Δέσποινα Δριβάκου

Τι είναι το sexting;

Τι είναι το sexting;

Δέσποινα Δριβάκου
πίνακας με κοπέλα ξαπλωμένη στο κρεβάτι μετά από sexting

Το Sexting αφορά το μοίρασμα εικόνων που υποδηλώνουν σεξουαλικό περιεχόμενο και μοιράζονται μέσω κινητών τηλεφώνων ή δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι γυμνές ή μερικώς γυμνές, προσωπικές ή κάποιου άλλου προσώπου.


Ίσως να πιστεύετε ως γονείς, ότι το sexting είναι κάτι επικίνδυνο που το έφηβο παιδί σας έχει πιεστεί ή επηρεαστεί από την επιρροή των ομοτίμων. Δεν ισχύει όμως σε όλες τις περιπτώσεις αυτό. Για τους εφήβους, το sexting είναι συχνά διασκεδαστικό και πολύ συχνά συναινούν σε αυτή την πράξη. Το παιδί σας και οι φίλοι τους θα μπορούσαν να δουν το sexting ως μέρος της οικοδόμησης σχέσεων και της αυτοπεποίθησης τους, να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητα τους, τα σώματα και την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Οι νέοι ανησυχούν για την κοινή χρήση των εικόνων τους με άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και των μελών της οικογένειάς τους. Άλλοι προσπαθούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο κάνοντας sexting μόνο με τους ανθρώπους που εμπιστεύονται και με τους οποίους έχουν ή πιστεύουν ότι έχουν μια ρομαντική ή οικεία σχέση. Υπάρχουν όμως κάποιοι έφηβοι που στέλνουν σεξουαλικές εικόνες σε άτομα που δεν έχουν συναντήσει ποτέ ή δεν γνωρίζουν καν.

Οι νέοι θέλουν να είναι σε θέση να μιλούν ανοιχτά και ειλικρινά με τους γονείς τους. Μιλώντας με το παιδί σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να το διδάξετε και να του εξηγήσετε ποιες είναι κατάλληλες φωτογραφίες και ποιες μπορεί να είναι υψηλού ρίσκου. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε να καταλάβει τους κινδύνους του sexting..

Εάν εσείς και το παιδί σας μπορείτε να έχετε ανοιχτές και ειλικρινείς συνομιλίες σχετικά με το sexting ή την αποστολή γυμνών, σας δίνει την ευκαιρία να καταλάβετε τι σημαίνει sexting για το ίδιο και τι γνωρίζει για τη διαδικασία. Επιπλέον μπορείτε να το βοηθήσετε σε περίπτωση που έχει στείλει μια εικόνα που έχει σεξουαλικό περιεχόμενο και ανησυχεί -κυρίως αν δεν αξιολόγησε τη συνθήκη νωρίτερα- λέγοντάς του ότι δεν θα θυμώσετε αν μάθετε ότι έχει βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της αποστολής μιας γυμνής φωτογραφίας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επικροτείτε κάτι τέτοιο- θέτοντας τα όρια σας και τους περιορισμούς σας.

Πώς να μιλήσετε για το sexting

Μπορεί να ντρέπεστε να μιλήσετε με το παιδί σας για το sexting, αλλά μπορεί να είναι μόνο μέρος της ομιλίας για τη σεξουαλικότητα. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας.

Μπορείτε να ρωτήσετε αν γνωρίζει προσωπικά το πρόσωπο που του στέλνει φωτογραφίες.

  • Αν έχει στείλει γυμνές φωτογραφίες.
  • Αν γνωρίζει τους ανθρώπους στο σχολείο που έστειλε μια γυμνή ή σέξι φωτογραφία.
  • Αν το κάνει αυτό για διασκέδαση ή για φλερτ.
  • Αν μετά από δική του επιθυμία στέλνει φωτογραφίες.
  • Αν έχει ερωτήσεις για όσα ακούει ή βλέπει σε σχέση με το γυμνό και το σεξ.

Εάν το παιδί σας έχει ερωτήσεις σχετικά με το sexting, προσπαθήστε να απαντήσετε σε αυτές ειλικρινά και ανοιχτά, όπως επίσης μπορείτε να περιγράψετε και να εξηγήσετε τις ανησυχίες σας σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το sexting και γιατί προτιμάτε το παιδί σας να μην στέλνει φωτογραφίες ή ανάλογο περιεχόμενο.

Μόλις αρχίσετε να μιλάτε για το sexting με το παιδί σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα λόγια βγαίνουν ευκολότερα.

Μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να επισημάνετε είναι το ρίσκο που έχει το sexting και την σημασία των σχέσεων που έχουν υψηλό δείκτη αμοιβαίου σεβασμού. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι το sexting και η κυκλοφορία των γυμνών φωτογραφιών στο διαδίκτυο έχουν μεγάλη πιθανότητα να διακινηθούν χωρίς συγκατάθεση, από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καν χάνοντας εντελώς τον έλεγχο.

Θα μπορούσατε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται τι θα μπορούσε να συμβεί εάν χαλάσει μια σχέση με κάποιον που είχε ανταλλάξει φωτογραφίες ή βιντεοσκοπημένο υλικό και τον κίνδυνο το άτομο αυτό να μοιράζεται τις φωτογραφίες με άλλους ..κακόβουλα. Θα μπορούσατε επίσης να εξηγήσετε ότι από την στιγμή που το υλικό βρίσκεται στο Διαδίκτυο είναι πολύ δύσκολο να κατέβει από τον ιστό.

Είναι επίσης σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει τις νομικές συνέπειες και παραμέτρους του sexting, σε περίπτωση που αυτό αποφασίσει να δράσει κακόβουλα και εναντίων άλλων.

Το να λέτε στο παιδί σας να μην στέλνει γυμνές ή σέξι φωτογραφίες δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας. Αντ 'αυτού, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το παιδί σας για σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι το sexting είναι σεξουαλική δραστηριότητα. Όλες οι σεξουαλικές πράξεις - συμπεριλαμβανομένου του sexting - χρειάζονται συναίνεση και από τους δύο συντρόφους. Η παραβίαση της συγκατάθεσης με την κοινή χρήση ενός sext δεν είναι αποδεκτή. Δεν είναι επίσης σωστό να μοιράζονται τα sexts των άλλων ανθρώπων ή να διακινούνται χωρίς να το γνωρίζει ή χωρίς να έχει δώσει την συγκατάθεση του. Χρειάζεται να εξηγείτε στο παιδί σας ότι πρέπει πάντα να ρωτάει πριν φωτογραφήσει κάποιον άλλο γυμνό ή σε σεξουαλική πόζα και ότι δεν είναι αποδεκτό να πιέζει κάποιον να στείλει μια γυμνή φωτογραφία ή να τον κάνει να αισθάνεται άσχημα επειδή αρνείται να στείλει .

Επίσης είναι σημαντικό για το παιδί σας να γνωρίζει ότι έχει το δικαίωμα να πει «όχι» και ότι δεν είναι εντάξει κάποιος να πιέζει να κάνουν κάτι σεξουαλικό, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής φωτογραφιών.

Είναι επίσης μια καλή ιδέα για το παιδί σας να μάθει να χρησιμοποιήσει το χιούμορ για να λέει όχι. Παράδειγμα απαντώντας σε πιέσεις «Ναι, γιατί όχι;» και στη συνέχεια να στείλει μια φωτογραφία ενός ζώου. Ή θα μπορούσε απλώς να λέει: «Όχι, δεν στέλνω γυμνά, γιατί δεν θέλω να διακινδυνεύσω την πιθανότητα να τις δουν άλλοι». Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ελέγχετε τα μηνύματα του παιδιού σας, είναι σαν να του δίνετε το μήνυμα ότι είναι αποδεκτό να παραβιάζουμε την ιδιωτικότητα κάποιου.

Γιατί το sexting μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα για τους εφήβους;

Όταν οι φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο λαμβάνονται και μοιράζονται χωρίς συγκατάθεσή, το sexting μπορεί να γίνει σοβαρό ζήτημα.

Εάν μια σεξουαλική φωτογραφία ή ένα βίντεο του παιδιού σας είναι διακινούμενη στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να αναρτηθεί στους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να προωθηθεί σε άτομα που το παιδί σας δεν γνωρίζει. Αυτές οι εικόνες μπορούν να γίνουν μέρος του ψηφιακού αποτυπώματος του παιδιού σας και να παραμείνουν στο διαδίκτυο για πάντα.

Εάν οι άνθρωποι έχουν δει σεξουαλικές φωτογραφίες του παιδιού σας, το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ένοχο, ντροπή και άβολα για να κάνει τις συνηθισμένες δραστηριότητες όπως το να πηγαίνει στο σχολείο ή να παίζει σπορ. Η κατάσταση μπορεί να είναι ταπεινωτική και το παιδί σας να αισθάνεται ότι η φήμη του έχει υποστεί βλάβη, βλάπτοντας τις φιλίες και τα κοινωνικές του σχέσεις.

Το Sexting μπορεί να εκθέσει το παιδί σας σε εκφοβισμό ή σε διαδικτυακό εκφοβισμό. Όταν οι φωτογραφίες διακινούνται, μπορεί να συνοδεύονται από αρνητικά ή προσβλητικά σχόλια αμαυρώνοντας τη φήμη του παιδιού σας, ακόμα και να εκβιαστεί ζητώντας περισσότερες φωτογραφίες ή να κάνουν έχουν επιπλέον απαιτήσεις.

Στα κορίτσια μπορεί να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, δεχόμενες περισσότερο buylling και κριτική από ό,τι τα αγόρια, λόγω των διαφορετικών προτύπων μεταξύ κοριτσιών και αγοριών.

Αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή οι ακόμα και οι σκέψεις αυτοκτονίας -σε ακραίες περιπτώσεις.

Εάν το παιδί σας εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομης διακίνησης φωτογραφικού υλικού και κάποιος αναφέρει το παιδί σας στην αστυνομία τότε θα μπορούσε να κατηγορηθεί για διανομή ή κατοχή παράνομης πορνογραφίας και πρόκληση ηθικής βλάβης εις βάρος τρίτου.

Η αστυνομία αποφασίζει εάν θα θα διώξει κάποιον ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ειδικά αν η υπόθεση περιλαμβάνει παρενόχληση ή απειλές, καθώς αυτή πράξη αποτελεί έγκλημα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία με τα παιδιά μας, να γνωρίζουν ότι έχουν γονείς που μπορούν να απευθυνθούν και να εμπιστευθούν, βοηθώντας τα να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους και να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις .

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...