώσει με «την πρώτη σταγόνα της βροχής» και δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ακούγεται δίκαιο, αρκεί να το γνωρίζει και το έτερον μέλος της ιστορίας και να συμφωνεί.

Στην περίπτωση που οι εραστές είτε δεν έχουν σκεφτεί το μέλλον, είτε αυθόρμητα συνεχίζουν τη σχέση γυρίζοντας στην καθημερινότητα, σύντομα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλλαγή του σκηνικού από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Η διαφορετική ρουτίνα, οι ρυθμοί ζωής στην πόλη και οι αυξημένες υποχρεώσεις γίνονται αιτία να διαπιστωθεί ότι δύσκολα υπάρχει χώρος για τον νέο σύντροφο σε αυτές τις συνθήκες.

Μπορεί να υπάρχει χιλιομετρική απόσταση της μόνιμης κατοικίας ή χρονική απόσταση λόγω διαφορετικών ωραρίων. Κάποιες φορές, όταν η ανεμελιά και η χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού εξαφανίζονται, τη θέση τους παίρνουν άγχη, στρες και δυσκολία διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινής ζωής, οπότε οι σύντροφοι βλέπουν έναν διαφορετικό άνθρωπο που δε θυμίζει τον ερωτεύσιμο τύπο που τους σαγήνευσε στις διακοπές.


Διαβάστε σχετικά: Τι λάθος κάνουμε στην αγάπη;


Άλλες φορές γυρίζοντας στην πόλη ανακαλύπτουμε ότι τα κοινά μας ενδιαφέροντα εξαντλούνται στις καλοκαιρινές διακοπές και δυσκολευόμαστε να βρούμε κάτι νέο να κάνουμε με τον σύντροφό μας. Από την άλλη, στις διακοπές είμαστε πιο τολμηροί και πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα από ό,τι στη συνηθισμένη ζωή μας.

Έτσι, η εκδρομή στο βουνό και ο ύπνος στη φύση που μας πρότεινε ο έρωτάς μας μπορεί να μας φαίνονται ρομαντικές δραστηριότητες στις διακοπές, ενώ η συμμετοχή σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ή μαθήματα τάνγκο που είναι τα χειμερινά χόμπυ του αγαπημένου μας να μας απωθούν ή να μας φαίνονται βαρετά.

Το κλειδί για να ζήσουμε μια όμορφη καλοκαιρινή ιστορία που θα τελειώσει «αναίμακτα» είναι να μην έχουμε περισσότερες προσδοκίες από αυτές που πραγματικά μπορεί αυτή η κατάσταση να προσφέρει και να είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας που γίνονται με βάση την ανάγκη μας για ανεμελιά και χαλάρωση. Δε χρειάζεται να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας, ούτε να κατακρίνουμε τις επιλογές μας ως αποτυχημένες αν η ιστορία δεν προχωρήσει σε κάτι που φαντασιωνόμασταν ενδόμυχα.

Κρατάμε τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στις διακοπές μας και προχωράμε σε επόμενες επιλογές με γνώμονα τις ανάγκες που έχουμε σε κάθε φάση της ζωής μας. Όσο για τον καλοκαιρινό έρωτα, αν θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία για να δούμε σε τι μπορεί να εξελιχθεί, ας είμαστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις θετικές και αρνητικές.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...