PsychologyNow Team

Έχετε νιώσει πότε ότι θα θέλατε να σώσετε τον εαυτό σας από το παρελθόν σας;

Έχετε νιώσει πότε ότι θα θέλατε να σώσετε τον εαυτό σας από το παρελθόν σας;

PsychologyNow Team
γυναίκα που έχει νιώσει ότι θα ήθελε να σώσει τον εαυτό της από το παρελθόν
Image credit: Josh Post / unsplash.com

Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι είμαστε αυτό που είμαστε. Θα πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε το παρελθόν μας αντί να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε.


Έχετε ποτέ αισθανθεί ότι θα θέλατε γυρίσετε πίσω και να σώσετε τον εαυτό σας από το παρελθόν σας; Ή μήπως θέλετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τα προβλήματα που είχατε στο παρελθόν σας, ακόμα και αν δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα κατάσταση σας; Πιστεύετε ότι αυτό που ήσασταν πριν, δεν ταιριάζει σε αυτό που είστε πραγματικά;

Αυτό το συναίσθημα αφορά κυρίως ανθρώπους που κρύβουν μία ευαλωτότητα και νιώθουν εύθραυστοι. Η συναισθηματική μας μνήμη, που στεγάζεται στην αμυγδαλή, παίζει διάφορα παιχνίδια μέσα μας. Θέλουμε να κάνουμε ειρήνη με το παρελθόν, να πούμε τα πράγματα που δεν είπαμε ποτέ και να πάρουμε ευθύνη για την προσωπικότητα μας.

Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι είμαστε αυτό που είμαστε. Θα πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε το παρελθόν μας αντί να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Δεν χρειάζεται να σώσετε τίποτα από το παρελθόν σας, για να επιβιώσετε στο σήμερα. Απλά πρέπει να συνεχίσετε να προχωράτε με τα συναισθηματικά εφόδια που κάποια στιγμή πήρατε μαζί στη ζωή σας.

Ίσως οι αποσκευές σας να είναι γεμάτες με γνώση από μαθήματα που έχετε πάρει από το παρελθόν σας. Ή ίσως είναι γεμάτο με πέτρες που απειλούν να σας βυθίσουν. Βαριές πέτρες που αν μπορούσαν να μιλήσουν θα έλεγαν: Θα έπρεπε να έχω κάνει…. ή τι θα γινόταν αν έκανα…

Μην προσπαθήσετε να ξεδιπλώσετε μόνοι το παρελθόν σας, θα κολλήσετε σε αυτό

Δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να ξεδιπλώσετε τους κόμπους του παρελθόντος σας. Κάθε μέρα παίρνουμε ρίσκα και κάνουμε λάθη, αλλά επίσης μαθαίνουμε από αυτά. Ακόμα κι αν δεν μαθαίνετε τίποτα από το παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα λάθη του να σας κλέβουν τη χαρά της ζωής σας.

Όταν προσπαθείτε να τραβήξετε ένα νήμα από το παρελθόν σας, απλά θα γίνετε πιο μπερδεμένοι. Ορισμένα θέματα συνδέονται, άλλα θέματα μόνο μπερδεύονται και μπορεί να ανατρέψουν όσα έχετε ήδη επιτύχει. Ίσως είναι καλύτερο να σηκώσετε τις αποσκευές σας και να συνεχίσετε.

Αν προσπαθήσετε να βγείτε από μια τρύπα σκάβοντας περισσότερο, τότε θα βυθίζετε βαθύτερα τον εαυτό σας. Αν προσπαθήσετε να ξεδιπλώσετε τον κόμπο, θα μπλεχτείτε και εσείς. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να διαγράψετε την ιστορία της ζωής σας.

Φανταστείτε, λοιπόν, να σκάβετε και να σκάβετε για να προσπαθήσετε να βγείτε από την τρύπα που βρίσκεστε: αυτό συμβαίνει κάθε φορά που προσπαθείτε να πάρετε απαντήσεις από το παρελθόν. Σπαταλάτε χρόνο προσπαθώντας να επιλέξετε το τέλειο εργαλείο για να σκάψετε προς τα έξω. Δεν θα μάθετε ποτέ γιατί δεν μπορέσατε να αντιμετωπίσετε κάποια πρόκληση στο παρελθόν σας, μέσα από τη συναισθηματική ηρεμία που έχετε τώρα. Διότι, πραγματικά, αυτή η μεγάλη πρόκληση βοήθησε, χωρίς να το ξέρετε τότε, στην εξέλιξή σας και σε αυτή την ηρεμία που βρίσκεστε τώρα.

Ψάχνετε για την αιτία, αναζητώντας τη σωτηρία στο παρελθόν σας

Καθώς προχωράμε στη ζωή και διαμορφώνουμε την ταυτότητα μας, ορισμένες φορές πρέπει να απαντήσουμε στα Γιατί. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές προσπαθούμε μόνο να διατηρήσουμε τον εαυτό μας ασφαλή. Η διαφορά έγκειται σε δύο σημαντικά σημεία:

Αν χρειάζεται να απαντήσετε σε ερωτήματα για να ανακτήσετε κάτι πολύτιμο που χάσατε από το παρελθόν, ψάχνετε θεραπευτικές εξηγήσεις. Θέλετε να διευκρινίσετε κάτι από το παρελθόν, για να βελτιώσετε το παρόν σας.

Αν χρειάζεται να μιλήσετε για κάτι από το παρελθόν για να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας, να φανείτε καλύτεροι ή να προσπαθήσετε να βλάψετε κάποιον που σας κατηγόρησε, προσπαθείτε να προστατέψετε το Εγώ σας. Ξοδεύετε το χρόνο σας για να χτίσετε ένα τίποτα.

Δεν χρειάζεστε τίποτα από το παρελθόν σας. Δεν χρειάζεται να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα των οποίων ο χρόνος έχει περάσει. Βρίσκεστε στο σήμερα, στο εδώ και τώρα. Οπότε, σταματήστε να σκάβετε και αντί αυτού, χρησιμοποιήστε τα εργαλεία σας για να φυτέψετε σπόρους, να θρέψετε το έδαφος και να ποτίζετε τον κήπο σας ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί.

Προσπαθώντας να βρείτε απαντήσεις από το παρελθόν σας, μόνο για την ικανοποίηση του Εγώ σας, μπορεί να κάνει το παρόν σας χειρότερο. Οπότε σταματήστε να βυθίζετε περισσότερο τον εαυτό σας στην τρύπα και αρχίστε να καλλιεργείτε κάτι όμορφο στο σήμερα.


Πηγή: psychcentral.com 
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...